Arkadaşlar merhaba,sakaryada yaşıyorum.Adım efe.Kısa dalga,orta dalga,uzun dalga radyo
dinleyiciliği yapıyorum.ssb tecsun marka bir cihaz kullanıyorum.Şu anda yerden 5 yükseklikte gerili
Kendi yaptığım end fed anten kullanıyorum.(40.5 metre uzunluk)Bundan önce 9:1 balunlu long wire
kullanıyordum.Amatör bir arkadaşın tavsiyesi ile bu antene geçtim.İyikide geçmişim.Diğer kullandığım
antenler içinde en iyi verimi bu antenden aldım.(mini whip anten,mla 30 aktif anten,mla 150 aktif
anten,9:1 balunlu long wire, ve kendi yaptığım manyetik loop antenler….)Ama tabiki daha iyisi için
arayış içindeyim.Bu sebeple tecrübeli amatör arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var.Sorularım şöyle
Şimdiden anlayışınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
1-Yeni bir hazır tel antene geçip yaşadığım binanın üstüne germeyi düşünüyorum.Burada yön
nekadar etkilidir.tel antenim basit tarifle kuzeyden güneye uzanıyor.O yüzden en iyi çin radyolarını
Duyuyorum.Güneye bakan ucu 10metre güney batıya kaydırarak biraz daha avrupaya bakar hale
getirirsem avrupa yönündeki istasyonlardan gelen sinyalleri almamda faydası olur mu?
2-kimi tel antenler anten tüner isterken kim antenler istemiyor.Bildiğim kadarıyla anten tüner ile swr
ayarı yapılarak tx teki başarı yukarı çıkıyor.anten tunerin rx için faydası olurmu?mesela tüner ismeyen
endfed anten aldım ama tunerde koydum.bana dinleme için faydası varmıdır?
3-bana hangi endfed antenleri tavsiye edersiniz.endfed yada başka bir model anten.(kapalı dipoller
gibi)benim en çok duyduğum myantennas sitesindeki (40metre uzunluk)8010 efhw antendir ve tüner
istemez.
Saygılarımla.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=6802.0