ANTEN SOHBETLERİ-3
Uzuntel Antenler ( Longwire Antennas)
Hepimiz , yani bizler radyo amatörleri Uzuntel antenlerden bahsedildiğini duymuşuzdur..Aramızda duymayan varsa beri gelsin..:-)) Hatta belki aramızdaki bir çok arkadaşımız da bu antenleri yapmış ve denemiştir..Bu deneyimlerini diğer arkadaşlarla paylaşmak üzere bunu kaleme alan bir arkadaşımıza da rastlamadım..Bu iş bukadar mı zor arkadaşlar..?
Bildiğiniz gibi 6 metre ile 20 metre arasındaki bir tel parçasının bir ucundan, bu ucundaki karakteristik empedansına uygun empedanslı bir kablo ile beslenirse 100KHz ile 30 Mhz arasındaki bandda yani amatörlere tahsis edilmiş HF bandında mükemmel ve yapımı kolay bir anten olarak çalışacaktır..Tabiatıyla bir Tuner'a ihtiyacınız var bunu hemen belirtmekte yarar var..
Antenin yapımında çıplak veya pvc kaplı, 1 mm kalınlıktan itibaren çoklu veya tek nakilli NGA kablolarından yararlanabilirsiniz..Çıplak tel kullandığınız takdirde anteninizin yakın mesafedeki metal objelere dokunmaması için gerekli tedbirleri almanız gerekecektir..
Eğer benim gibi çatıya çıkma konusunda sıkıntınız varsa anteni evinizin odasının tavanına hatta birkaç tur yaparak bile döşeyebilirsiniz.PVC kaplı tel kullandığınız takdirde bu iş daha kolay olacaktır..Ama bir şartla, bu durumda odadaki anteni sadece alıcı anteni olarak kullanmalısınız..QRP şartlarında bile verici anten olarak denememelisiniz..
Aşağıda ki Şekil-1 de Dr B.Lloyd'un GW0MVR Patrick' in çalışmasına atfen yaptığı MLB' yi görüyorsunuz
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapRenkler : Brown = Kahverengi, Blue = Mavi, Green = Yeşil
Şekil – 1 MLB
Dr B. Lloyd uzuntel anten için yaptığı balunu şöyle anlatıyor ;
20 cm uzunluğunda 9,5 mm çaplı Ferit (Ferrite) çubuk üzerine içinde 3 renkli tel olan üzeri beyaz veya siyah pvc ceketli telden 7 tur sardım..Renkler , kahverengi, yeşil, mavi. (Bizdeki ayni tip kablolarda yeşil yerine daha çok sarı renk var..) Kablo üzerindeki pvc ceketin 10 cm kadarını çıkarıp attım..Meydana çıkan renkli kabloların iki tarafındaki uçlarını şöyle birleştirdim :
1- Sol taraftaki Yeşil + sağ taraftaki Maviye,
2- Sol taraftaki Mavi + sağ taraftaki Kahverengine,
3- Soltaraftaki Kahverengi Uzuntel antenin ucuna,
4- Sağ taraftaki Yeşil koaks kablonun şildine,
5- 2 nolu bağlantının ortasından bir uç koaks kablonun orta ucuna bağlanacak..
Bu manyetik longwire balunu ( MLB ) anteninizle iyi bir performansla çalıştırabilirsiniz..
Bay Lloyd takriben 20 metre kadar kabloyu tel anten olarak kullandığını ve QRP olarak çok iyi bir performans elde ettiğini anlatıyor..
Bu tip uzuntel antenlerde daha iyi netice alabilmek için onları çalıştığımız HF bandları frekans genişliğinde çalışabilecek bir Toroid ile yapacağınız bir 9:1 Unun ile beslemek daha uygun ve daha uzak mesafelere ulaşmak bakımından gerekli olduğunu düşünüyorum..Bu konudaki çalışmalar, resim ve şemalar bir çok amatörün sitesinde vardır..Ben de 125 kuruşluk antenimde Toroid ferrit kullandım ( Toroidi gönderen Neşet DJ1NT...Sağolasın değerli arkadaşım. )
Selam ve sevgilerimle,
Özhan Önder TA3BQ
İzmir
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=826.0