0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Çok güzel yukselmissiniz hocam. Ama yanlış konuya.Amatörlük telsizde konuşmak değildir. Amaç oysa CB var pmr var. Amatörlük RF ogrenme hobisidir.Kendini geliştirme amaçlıdır Bu işin tanımı budur beğenin veya beğenmeyin.Bu da Wiki açıklamasıAmatör telsizciler sadece haberleşme yapmakla kalmayıp aynı zamanda elektronik ve haberleşme tekniği konularında çalışma ve araştırmalar da yapabilirler. Haberleşmede büyük bir çığır açan tek yan band (SSB- Single Side Band) tekniği amatör telsizciler tarafından bulunmuştur. Aynı zamanda bölgesel olarak iletişim, arama kurtarma ve doğal afetlerde iletişim kurma becerilerini de gönüllü olarak topluma sunmaktadırlar.
Oncelikle kusura bakmayin, işte olduğum hatta bir SSB (modulasyon degil savunma sanayii başkanlığı) kabulu sırasında kısa sigara aralarinda yazdım yazdıklarımı.Simdi evden rahat rahat yaziyorum.TA2OM aslinda benim aklimdan gecenleri cok iyi ozetlemiş.Öncelikle ben avm guvenligini, insaat iscisini kucuk gormek icin yazmadim yazdiklarimi. Ornek olarak kurumlarda calisanlari da vereiblirim.Bu arkadaslar ne yapiyorlar.. Aliyorlar ellerine telsizi, mevcut rolelerinde telsizlerine yuklu kanallardan birini secip konusuyorlar. Onlar icin telsiz sadece iletisim araci.Baska birsey yapmalarina da gerek yok zaten yeterlilik için.Maalesef ulkemizde (ulkemizde diyorum cunku yurt disinda az kotu ornek disinda oyle degil) ozellikle yeni baslayan arkadaslar hasbel kader bir telsiz buluyorlar (cogunlukla da cok kotu performansli cin mali telsizler buluyorlar) kısıtlı bilgileriyle bulundukları bolgedeki roleye giriyorlar bakiyorlar konusan yok. bu nasil hobi diyip uzaklasiyorlar.Benim anlatmak istedigim de bu.. Konusanlar olsa bile rolede selam sabah muhabbetinden baska birsey maalesef bulamazsiniz. Bu bana yeter diyorsaniz eyvallah ama bu hobiyi güzel yapan kısım sizi teknik olarak çok ileri taşıyabilecek bir hobi olması. Ben bugün savunma sanayinde bir çok RF projesi yapan biri olarak bilgi birikimimim büyük çoğunluğunu bu hobiye borçluyum.Bu sebeple hem bu forumda hem kendi blog sayfamda yaptığım çalışmaları paylaşıyorum ki, belki birileri okur da ya bunlar da yapılıyor muymuş der bir ışık yakarım kafasında diye.Rölelerde niye konuşulmuyor mevzuuna gelince..GSM öncesi amatörlerin haberleşme görüşme hatta bilgi paylaşımı için kullandığı röleler cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla yavaş yavaş populerliğini kaybetti. Hele internetten sonra iyice bitti.Dediğim gibi orada bir teknik bülten okumaya gerek kalmadı.. internette var.. ya da whatsapp/facebook üzerinden bilgi paylaşımı kolaydı telsiz üzerinden sadece sesle bu bilgileri yaymaya çalışmaya gerek kalmadı.. Röleleri de ne dinleyen kaldı ne de dinlese bile cevap vermeye mecali kaldı insanların.Oysa bu hobiyi (ki hobi tabiri bu yapılan çalışmalar için bence yetersiz bir tabir) ypılması gerektiği gibi yapanlar için her gün yeni bir heyecan her gün yeni bir başarı öyküsü olmaya devam ediyor.Yurtdışında da rolelerde konuşan yok şikayetleri var ama, neredeyse her haftasonu lokal ya da ülkeiçi/uluslararası yarışmalar, field day aktiviteleri , çay içmekten öte teknik konuların paylaşılıp beraber projelerin yaratıldığı klüp etkinlikleri oluyor.Dileğim odur ki, Türkiyedeki amatörlük te bir gün bu seviyelere gelsin.Yine TA2OM nin yazdığı gibi, ben yeni başlayan amatörlerin başına gelecekleri yazdım..Benim yazdığım gibi ilerlemeyenler de arada pikniğe offroada yamaçparaşütüne giderken PMR dan farksız olarak el telsizini kullanmaya devam eder, ya da aman bunla mı uğraşacağım der telsizi bir kenara atar unutur.Kimsenin amatörlüğünü sorgulayacak ta değilim ayrıca. bunu sorgulayan devlet. sınav yapmış vermiş lisansı.. amatör ilan etmiş bir çok kişiyi.Ama bu hobinin aslında nasıl bir hobi olduğunun yolunu göstermezsem anlatmazsam ben bu güzel teknik birlikteliğe ihanet etmiş olurum.Ama yine de dileyen yapar dileyen yapmaz. Bu vakit, nakit ve merak sorunu sonuçta. Hepsi birden bir kişide zor bulunabiliyor bazen.Not: Bu haftasonu Türkiye'nin tek telsiz yarışması var. VHF/UHF bandlarında yapıan bu yarışmaya el telsiziniz ile katılabilirsiniz. Telsiz yarışmaları tüm dünyada birinci olmaktan ziyade elinizdeki cihazı daha iyi tanımanız, belki daha yüksek bir skor almak için daha iyi bir anten yapmanız, bir log programı kullanmayı öğrenmeniz, belki arazi şartlarında kendi yaptığınız bir antenle her konuştuğunuz istasyon ile ayrı bir heyecan yakalamanız için bir vesiledir.Katılmanızı tavsiye ederim.
Başlatan TA4AKC
Başlatan TA3V
Başlatan TA2ABH
Başlatan TA4AI
Başlatan TA3AGH