Gönderen Konu: ANTEN SOHBETLERİ - 5 Skywire Loop Antenleri  (Okunma sayısı 10195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
ANTEN SOHBETLERİ - 5 Skywire Loop Antenleri
« : 23 Aralık 2010, 15:32:22 »
ANTEN SOHBETLERİ- 5                           
 
Skywire Loop Antenleri


            Bu yazıda size Skywire Loop antenleri anlatmaya çalışacağım,  ancak tabiatıyle bu anteni yapan Amerikalı amatörün bilgi ve tecrübelerini,ARRL'nin Anten kitabındaki  Skywire Loop anteninin anlatıldığı  sayfalarındaki bilgilerle karşılaştırarak, mukayese ederek, Temel Anten esasları derslerindeki bilgilerle de takviye ederek  mümkün olduğunca doğru bilgiye ulaşmanıza  çalışacağım, hatalarım varsa affola..
            Skywire loop antenlerde bilinen ve uygulanması şart olan temel iki kaide, Loop'un azami yüzeyi kaplaması, ve horizontal olarak kurulmasıdır..



Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
                                             

                                                  Skywire Loop Anten

Tel uzunluğu, 1 lambda boyunda olarak ve çalışma frekansına göre :

                                   L  Toplam ( Feet)  = 1005 / F ( MHz )   
                                                                             

formülü ile hesap edilir.Bu formülü metre cinsinden ifade edecek olursak :
                             L   Toplam (metre)   = 306,31 / F ( MHz )
                                                 
olarak değişecektir.

            Şimdi çalışma bandı olarak 160 metre bandını  ve merkez frekansı olarak da 1850 KHz'i seçerseniz  anteninizin tel uzunluğu :

                       306,31 / 1,850 MHz = 165,57 metre olarak çıkacaktır.

Anteninizi kare şeklinde kurduğunuzu varsayarsak her bir kenar 165,57 / 4 metre
yani 41,4 metre kadar olacaktır..
Formül neticesi çıkan tel boyunun uzunluğu küsuratlar bakımından fazla kritik değildir ancak azami yüzeyi kaplaması için dairesel olarak gerilmesi gereklidir,fakat dairesel olarak gerilmesi için gerekli olan direk sayısı okadar çok olurki bunun maddeten imkansız olduğu hepimiz için malumdur..O halde en kolay olarak kare şeklinde olmak üzere dört direk ile gerersek yine istenilen azami yüzey, daireye nazaran daha az  olmakla beraber,  temin edilmiş olacaktır..
Kare şekli dışında,  altıgen, beşgen, dörtgen, hatta üçgen  şekillerinde de  olabilir..,Antenin şekli, anteni kuracağınız yerin durumuna göre değişebilir, size uygun olan her şekilde  kurabilirsiniz, yeterki Katlanmış dipol ( Folded dipole) şeklinde  kurmayınız...
            Besleme yeri loop'un herhangi bir yeri olabilir, çünki loop'un bir ucunu neresinden açarsanız açın, açtığınızda  o  yine bir loop'tur kısaca tek parçalı (monopole) bir antendir.. Ancak bir çok amatör besleme noktası olarak, direklerden birinin hemen 30 ila 40 cm yanında bir yerinden açarak  oraya takılacak izolatör plakası (Koaks ve tellerin lehimlenerek bağlanacağı izolatör)  için gerekli olan destek noktasını da temin etmektedirler. Eğer anten telinin ve izolatörün bağlantıları birbirine karışmazsa   tam köşeden açarak besleme yapabilirsiniz. Hiç bir mahzuru yoktur, hiçbir şeyi değiştirmez daha sağlam olur..Direklerin tepe noktalarına makaralar monte edip herbir direğe bayrak ipi gibi ipler bağlarsanız,  anteninizi bu iplerin bir ucuna bağlayarak, denemeler esnasında  tek başına olsanız bile  indirmeniz  ve kaldırmanız çok kolay olacaktır..( Bu benim fikrim Ö.Ö)
           En iyi yayın açısı bakımından antenin yerden yüksekliği 12 metre ve üstü olmalıdır..Daha aşağıda da olabilir ancak bu mesafe antenin yayın açısı  ve radyasyon empedansı ile ilgili bir olay olduğundan mümkün olduğunca yukarda olsun istiyoruz..
Birçok amatör 6 ila 7,5 metre yüksekliğin de normal olduğunu antenin ayni performansla çalışıtığını tecrübelerine istinaden söylemektedirler..Tabiatiyle anten yüksekliklerinin antenin performansını etkilediği açık olmakla beraber antenin etrafındaki objelerin de bunda etkili olduğu unutulmamalıdır. Siz de deneyerek bunun böyle olup olmadığını tesbit ederseniz  diğer arkadaşlara bu konu da bilgi vererek yardımcı olabilirsiniz. Her amatörün bir anten dikme yöntemi  ve deneyimi vardır..  :-)
           Skywire loop antenin dip gürültüsü ( back-ground noise) bir çok dipol antene nazaran oldukça düşük seviyeli  ve ufki yayın açısı da 30-40 derece civarında bir anten olarak 160 metrecilerin aşkı olabilir ancak memleketimizde bu anten çok az bilindiğinden, ayrıca çatıda geniş yer gerektirdiğinden, ya da çatılarına çıkılabilir yanyana binalarda kurulabilir olduğundan, en az dört direğe ihtiyaç olduğundan vs. bizim amatörlerimiz arasında pek itibar görmemiştir.
             Anteni doğrudan RG-58 kablo ile besleyebilirsiniz..Başka hiçbir ara elemana ihtiyacınız olmadığı gibi, bu antene  şu kablo lazım,bu kablo lazım,300 ohm ikiz kablo, 4:1 balun, 1:1 balun, Bobin vs. lazımdır filan diyenlere de lütfen aldırmayın işinize devam edin, herkes antenini kendi bildiğine göre beslesin ve yapsın..
             Skywire Loop anteni altında radyal istemez, kontrpua istemez ,"450 ohm ladder line" hiç istemez,esasen bu kablo Extended Double Zepp ( EDZ ) antenin beslemesinde hem antenin bir parçası hem de antenin giriş empedansını 55 ohma düşüren bir besleme hattı olarak kullanılır,ardından hemen 1:1 balunla 50 ohm koaks kabloya geçilir. Bazı amatör arkadaşların burada bu kabloyu neden kullandığını pek anlayamadım, ayrıca ilave olarak 4:1 balun da kullanıyorlar...Kullansınlar,  bu konuda herhalde onlarında  bildikleri ve deneyimleri vardır..Ben burada sadece şunu önereceğim anteni yapacak arkadaşlarıma; bir çirkin balunla beslemek en iyi yoldur ve yeterlidir..Böylece koaks kablonun şildinde akacak RF akımları önlemiş ve kaybı azaltmış olursunuz..
(Lütfen Çirkin Balun yazımı bulup bakınız..)
              1 Lambda boyunda  kesilmiş bir loop antenin çalışma frekansındaki radyasyon rezistansı 100 ohmdur. Dairesel bir loop antenin empedansı yaklaşık olarak 160 ohm civarındadır, yerden yüksekliğine ve tel çapına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kare şeklinde kurulduğunda bu empedans 120 ohm ,üçgen olarak kurulduğunda 100 ohm civarındadır.Bazı arkadaşlarımız  2:1 balun kullanma taraftarıdırlar ancak bunun kullanılması Skywire loop antenin yayın patern’inde pek belirli bir değişiklik yapmamıştır, ayrıca diğer bazılarının tecrübesine göre balun kullanmak harmonik yayının artmasına ve takat kaybına sebeb olmaktadır. Ancak yazının sahibi Ron Halterman WA4HWN ve Ronald R Bousqet,Jr. KD4SAI  USA amatörleri Anten Laboratuarında yaptıkları  testlerde balun kullanmanın fazla  bir avantaj sağlamadığını ve doğrudan doğruya koaks kablo ile beslemenin en iyi neticeyi verdiğini bildirmektedirler.
              Bence bu konuda kendiniz deneyerek karar vermelisiniz.Ayrıca araya birtakım kayıplara sebeb olabilecek ek parçalar eklemektense çeyrek dalga boyu ( 1/4 Lambda) kadar 75 ohm koaks ile antenden çıkıp (Transformatör olarak 100/75 = 1,33 SWR) sonra 50 ohm koaks kabloya (75/50= 1,5 SWR) geçebilirsiniz bence bu yöntem daha akılcı ve kayıpsız olacaktır ancak 1,75 SWR’yi 1,5 SWR’ye indirmek için bu kadar karışık bağlantılarla uğraşmaya ve zahmete   şahsi kanaatime göre gerek olmadığını düşünüyorum....                 
              RG-58 koaks kablonun karakteristik empedansı 52 ohmdur,doğrudan bağlandığı takdirde 100/52 = 1,92 hazır SWR'niz var demektir.Yüksekliği 12 metreden fazla ve kullandığınız tel 1,5 ila 2 mm lik olursa antenin karakteristik  empedansı 85-90 ohma kadar düşecektir.Şimdi 90/52 = 1,73 SWR 160 metrede bu boyda  bir antenle bana ve bir çok amatörün fikrine göre gayet iyi ve normal bir SWR sayılır. Bu  bana fazla diyorsanız Tuner'la düzeltirsiniz cihazınız anten giriş konnektöründe 50 ohm görür..Dizayn frekansının ikinci harmoniğinde biraz yüksek SWR görebilirsiniz ,eğer çok fazla çıkarsa, o frekansda  çalıştığınız zaman Tuner'la çalışırsınız olur biter..Uzun lafın kısası aslında radyo odanızda ya da HF cihazınızda bir otomatik anten tuneri varsa anten her band için Amatörün aşkı bir anten  olacaktır..
              Skywire loop anten basit bir  dipol antenden daha geniş bandlı ve ona nazaran 2 dB kazançlıdır.  Monoband,  monopole anten olarak da mükemmel bir anten performansı vardır..Anteni yapmak isteyen  arkadaşlarımın sorularına daima açığım..Lütfen çekinmeyin..Kolay gelsin diyorum ve başarılar diliyorum..
Kaynaklar :
The Loop Antenna  by WA4HWN Ron Halterman  , KD4SAI Roland R. Bousqet Jr.,
ARRL Amateur Handbook,1992,Chapter 33,Page 33-6, The Loop Skywire antenna,
ARRL Antenna Book  1991, Chapter 5,Page 5-16, The Loop Skywire antenna,
Ayni kitap Chapter 5, Page 5-2, One Wavelength loops explanations..
Selam from İzmir..

73's de Özhan TA3BQ   
İzmir

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=828.0
« Son Düzenleme: 23 Aralık 2010, 17:54:47 Gönderen: TA3CY »

    Çevrimdışı TA3V

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 149
  • İleti: 3572
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ - 5
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2010, 17:49:46 »
Hocam bilgilendirme için teşekkürler.Müstakil bier evde kurulacak tek anten tipidir bence...

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ - 5 Skywire Loop Antenleri
« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2010, 00:11:31 »
Evet Yücel.Aynen dediğin gibi.Ama Çatının dört köşesine  4 direk dikmek için 10 kişiye laf anlatmak lazım Razı etmek lazım.Benim apartmanda.Yapabilecek olanlar bu ucuz ve effektif anteni yaparlarsa çok memnun olacaklarına inanıyorum.Üçgen şeklinde kurulabiliyorsa o zaman Delta loop olacağı için performansının 160 metrede biraz daha  düşük olabileceğini düşünüyorum.Ama denemeden kati konuşmak oldukça zor.
Belki deneyecek arkadaşlardan bir haber alırız.160-80 metre fanatikleri için ideal bir anten.
Özhan

    aramars
  • Ziyaretçi
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ - 5 Skywire Loop Antenleri
« Yanıtla #3 : 31 Ağustos 2013, 04:48:53 »
Ben gemide 8200 khz için üçgen olarak ve yer sorunundan vertikal  bir skywire loop anten yapmıştım, tüner ile 14mhzde  de dahi iyi çalışmıştı.

    Çevrimdışı TB4BLZ

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 1
  • İsim Soyisim: sadık akbıyık
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ - 5 Skywire Loop Antenleri
« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2013, 19:10:01 »
selam arkadaşlar ende anteni sevmedim ende antene 1,5 dönüm arsa lazım anca komşü binadan binaya gerilirse olabilir 4 tane bina lazım Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
ANTEN SOHBETLERİ-6 KÜÇÜK MANYETİK LOOP ANTENLER

Başlatan TA3BQ

0 Yanıt
8957 Gösterim
Son İleti 26 Aralık 2010, 17:27:45
Gönderen: TA3BQ
xx
ANTEN SOHBETLERİ-12 MOXON ANTENLERİ

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
10585 Gösterim
Son İleti 28 Ağustos 2011, 00:31:36
Gönderen: TA2NT
xx
ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI

Başlatan TA3BQ

7 Yanıt
12430 Gösterim
Son İleti 20 Şubat 2011, 15:41:06
Gönderen: TA3BQ
xx
LOOP ANTEN FORMÜLLERİ

Başlatan TA3DN

0 Yanıt
4553 Gösterim
Son İleti 10 Ekim 2010, 01:50:52
Gönderen: TA3DN
xx
Loop Anten hesaplayıcı

Başlatan TA2AOG (SK)

1 Yanıt
3106 Gösterim
Son İleti 24 Ocak 2017, 12:07:11
Gönderen: TA5AE