Gönderen Konu: İlk amatör telsiz  (Okunma sayısı 815 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TA5NAK

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Nevzat Ak
İlk amatör telsiz
« : 10 Şubat 2025, 13:55:39 »
Merhabalar sevgili forum sakinleri.

2024 yılında Amatör  Telsizcilik belgemi aldım . Henüz cihazım yok . 2 adet telsiz almayı planlıyorum . Hem evde acil durumlar için bulunsun . Hem ilk adım olarak dinleme yapıp bu kültüre hakim olayım . Avcılık, kamp faaliyetlerimde kullanayım istiyorum . Bütçem kısıtlı o yüzden çok bilindik 2 telsize bakıyorum Baofeng BF - F8+ ve TYT TH-UV88
Bir çok başlık var ama yardıma da ihtiyacım var. Hangi cihaz daha başarılı olur .  73 ler

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7196.0

Çevrimdışı TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
Ynt: İlk amatör telsiz
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2025, 14:21:41 »
Bu forumda konu ile iligli bir cok mesaj var. arama yaparsanız hepsine ulasirsiniz. Ozet olarak baofeng almayın. Baska herhangi bir marka olur Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Hatta iki tane de telsiz almanizi tavsiye etmem amaciniz bu hobiyi yapmak ise. Onun yerine bir de SDR alıcı almanızı tavsiye ederim.
Ya da bir VNA.

Yok siz de afet acil haberlesme vs gibi konular icin bu lisansi aldiysaniz zaten baska yorum yapmama gerek yok.
Avcilik kamp gibi faaliyetlede zaten bu cihazi tek basiniza kullanmayacaginiz icin karsinizdaki kisinin de amator olması şartı olduğundan, amaciniz bu ise bir pmr telsiz daha uygun olur amaciniza
Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA5NAK

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Nevzat Ak
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2025, 23:23:22 »
Sadece acil durum afet için değil .
Ancak olası bir durumda ailem ile de irtibatı koparmamak istiyorum .
Avcılık kamp içinde evet lisanslı arkadaşlar var onlarla iletişim kurmak istiyorum . Pmr almak istemiyorum pek . Olabildiğince başlık konu okumaya çalışıyorum konu ile alakalı . Teşekkürler

Çevrimdışı TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2025, 08:44:54 »
Şİmdi şunun altını çizmek gerek o halde. Kampta bayırda arkadaşlarınız da radyo amatörü değilse amator frekansları kullanmaları legal değildir. Bu yüzden bu tür bir olasilik varsa sizin isteğinizden ziyade kanunlar çerçevesinde PMR'dan başla bir seçeneğinizin olmadığını hatırlatmak isterim.
Hepiniz amatör bile olsanız , dur şurası boşmuş şurada konuşalım da diyemeyeceğinizi, amator frekansların hepsinin altında ayrıca bir bant kullanım planı olduğunu da hatırlatmak isterim.
Öğrenmek isterseniz, (ki öğrenmek durumundasınız zaten) Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  adresinden inceleyebilirsiniz.

Hepiniz lisans alıyorsanız elbette hiçbir sorun yok. Uygun frekansta haberleşebilirsiniz.

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 34
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #4 : 20 Şubat 2025, 15:58:57 »
Selamlar,

Yeteri kadar derdimiz var, hepimizin. Dertli başınıza ek dert almayın.

TA2NC'nin dediği gibi, lisanslı olun, lisanlı ile haberleşin.

Lisansı olmayan kişilerle iletişim kurmak istiyorsanız, ya PMR ya da CB.

Menzil bakımından, CB elbette daha önde.

Bütçe ve ekonomik durumlar da ortada. Elbette gönül ister ki, Kenwood veya Yaesu gibi bilinen, güvenilir bir cihaz edinin.

Ve işin asıl siz gençlerin önünü açıcı tarafı, yasal limitler içinde kalarak, alınıcınızı da vericinizi de alıcı-vericinizi de aslında kendiniz yapabilirsiniz. Cihazın illa 105 bin hafızalı, VOX'lu filan olmasına gerek yok.

Modüler bakın olaya.

Bu ay 2 metre FM alıcısı deyin. İnceleyin. Yapın.

Önümüzdeki ay, 2 metre FM verici deyin. İnceleyin. Basit bir verici yapın.
Birinden dinleyin, ötekinden konuşun.

Kendinizi ilerlettiğinizde isterseniz HF konusuna girin..ister 2 metrede SSB ve AM (evet AM neden olmasın?).

Devreler, şemalar, devre elemanları sızı korkutmasın. İki üç direnç ve bir transistör ile bile 2 metre FM verici yapabilirsiniz. Harmoniklerini kısarsınız. Kristal kullanabilirsiniz. O kadar çok seçenek var ki.

Hayır, ben Plug and Play istiyorum, bunu yapabilirim ancak diyorsanız, o zaman iyi araştırın. Bütçenize göre, en iyisini almaya bakın.

Ama bizde çok bir şey olmaz diyebilirsiniz, ama mesele de zaten bir şey olduğunda olması. Baofenglerin bazı modelleri, bazı ülkelerde yasak. Çünkü harmonikleri, limitlerin üstünde, sanki aynı anda 5 frekansta birden konuşuyorsunuz gibi. 4. frekansta bir şey olmaz ama 5. frekansta, hassas bir noktaya sarkarsanız, elbette başınız ağrır.

Bir baskı devresine transistörleri, dirençleri, ne bileyim kondensatörleri yerleştirmek gerçekten o kadar korkutucu değil. Siz de benim gibi aşmalısınız. Ha ben hala bobinleri sevmiyorum, o ayrı konu. Ama yaparsınız. İnanın. Kendinize güvenin.

Netekim anlı şanlı derneklerimiz, bu konularda dillere destan çalışmalarıyla  bu çabaları öyle bir destekliyor ki, inanamazsınız. İnanmayın zaten. Böyle bir şey yaptıkları yok. Onun için, siz kendiniz yapacaksınız.

Bazen de sadece bunlara inat değil, kendinize de inat yapacaksınız.

Küçük bir not. Bazı sitelerde, canlarına okunmuş CB telsizler satılıyor (sadece CB telsizler değil, HF telsizler de.) alın. İnceleyin. Bunların çoğu zaten 10 metre amatör bandı için de uygun. Ya zaten 10 metre vardır ya da kristal değiştirip (bir iki küçük ayar da yaparak) öyle bir dünyaya adım atarsınız ki. On milyon watt çıkış gücüne sahip olmanız gerekmiyor.

Acil bir durumda da bununla konuşup, ailenize kuracağınız alıcı ile sizi dinlemlelerini sağlarsınız. Ama bu konuyu da, hiç kusura bakmayın, ihmal edeceğinizi şimdiden söyleyebilirim.

dünyanın yokolmaktan kahraman esas oğlanın son dakika müdahalesi ile hayata döndüğünde bulduğu telsiz ile diğer kurtulanlarla telsiz üzerinden bağlantı kurduğu hikayeleri...Unutun. Zira aileniz de squelch ile sessizce bir köşede dinlemede olan telsiz alıcısını kapatacağı çok aşikar. Herkesin yaptığı gibi.

Sağda solda gezerken, kendi aramızda haberleşmek istiyoruz diyorsanız, diyorsunuz, ya PMR ya da CB. Gerisi, inanın hikaye. Bir iki kilometre menzilli PMR ile acil durumlarda ulusal iletişim platformu gibi hayal. Sorry.

Bazen de sadece bunlara inat değil, kendinize de inat yapacaksınız.

Sağlıcakla kalın
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

thumbup
Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği Amatör Telsiz İstasyonları

Başlatan TA3V

0 Yanıt
6932 Gösterim
Son İleti 03 Kasım 2010, 02:20:35
Gönderen: TA3V
xx
AMATÖR TELSİZ MOD LARI

Başlatan TB2BBK

0 Yanıt