Merhaba,
Muhtemelen bir anten analiz programı kullanmam gerekecek.
2 metre bandının 144 MHz'e denk geldiğini de bilen "amatörlerimiz" olduğunu varsayarak, giriş yapalım.
Anten, en temelinde iki dipoldan oluşur. Yani anten esasında iki parçadır. Değil mi? Şimdi 10 MHz için birn anten yapacaksak, 300.000 / 10 Mhz (Mhz cinsinden frekansa) eşittir 30 metre. İkiye bölünce 15 ve 15 metreden oluşan iki kol yapmak gerekir. Farklı ölçüleri de kullanabiliriz. Tabi bu arada kablonun iletkenliği vs, uzatma kısaltma faktörü de var. Onu geçiyorum.
Şimdi diyelim ki 160 metre için bir inverted v (yani ters v) anten yapacaksak, 300.000/1600 (KHz, isterseniz 1,6 Mhz) toplam uzunluk 8558.78 cm yani 85,58 metre, her bir kol (iki tane vardı unutma) 42,79 metre eder.
Şimdi kimsenin 42,79 metre uzunluğunda iki teli bir direğe bağlama şansı yok.
Ortaokul lisede, matematik dersinde, biz bunları ne yapacağız diyenler, neye yarayacağı görebilir.
Şimdi eş kenar bir üçgenin çevresini hesaplarken a kare * b kare= c kare olduğunu hatırlamaları gerekir. Derste başka şeyle meşğul olmadıysak. Yani c kare eşittir 42,79'un karesi = 1830,9841 metre. Tersten okursak a ve b'nin karelerinin çarpımı 1830,98 m ediyor. Ya burada şimdi her bir kenarın (dikey ve yatay) uzunluğunu bulmak için kare kökünü alıyorduk değil mi?
Şimdi bir saplama. Ben edebiyat okudum. Atlamış olmam mümkün. O zaman 1830,98'in kare kökü nedir? 42,79 metre,
Abi bu hesaba ne gerek vardı ki diyebilirsiniz. Bilmem, genel kültür olsun.
42,79 metre olması lazım direğimizin. Hoppala. En az üstelik. Ha bir de anten konusunda şöyle bir şey var. Antenin esasında en az yarım lambda yüksekte oülması lazım.
Lambda nedir? Brandmeister sormadan siz öğrenin. O da dalgaboyu demek. Niye dalga boyu demiyorsun, diyebilirsiniz. İşte bilerek lambda diyorum L harfine benzer bir işareti vardır. Ben bunu, edebiyat okumuş biri olarak biliyorsam, siz hayli hayli bilmelisiniz.
Lambda nereden geliyor? Alfa, beta, gama nereden geliyorsa? Bizim topraklardan dersek yanlış olmaz. Hani çıkmadığımız, bu toprakların tarihinden. Osmanlıya, Selçukluya çok sahip çıktık da "elin gavuru" mu kaldı demeyin.
Alfa da, beta da , gama da Yunancadan geliyor.
Ha bir de lambda değişikliği diyorsak, lambda'dan önce delta işareti koymamız lazım.
Delta nedir? Demiyorsunuz umarım. Gediz Deltası, filan deniyor ya. Tam o değil ama o işte. Yani üçgen sembollü bir şey. Ey matematik dersinde uyuklamak, sen nelere kadirsin ! Ha bizde zaten Latince diye bir dilin varlığından haberdar olunmadığı için...Latin kökenli diller. İtalyance "Romanyaca"...O zaman bir akşam vakti Romanya televizyonunda (uydudan) haberleri seyrederken spikerin "sebzi" diyerek ne kast ettiğini, iki saniye sonra ekrana gelen pazar görüntülerinden anlıyoruz. Sebzi, yani yeşillik. Yani Sebze. Romanya'daki yer adlarını bir tarayın bakalım. Tanıdık ne kadar yer ismi göreceksiniz ! Yok yok Şanlıtepe veya Güzeltepe değil. Kurtuluş da değil. Bakın haritaya.
Veya bir gün bir Rus ile konuşurken, haritada nerede yaşadığına bakarken, Moskova yakınlarından Ahmed bilmem ne diye bir kasabada olduğunu görmek. Neyse neyse.
Neyse. Anten kendisinin yüksekliğinin de en az yarım dalga boyu olması gerekir. 160 metrenin yarısı? A şıkkı, 80 metre. Yani bir antenin 160 metre bandında ideal "free space" çalışması için yerden en az 80 metre yüksekte olması gerekir.
Eğer yüksekliği 80 metre olan ve benim hesabıma göre 29 katlı bir binada ikamet eyleseniz ve muhteşem rezidans binanız çatıya anten koymanıza izin verse, ballı durumda olursunuz.
Ha benim uyduruk long wire anten, üstkelik bahçede üstelik yerden en yüksek noktası 10 metre ve ben 80 metre bandında FT8 ile Japon arkadaşımın nokta atışıyla yine QSO yapabiliyorsam, bu da bizim hobinin cazibesi işte
Yani 160 metreye çıkacağım da çıkacağım diyen olursa aranızda, bu "küçük" ayrıntıyı unutmasın.
Ortalama bir Türk apartmanının 5-6 kat olduğunu ve her katın ortalama 2,8 m yükseklikte olduğunu düşünürsek çatının yüksekliği yerden 14 metre olacaktır. Sadece 14 metre. Tamam siz 16 metre deyin.
Esasında soru bu değildi diyormuşum.
Diyelim ki çeyrek dalga yapmaya karar verdik. Ölçüler azalacak yarı yarıya.
Ve fakat benim aklıma küçük bir soru geldi. Yine yerden 80 metre yükseklik şartı var ama onu es geçiyorum.
iki adet inverted v anten yapsam ne olur? Yani bir inverted yerine iki inverted v bağlasam direğe? Yön etkisi, verimi filan, bunları şimdi geçelim.
Olmaz mı? Eh Brandmeister sorusunu aptalca bulmayıp, cevabını bilen edebiyat okumuş biri olarak, düşünüyorum. Öyleyse varım.
Sen ne diyorsun bu soruya?
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7153.0