Merhaba Röle Aşıkları
Ziyaret ettiğim sitelerde menüde röle işleri ile ilgili bölüm varsa önce oraya dalarım.Bunun nedeni Türkiye’mizde röle kurmanın ne kadar meşakkatli, çok emek isteyen, bir okadar da özveri ile yapılan işlerden olduğunu bilirim. Nitekim INTRAD sitesinde de bu çalışmalar sırasında çekilen resimleri görünce hemen oraya daldım.Resimler çok şeyler anlatırlar, resimler bazen lisanın anlatmaya yetmediği durumları ifade ederler..Bir direk düşünün en tepesinde bir amatör Nurettin TB3CNN eli havada sanki “Bizler varız, başardık, daima var olacağız” der gibi, orta yerde diğer bir amatör Şentürk TA3IA, altta da üçüncü bir amatör Ahmet TA3AY, onlarında elleri havada, tabiidirki fotoğraf makinesini onlara doğrultmuş dördüncü bir amatör var, bu da herhalde Necdet TA3AL olmalı.. Bu fotoğraf , çok emek, çok meşakkat, çok özveri isteyen bir mücadelenin sonucunu gösteriyor, eller havada, bir nevi zafer işareti..Evet direk dikilmiş, antenler bağlanmış, güneş enerjisi paneli takılmış ,cihazlar bağlanmış, işte zevklerin en büyüğü bu andaki eller havaya pozudur arkadaşlar..Niyet edilen bir işin, görevin tamamlanmış olmasının işaretidir buradaki eller..Üçünün de yüzlerinde görevi başarmış olmanın gururu, zevki, sevinci yansımış adeta..Radyo amatörünün mükafatı o anda aldığı zevktir, görevi yapmış olmanın verdiği huzurdur, mutluluktur, sevinçtir..Bunları ancak yaşayanlar bilir..Ayrıca kurulan rölenin gayet iyi çalıştığını ve kapsama alanındaki bir çok amatörün birbirleri ile iletişim kurduğunu duymak ise bambaşka bir zevktir. Adana’da ARAD’ın kurduğu Emirler rölesinin kurulduğu zaman çekilen resimlere bakarak düşündüklerimi duyduklarımı anlatmak için bir yazı göndermiştim..O yazıyı ARAD sitesinde okuyan var mı içimiz de bilmiyorum ama röle kurmanın ne demek olduğunu oradaki fotoğraflarda görmüş ve anlatmıştım o yazı da..Şimdi bir kere daha ayni hislerle yazıyorum ve emin olun bu çalışmalar beni çok duygulandırıyor, herhalde ihtiyarladım mı ne, sulu gözlü oldum. Dağ tepelerinde, direk tepelerinde bazen yayan, bazen traktörlerle, bazen katırlarla bazen sırtta taşınan malzemeler, cihazlar, eşyalar, yiyecekler, güneş tepende, rüzgar yüzünde, sırtında, kulakların burnun soğuktan ve heyecandan adeta titrerler, ama bütün bunlar vız gelir çünkü biz radyo amatörleriyiz, hobimize aşığız.. .. Bütün bu meşakkat ve eziyetin göze alınmasının tek sebebi var, radyo amatörlüğü aşkı ve sevgisi, tabiidir ki olay yalnız bu değil, beraberinde, gençlere özverinin ne olduğunu, bu işlerin nasıl yapıldığını göstermek, birlik ve beraberliğin nelere muktedir olduğunu göstermek, gençlere sevgi ve saygıyı, bilgiyi aşılamak isteği ve niyeti de vardır..Malum Ağabeylik sanatı..İşte olayın özü budur, buradadır.. ERAD’ın fotoğraflarını gördünüz mü? Röle kurmak, ve Anadoluyu her taraftan ulaşılır hale getirmek birbirine bağlamak gayesi ile yapılan çalışmaları görünüz, insanın gözleri yaşarıyor, işin tuhafı bu çalışmaların hiçbir kademesinde Devletin etkili ve yetkili kurumlarından ne bir ses ne bir nefes ne de yardım, işte radyo amatörlerinin aşkı budur, tüm zorluklar, sıkıntılar, hele ekonomik sıkıntılar vız gelip tırıs gidiyor.Netice büyük bir zevk dalgası ve mutluluk..Bu radyo amatörüne yeterde artar bile..Bu bir Yaşam biçimidir, başka şekli de yoktur; hepsi bu...Bir fotograf , bakmasını bilene, gördüğünü değerlendirene, içinde ayni aşk ve sevgiyi taşıyana, barındırana çok şeyler anlatır..Siz değerli genç radyo amatörü arkadaşlarım, sizlerde fotoğraflara dikkatle bakın, emeğin, özverinin, meşakkatin ne olduğunu görün ve öğrenin lütfen, çünkü daha çok sayıda ve daha bilgili radyo amatörleri olarak Türk radyo amatörlüğünü TA’ları ileriye taşıyabilir, yeni yetişenlere bu aşkı aşılayabiliriz ancak bunun için herkesin elele vermesi ve desteğini eksik etmeden, gücenmeden, darılmadan, usanmadan çalışmayı sürdürmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.. Rölelerin kurulumda emeği geçen herkese selam ve sevgilerimi gönderiyor, başarılarınızın devamı dileği ile sağlık mutluluk dolu günler diliyorum. Tüm röle kuranlara kolay gelsin Allah yardımcıları olsun..
73’s de Özhan Önder TA3BQ
İZMİR
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=910.0