Bir diğer forumda TA0B Hayri Levi Bey bir konuya değinmiş (kendisi telsiz işini prf, yani ticari olarak yapıyor),
Değerli arkadaşlar,
26 yılını Telsiz imal/ithal ve Telsiz aksesuararı ithal işine adamış biri olarak bazı konularda Amatör arkadaşları bilgilendirmek istiyorum.
Malumunuz Profesyonel Kara Telsizlerinin ithalatında gümrükleme safhasında ÖTV alınmamakta ancak Amatör Telsiz cıhazlarının ithalatında bu vergi %20-25 oranında alınmaktadır. Ayrıca maliyet ve ithal girdileri içerisinde aşağıdaki ödemeler yapılmaktadır:
a- Banka transfer gideri,
b- Sigortalama gideri,
c- Nakliye (genelde uçak kargo),
d- Gümrük Vergisi,
e- Damga vergisi,
f- TSE/DTS/Ölçü Ayar gibi Kurumlara ödenen yüksek harçlar,
g- Nakliye firmasına ödenen Ordino bedeli,
h- Gümrük komisyoncusuna ödenen hizmet bedeli,
i- Gümrükerde ödenen muhtelif ekstralar (kirtasiye/dosya masrafı/fotokopi vs)
j- Gümrük antreposuna ödenen ardiye bedelleri,
h- Dahili nakliye
i- İthalatçının garanti kapsamı ayrıca ithal ettiği yedek parçalarına ait girdi maliyetleri,
j- %18 KDV
ve daha birçok kalem gider.
Çıkan maliyetin üzerine haliyle ithalatçının ticari karı da eklenmektedir.
Bu durumda kaçak mal alanlar belki ürünleri ucuza mal edebiliyorlar, ancak garantisi olmayan ve kaçak kullanılan bir cıhazın bir gün başlarınaa bela olabileceğini hiç düşündüler mi? Ayrıca cıhaz bozulduğunda tamir için nasıl bir çare bulacakları düşünüldü mü? Cıhaz Çin veya geldiği Ülkeye geri mi gönderilecek, bunun maliyeti ve geri gelirken takılıp takılmayacağını kim garanti edebilir ki?
Bence "ucuz alacak kadar zengin değilim" mantığıyla hareket etmek daha aklı selim bir iştir.
Ülkemizde her türlü ürün iyi veya kötü bulunmakta ve muhtelif ödeme imkanlarıyla satın alınabilmektedir. Kaçağa teşvik sadece bireyleri kandırır. Bu durumun devam etmesi durumunda Size büyük fedakarlıklarla ve Resmi yollardan ürün tedarik etmeye çalışanların da bir gün hizmetlerinden yoksun kalabilirsiniz. Bu Ülkede hepimizin, Amatör telsiz cıhazlarına uygulan haksız %20-25 ÖTV' yi kaldırmak için beraberce kulis yapması gerektiğine inanıyor ve anlayışınız için tşk ediyorum.
Saygılar, sevgiler, 73
Burası dikkatimi çekti, ve yukarıdaki çağrısına hak verdim,
Malumunuz Profesyonel Kara Telsizlerinin ithalatında gümrükleme safhasında ÖTV alınmamakta ancak Amatör Telsiz cıhazlarının ithalatında bu vergi %20-25 oranında alınmaktadır.
"
Bu iki kalem için ilgili gümrük mevzuat, yönetmelik, kanun her ne ise kolayca ulaşabileceğimiz link varmıdır." dedim, bulunca cevaplandıracaklar.
Bu konu üzerine çalışmamız gerekiyor.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=795.0