TB3POL Yusuf Avcı kardeşimizi yaptığı antenden dolayı tebrik etmek istiyorum.Aşağıda sıraladığım i gözlemlerimi de eklemek
sureti ile ilgi görevimi de yerine getirmiş olacağım.
1- UA9CA'nın anten şeması ile RV9CX'nin şemaları arasında bir hayli fark var. .RV9CX' nin şemasında 144,430 MHz bandlarında çalışır olduğunu yazıyor.SWR 1,2:1 olacaktır diyor.
2- Yusuf 1,2:1 şeklindeki doğru SWR değerini 1:2:1 olarak algılamış,böyle bir SWR değeri yoktur.1,2:1 SWR demek 1,2 SWR vardır demektir.Diğerinin hiç bir anlamı yoktur.Dolayısı ile öyle algıladığı için neden "Böyle yazıyor, bunun için Dual dedim" diyor.
Bunu nereden öğrendiğin iblmek isterdim..
3- 3 adet veya 5 adet (daha iyi) kontrpua (radyal değil,ikisi arasında fark vardır) 4mm lik telden 51,4 mm uzunluğunda ve antene 115 derecelik açı ile irtibatlanacaktır.
4- C1 kapasitörü (4-15 pf) ile SWR ayarı yapılacak ve alttaki L4 bobininin üstten ikinci sargısına bağlanacaktır.Buradan bu kapasitörün her iki band için SWR değerlerinin optimum değerleri bulacak şekilde ayarlanması gerekir.Eğer bu değer bulunamazsa o zaman kapasitörün bobine bağlantı noktasının değiştirilerek yeniden ayarlara bakılması şarttır.
5- Bülent'in verdiği linkteki şema ise RV9CX tarafından modifiye edilmiş olan ve 144 MHz için 4 mm telden 4 adet 514 mm,
430MHz için 4mm lik telden yine 4 adet 170 mm lik kontrpua antene 90 derecelik açı ile bağlanmöası gerektiğin bildiriyor..
6- Empedans uygulama kapasitörü olarak 1-10 pf' lik kapasitör, ayrıca dual band çalışması için gerekli olduğunu söylediği, sabit ve 1 pf 'lik bir kapasitörün birinci bobine paralel olarak bağlanmasını istiyor.
7-RV9CX'in antenindeki bobinlerin hepsinin çapları farklı :
L1 : 11,5 mm OD 'ye (dış çap) 12,5 Tur,2 mm telden yapılacak,
L2 : 11 mm OD 'ye 64 Tur,ayni çaplı telden,
L3 : 14 mm OD ' ye 7 Tur, ayni çaplı telden,
L4 : 21,5mm OD' ye 4 Tur,ayni çaplı telden. Teller bakır olacak.
8- C2 konulmadığı takdirde antenin tek bandlı ve sadece VHF bandında çalışacağını bildiriyor.
Anten uzunluğu : 554 + 63 +367 + 280 +124 + 52 + 387 + 20 mm. = 1847 mm = 185 cm yaklaşık.
UA9CA nın şeması bu ölçülerden farklı,dibindede paralel C2 kapasitesi yok :
L1 : 11,5 mm OD (dış çap) 'da ,12,5 Tur, 2,5 mm bakır telden,
L2 : 11 mm OD 64 tur,1,5 mm telden,
L3 : 14 mm OD 7 tur 2,5 mm lik bakır telden,
L4 : 13 mm OD 6 tur 1,5 mm lik bakır telden.
Bu antenin uzunluğunuda hesaplarsanız : 2135 mm = 214 cm yaklaşık değer çıkacaktır.
Yani iki antenin dizaynı çok farklı.
9- Yusuf 200MHz lik SWR mtre bulduğunu bildiriyor.Bu SWR metre VHF için uygun ama UHF için uygun değildir.Yanlış değer çıkar.Yusuf'un bu noktaya dikkat etmesi ve sağlıklı bir netice için UHF 'e de bir SWR metre bulması gerekir
TA3EV Mehmet'den yardım alabilir zannediyorum.
10- Bu Anten bence ölçü ve sarımlara dikkat edildiği takdirde vhf-uhf fanatikleri için yapımı kolay,gayet uıcuza mal edilebilecek, kullanışlı bir vertikal G.P. anten olarak çalışacaktır..Hatta rölecilerin de aşık olacağı bir anten olabilir kanaatindeyim.
Bu çalışması ve verdiği bilgiler ve paylaşımı için Yusuf kardeşimi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Özhan