Gönderen Konu: DMR radyo, dijital Telsizler.  (Okunma sayısı 1379 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TA3HGU

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Özgür Ece
DMR radyo, dijital Telsizler.
« : 12 Ekim 2023, 12:37:32 »
DMR radyo kullanan amatör arkadaşlarımız yorumlarını paylaşabilirler mi ?  Analog telsizler mi dijital telsizler mi ? Hangisi tercih edilmeli ?

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=7032.0

Çevrimdışı TA3V

• Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 149
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
Ynt: DMR radyo, dijital Telsizler.
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2023, 09:45:54 »
Selam,
Digital yeni bir sistem sayılır analog ise benden eski.Yeniliklerede açık olmak,  teknolojiyi takip etmek amatör telsizciliğin ruhunda vardır.
Tercih konusu ise tamamen sizin kendi seçiminiz.İmkanlar dahilinde ise hem digital hemde analog telsiz seçilebilir.
73

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #2 : 14 Ekim 2023, 19:56:15 »
Amaca yonelik dusunmek gerek.
DMR genel itibariyle bir internet altyapisi ile kolaylik saglayan bir yontem olsa da analog sıkıntılı durumlarda daha rahat bir haberlesme sagliyor.

Benim tercihim ne derseniz dmr / analogu gectim, analogun dibi  SSB diyorum.
FM bile kullanmıyorum neredeyse.
Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA3HGU

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Radyo Amatorleri
« Yanıtla #3 : 14 Ekim 2023, 22:20:24 »
Bence her amatörde  dijital telsiz de mutlaka olmalı. Biraz araştımadan sonra bu ürünü satın almak istiyorum.  AT-D878UVII Plus Bu model hem analog hem dijital.
Ayrıca bu konuyu çok tecrübeli yıllarını bu işe vermiş Ankara'da ki Onursal bey e sordum. Bu konudaki düşüncelerini mesaj ile cevapladı. Sizlerle paylaşıyorum.

Analog olsun digital olsun tüm cihazlar ses iletimi amacıyla kullanılır.
(Mevzu telsiz haberleşmesi olduğu için)
(Data haberleşmeleri, telemetri vbg veya video haberleşmeleri konu dışıdır)
Digital telsizlerde sinyallerin belli seviyede yüksek alınıp gönderilmesi koşulu bulunmaktadır. Belli seviyenin altındaki sinyallerde sinyaller tamamen kesilecektir.
ÖRNEK:
Digital UYDU yayınları izlenirken sinyal gücü artı sinyal kalitesi unsurları çok etkendir. Sinyal kalitesine etki eden faktörler sinyal seviyesi ve parazitlerin yoğunluğudur. Sınır çok dar bir alanda olduğu için en küçük etkende haberleşme kaybolacaktır.
Aynı durumu eski analog UYDU TV yayınları ile kıyaslarsak, sinyaller iyice azalsa da yayınlar parazitli ama izlenebilir şekilde alınmaya devam edebilir.
Bu oran genellikle ölçüm skalası ile bağdaştırılırsa, analog yayınlarda gürültü oranına bağlı kalınmak sartı ile 0.1db den 10db aralığı kadardır.
Aynı oranlamayı digital yayınlara uyarlarsak, sinyal seviyesi 5db den az ise veya digital gürültü seviyesi sinyal seviyesini aşıyorsa digital yayınlar tamamen kesilecektir.
Digital yayınlara etki eden faktör yine digital kirliliktir atmosferik kirlilik taşıyıcı dalgayı bozmadığı takdirde haberleşme devam eder. Digital yayınlar bu sebeple, ya tertemiz anlaşılır bir şekilde alınır, ya da hiç alınamaz.
Analog yayınlarda atmosferik parazitler dahil her türlü parazitler az olduğu sürece haberleşme geniş bir sinyal alanında devam eder.

Analog yayınlarda tek bir modülasyondan bahsedilmez.
FM, AM, CW, SSB ve PM2 (faz modülasyonu) gibi modülasyon türleri bulunmaktadır. Her bir modülasyon şekli diğerini etkilemediği sürece farklı ses iletimi anlamındadır.
Örneğin eski analog TV yayınlarında...
Ses FM ile.
Görüntü AM ile
Renk bilgisi ise PM ile iletilirdi.
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2023, 23:00:46 Gönderen: TA3HGU »

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #4 : 15 Ekim 2023, 21:32:49 »
DMR sistemine PCnizden ya da cep telefonunuza kuracaginiz uygulamalar ile de ulasabilirsiniz.
Herkesin meraki ve ilgisi farkli.
Uzun yillardir agir teknik bir skeilde bu hobi ile ilgilenen baska bir tecrubeli amator olarak ben dijital telsize verecegim fark ile baska bir cihaza para ayirmayi tercih ederim mesela. Bir baskasi sadece CW ile ilgileniyor olaiblir. Bir digeri hic telsiz bile almaz echolink ve dmr uygulamalari ile tamamen dijital olarak hayatina devam edebilir.

Bu arada FM modulasyon ozelinde bakacak olursak dijital modlar cogu zaman analog modlara gore daha dusuk SNR seviyelerinde haberlesebiliyor. Ama Onursal beyin dedigi gibi ya var ya yok. Analogta en azindan gurultunun arasından belki parca parca karsi tarafin ne dedigini anlama ihtimaliniz olabilir.

Çevrimdışı TA3HGU

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Radyo Amatorleri
« Yanıtla #5 : 18 Ekim 2023, 17:21:21 »
Dün AT-D878UVII Plus Anolog - Dijital cihazımı teslim aldım değerli arkadaşlar. Bu cihazı tam olarak kullanabilmek için 1 aylık eğitim şart. PC den software ile gelişmiş tüm ayarlar yapılabiliyor. Eğer izin verilirse resimleri burada paylaşabilirim. Tüm amatör arkadaşlarıma da almak nasip olsun.

Çevrimiçi TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 32
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #6 : 19 Ekim 2023, 09:45:41 »
HF'de de dijital modlar var. Neler yok ki.

Sahi neler yok ku.

VHF de bile UHF' de bile.

Yeter ki merak olsun, iki satır okumak ve denemek olsun.

Kolaylıklar dilerim
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TB3PSU

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 29
  • Tecrübe: herkesin kendi hatalarına verdiği addır..
  • İsim Soyisim: Soner UÇAR
« Yanıtla #7 : 22 Ekim 2023, 20:02:26 »
Dmr + analog UHF frekansları cihazıma yazdım. Gereken frekanslarda  aktif olabiliyorum. Yalnız dmr pek yaygın değil tabii ki analog kadar.
Baskalarinin bilgisi ile bilgin olsak bile , ancak kendi aklimizla akilli olabiliriz...

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

moved
TAŞINDI: DMR radyo, dijital Telsizler.

Başlatan TA3V

0 Yanıt
123 Gösterim
Son İleti 07 Ağustos 2024, 10:15:43
Gönderen: TA3V
xx
Dijital telsizler hakkında bilgi

Başlatan TB5CMJ

0 Yanıt