Merhaba,
Almancı dediğim için kimse kızmasın bana, ben de Almancıyım. Annem, babam, köyün gerçek nüfusun üç katı sadece Almanya'nın bir şehrinde vardı. Gençleri bilmiyorum artık.
Konumuza gelince.
Şimdi bazı yerlerde bazı kurallar, farklı olabiliyor.
Örneğin Almanya'da bir yasa çıktığında, ertesi gün geçerli olmuyor.
Onların telsiz kanunlarında değişiklik de yapıldı.
Onlarda A sınıfı almak hala ve hakkaten hala çok zor/zor olmaya devam !
Ama onun yerine bizim A sınıfına denk gelen (bu bir kinayedir) çerez A sınıfları var. N harfine kadar geldiler.
Tipik Alman :-)
Örnekliyorum, C sınıfı olanlar 28 MHz'in aşağısı ile 21 MHz, G olan 14 MHz'in ilk100 Khz'ini ama 60 metrenin sadece bir kanalını kullanabilirler gibi ..Kurallar.
"Almancıları" ilgilendiren ve esasında endişelendireceğini düşündüğüm mevzuat değişikliği ise başka ülkelerden alınan amatör telsiz lisanslarının millileştirilmesi.
Bugün ve halen Almanya'da bu düzenleme "
verilir" şeklinde. Yani TA'dan lisans alan muadilini Almanya'dan alabiliyor !
Bir kaç ay sonra yürürlüğe girecek olan mevzuat değişikliği ise "
verilebilr" olarak uiygulanacak. Bir Alman amatörün youtube kanalında dediği gibi, örneğin "hey bak sen lisansını Portekiz'den almışsın. Orada çok kolay veriyorlar. Aha da sınav merkezi şurası " denebilecek. Bürokratlar bu verilir ile verilebilir farkının, şartlara bağlı olarak verilecektir diye okur. Yani sınava sokarak.
Hani yani işi ağırdan alan varsa...haberi olsun.
Bu arada Almanya'da sınavlar gerçekten amca, yani baba. A sınıffı almak için benim bildiğim 3 ayrı sınava giirmek gerekiyor. Her biri birer saat. Ve müsvedde kağıdı da kullanılabiliyor. Programlanamayan hesap makinesi de . Bu ne demek? oradaki adaydan ciddi ciddi hesap kitap yapması bekleniyor. Yani ohm kanunu bilmeden, telsize güç kaynağını kutupları ters bağlayanlar, sınav merkezlerinin 200 metre yakınına bile yaklaşamıyor.
Bier küçük değişiklik daha.
A sınıfına başvuranlar örneğin, gerekli tüm sınavları geçmeden A alamıyorlardı. Yeni düzenleme ile, başarısız oldukları sınav dalında tekrar sınava girme hakları saklı olmak üzere, diğer sınıflardan uygun olanını seçip lisans alınabilecek artık.
Ha bu arada bazen bantlarda çok nadiren duyduğum konuşmalardaki bir yanlışı da dikkatinize getireyim.
Almanya'da birinci, ikinci, yedinci bölge ayrımı yok. Diyelim ki CAN ile biten çağrı adı almak istediniz, bizdeki gibi online araştırabiliyorsunuz. Ama bu DY3CAN olabilir DW8CAN olabilir.
İşin doğrusu Amerika Birleşikt Devltetleri de bu uygulamayı terk ediyor Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapHerkese bol bol 74'ler
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7061.0