Gönderen Konu: Anten konnektörü ve anten önerisi  (Okunma sayısı 241 defa)

TA1XE/M0EGG ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı asrinusenti

• Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Asrın Üşenti
Anten konnektörü ve anten önerisi
« : 16 Aralık 2024, 12:06:15 »
Öncelikle iyi günler dilerim
Baofeng Uv-82 cihazım için bir anten arıyorum yaşadığım ilde amatör röle bulunmadığından çevre illere bağlanmaya çalışıyorum ancak antenim el vermiyor bana önerebileceğiniz bir anten varmıdır

TA1DAU 73!

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7185.0

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 32
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
Ynt: Anten konnektörü ve anten önerisi
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2024, 16:37:52 »
Merhaba,

QRZ.com sitesine kayıt olmayı ihmal etmeyin.

VHF/UHF antenler konusunda benim aykırı görüşümü tekrarlıyorum.

VHF yaklaşık 2 metre, bölün ikiye 1 metre, ikiye bölün 50 cm. İki adet 50 cm tel ile bir dipol anten yapabilirsiniz.

QTH'nizi bilmiyorum. En yakın röleyi bulup, değerlendirme yapılabilirdi.

Eski zamanların birinde 4 Watt altındaki bir güçle Ayvalık'tan İzmir rölesine girdiğimi hatırlıyorum. Şeytanlı bir tepe var Ayvalık, Sarımsaklı'da. Oradan.

Beceriniz varsa, ki zor bir iş değil, iki elemanlı bir yagi yaparak yola çıkabilirsiniz.

Kulağınıza küpe olsun, küpe sevmiyorsanız, aklınızda bulunsun, çatıdaki en kötü anten, bahçedeki en iyi antenden iyidir. Ya da en kötü anten, olmayan antendir. Yapın bir şeyler. Deneyin. Mümkün olduğunca yükseğe yerleştirin.

Gönderme konusunda sıkıntınız var, öncelikle size en yakın röleyi dinleyip dinleyemediğinize bakın. Squelch'i 0 (sıfır) yapın. Tabii bizim rölelerimiz, dünyadakiler de aynı ya neyse, çok görüşme yapıldığından  (!) biraz dinlemede kalmanız gerekibilir. Ya da bir arkadaşınızdan röleye girmesini isteyebilir, siz de o sırada o röleyi dinleyebilirseniz. Duyarsanız, sizin de röleye girme şansınız vardır.

İnternet'te çok ama çok anten yapımı sitesi var. VHF gerçekten kolay. Çok dert etmeyin.

Kolay gelsin

dipnot: Edirne'de olduğunu anlıyorum. Bu iyi.
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2024, 16:40:06 Gönderen: TA2OM - 3C3CA »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2024, 08:34:25 »
Bulunduğunuz ilde bir röle yoksa , öncelikle bu sitedeki röle listesinde mevkiileri de bulunan size en yakın röleleri tespit edin.
heywhatsthat ya da radiomobile sitelerinden bu rölelere erişiminizin matematiksel olarak mümkün olup olmadığını bir hesaplayın.
Bu konular bana çok uzak derseniz buraya locator'unuzu yazarsanız ben de bir ara bakarım. (evet önce locator nedir, nereden bakılır bir onu araştırın)

Anten olarak uzak mesafe gitmek istiyorsanız yagi anten genelde tek seçenek.
Mesafe kısa ve eviniz ile yakındaki röle arasında LOS (line of sight) var ise belki bir moxon anten bile yeter.
Ama yetmez ise, belki 4-5 elemanlı bir yagi yaparak başlayabilirsiniz.
Bazi profesyonel vertikal antenler (diamond,comet gibi)  de yüksek kazancı ve kurulum kolaylığı açısından işinizi görebilir. Dediğim gibi bu tamamen anteni koyacağınız yer, komşu ildeki rölenin konumu, çevredeki dağlar tepeler vs vs gibi etkilere bağlı.

1. Bölgede olmanızdan trakyada olduğunuz sonucunu çıkarıyorum. Genel olarak düz arazi olduğundan tahminim hem yagi (G0KSC'nin sitesinde çok farklı yagi tasarımları var) ya da moxon tarzı bir anten ile ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Tabii el cihaıznızın ne olduğuna da bağlı. Baofeng gibi bir garabete sahipsiniz. siz röleye ulaşsanız bile telsizin kalitesizliğinden sizin duymama ihtimaliniz de mevcut.
Ama yeterince güçlü bir anten ile neden olmasın.

Anten konektörü tavsiyesi de istemişsiniz de, konektör sizin telsizinize ne uygunsa o'dur.
Konektörden ziyade çatıya koyacağınız anten ile telsizinizin arasında tercihen RG213 gibi kaybı düşük bir koaksiyel kullanmanızı tavsiye ederim.
Zaten zayıf olan çıkış gücünüz ve zayıf olan uzak sinyali rg58 gibi kablolar ile daha da katletmeyin.

Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı asrinusenti

• Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Asrın Üşenti
« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2024, 16:45:17 »
Hepinize yardımlarınız için çok teşekkür ederim daha yeni yeni bu işe girdiğim için böyle tavsiyelere çok ihtiyarcım vardı tekrardan çok teşekkür ederim iyi günler dilerim.

TA1DAU 73!

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 32
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #4 : Dün, 15:59:45 »
Yine konum bildirmiyor Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
ANTEN KONNEKTÖRÜ WOUXUN VE BENZERİ CIHAZLARI.ÇATI ANTENINE BAGLAMAK İÇİN

Başlatan TA2MR

12 Yanıt
9435 Gösterim
Son İleti 20 Kasım 2011, 12:18:03
Gönderen: TA5OD
xx
fm bandı için anten önerisi( aliminyum boru önerisi )

Başlatan TA1OZH

7 Yanıt
7376 Gösterim
Son İleti 24 Ekim 2014, 16:13:23
Gönderen: TA4AHE
xx
Anten Önerisi

Başlatan TA1INN

4 Yanıt
5150 Gösterim
Son İleti 02 Ocak 2015, 19:50:14
Gönderen: TA3V