0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Öncelikle hoşgeldiniz. Siteye genellikle akşam saatlerinde giriliyor diye tahmin ediyorum, Malum hayat mücadelesi, iş, güç v.s.Amatör Telsizciliği merak etmenize sevindim. ''bizim bir telsizden asıl isteğimiz olan şey de, sadece bizim olabileceğimiz, dinlenmeyen bir frekansımız olabiliyor mu Röle üzerinden konusma varsa olmuyormuş onu biliyorum. Simplex ortak kanallar varmış. Peki benim istediğim gibi kimsenin dinleyemeyeceği şekilde bir arama yapabilme veya aile ortak frekansı gibi bir durum varmı?'' Cevabı: Hayır. Amatör Telsiz Operatörü iseniz şifreli veya kriptolu herneyse bu şekilde bir haberleşme yapmanız mümkün değil.''Bir diğer sorum da amatör telsizci olarak telsiz lisansı alma süreci dışında röle uzerinden iletişimde veya telsiz ile simplex görüşmede herhangi bir kullanım ücreti ödenmiyor değil mi? Sadece ekipman ve lisans edinme ücretleri var doğru mu?''Cevap: Sınav harcı, belge harcı harici Kıyı Emniyeti ne başka bir ödeme yapılmıyor. Belgeler 10 Yıllık 10 Yılda bir harcını ödeyip yeniliyorsunuz. Başkaca bir ödeme yok. Cihaz - ekipman doğal olarak kendiniz alacaksınız ve sınırı yok ücret konusunda.
Merhaba,Kestirmeden telsiz alıp haberleşmenin en kolay iki yolu varBirincisi CB frekanslarda iletişim yapan ikincisi PMR denilen daha düşük çıkış yapan cihazlardan edinmeniz.Eskiden CB cihaz için bazı evraklar isteniyordu şimdi ortalıkta çok rahat satıldığına göre serbestce alınabiliyor diye düşünüyorum.PMR zaten herhangi bir izne gerek yok.Bunun dışındaki telsizler özel izne tabi Amatör bant üzerinden yayın yapan cihazları lisansınız olsa dahi belirli kurallara uyarak iletişim kurabilirsiniz.
Bu arada bir ekleme, kardeşiniz sohbet amaçlı telsiz kullanacak ise, sizden başkaları ile de sohbet etme amacı taşıyor ise halk bandı yani CB daha çok ilgisini çekebilir. Orasi daha çok sohbet etmeyi seven dayilarin yeridir. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş YapHem de bulunduğu frekans itibari ile (27 mhz) zaman zaman başka şehirler hatta yurtdışı görüşmeler bile yapabilme imkanına sahiptir.
Oğuzhan Hocanın da yazdığı gibi Amatör olduğunuzda BTK tarafından belirlenmiş Frekanslar dışında konuşmanız yasak, ayriyeten bu frekanslarda kendi arasında basitçe yazacak olursak simplex (Antenden Antene) görüşme için, Röle Üzerinden Görüşmek için belirtilen frekans aralıkları var 2metre (VHF)-70cm(UHF) de. Ayrıca HF te ise band başı genelde CW (Mors) Haberleşmesi için kullanılır. 160m-80m-40m'de LSB modülasyon 20m-15m-12m-10m de ise USB modülasyon kullanılır. İşin içine girdikçe yavaş yavaş öğrenirsiniz.Kardeşiniz için dediğiniz gibi sohbet muhabbet için telsiz istiyorsa PMR denilen piayasada çaycıların falan kullandığı ufak cihazlar var ondan alıp kullanabilirsiniz. Ancak bu sizi kimse duymayacak anlamına gelmez. Benim 2 kız çocuğum var biri 9 diğeri 6 yaşında onlarda telsizle konuşmayı çok seviyorlar ikisine de birer tane PMR telsiz verdim kendi aralarında konuşuyorlar, biri komşuya iniyor diğeri markete gidiyor kendi aralarında iletişimi sağlıyorlar. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Kullanamazsınız. Olmayan ücreti de ödeyemezsiniz. Ama ödeyeceğiniz bir ücret var, o da yasalara uymamanın cezası olur.
Ersoy Bey yanlış anlamış diye düşünüyorum. Kullanamazsınız derken amatör olmadan amatör bandlarda çıkış yapamazsınız yani konuşamazsınız. Tespit edildiğinizde bunun bir cezai yaptırımı var onu demek istemiş diye düşünüyrum.Amatör Telsizcilik Belgesi aldığınızda cep telefonu veya internet gibi sabit faturalı bir ödemeniz yok. Sadece Başvuru sonrası Sınav Harcı, sınavı kazanırsanız belge almak için belgenin harcını yatırıyorsunuz. Başkaca bir ücret veya faturalandırma yok. 10 Yılda bir belge yenileme yapacaksınız o zaman sadece belgenin harcını ödeyeceksiniz o kadar.
Başlatan TA8AYA
Başlatan TA3V
Başlatan alpgursoy
Başlatan TA1ISW