Bence her amatörde dijital telsiz de mutlaka olmalı. Biraz araştımadan sonra bu ürünü satın almak istiyorum. AT-D878UVII Plus Bu model hem analog hem dijital.
Ayrıca bu konuyu çok tecrübeli yıllarını bu işe vermiş Ankara'da ki Onursal bey e sordum. Bu konudaki düşüncelerini mesaj ile cevapladı. Sizlerle paylaşıyorum.
Analog olsun digital olsun tüm cihazlar ses iletimi amacıyla kullanılır.
(Mevzu telsiz haberleşmesi olduğu için)
(Data haberleşmeleri, telemetri vbg veya video haberleşmeleri konu dışıdır)
Digital telsizlerde sinyallerin belli seviyede yüksek alınıp gönderilmesi koşulu bulunmaktadır. Belli seviyenin altındaki sinyallerde sinyaller tamamen kesilecektir.
ÖRNEK:
Digital UYDU yayınları izlenirken sinyal gücü artı sinyal kalitesi unsurları çok etkendir. Sinyal kalitesine etki eden faktörler sinyal seviyesi ve parazitlerin yoğunluğudur. Sınır çok dar bir alanda olduğu için en küçük etkende haberleşme kaybolacaktır.
Aynı durumu eski analog UYDU TV yayınları ile kıyaslarsak, sinyaller iyice azalsa da yayınlar parazitli ama izlenebilir şekilde alınmaya devam edebilir.
Bu oran genellikle ölçüm skalası ile bağdaştırılırsa, analog yayınlarda gürültü oranına bağlı kalınmak sartı ile 0.1db den 10db aralığı kadardır.
Aynı oranlamayı digital yayınlara uyarlarsak, sinyal seviyesi 5db den az ise veya digital gürültü seviyesi sinyal seviyesini aşıyorsa digital yayınlar tamamen kesilecektir.
Digital yayınlara etki eden faktör yine digital kirliliktir atmosferik kirlilik taşıyıcı dalgayı bozmadığı takdirde haberleşme devam eder. Digital yayınlar bu sebeple, ya tertemiz anlaşılır bir şekilde alınır, ya da hiç alınamaz.
Analog yayınlarda atmosferik parazitler dahil her türlü parazitler az olduğu sürece haberleşme geniş bir sinyal alanında devam eder.
Analog yayınlarda tek bir modülasyondan bahsedilmez.
FM, AM, CW, SSB ve PM2 (faz modülasyonu) gibi modülasyon türleri bulunmaktadır. Her bir modülasyon şekli diğerini etkilemediği sürece farklı ses iletimi anlamındadır.
Örneğin eski analog TV yayınlarında...
Ses FM ile.
Görüntü AM ile
Renk bilgisi ise PM ile iletilirdi.