DMR VHF/UHF (aslinda 30-1000mhz arasında) bandlarinda agirlikli kullanilan bir digital haberlesme modulasyon tipidir.
Sadece amator radyoda degil, commercial telsizlerde de kullanılır.
Analog sistemlere gore bazi avantajlari vardir. Ornegin daha temiz ve gurultusuz bir ses kalitesi, mesaj, lokasyon gibi ekstra bilgileri paylasabilme yetenegi, digital oldugu icin guvenli haberlesme saglamasi gibi.
Dezavantajı da analog sistemlere gore 10-12 dB daha yuksek SNR seviyesine ihtiyac duydugundan, gurultu seviyesinin yuksek oldugu yerlerde hic birsey duyamazken, analog telsizle gurultunun arasından da olsa sinyal alabilmenizdir.
DMR kullanımı için illa internet lazim degil.
Bildiğiniz gibi, analog telsizlerde simplex ya da daha genis bolgelerde calisabilmek icin repeater(duplex) haberlesme yapilmakta.
DMR'da her ikisini de yapabilmektesiniz. Yani simplex ve role kullanımına uygun. İlave olarak , bulunduğunuz bölgede bir röle yok ise, Hotspot tabir edilen aktarıcılar ile, bulunduğunuz yerde bir lokal digital röle çalıştırma şansınız var. Tabii bu hotspot internet uzerinden diger rolelere erisebilmekte.
DMR telsizler hem analog hem DMR modunda çalışabildiğinden, DMR aldığınızda analoglardan da faydalanmaya devam edebilirsiniz..
Kullanım zorluğu yok. Bir kere ayarlarını yaptıktan sonra daha çok bas konuş.. Ama telsiz işi bas konuştan çok daha öte bir dünya. Bunu da atlamamak lazim.
Sinavda başarılar.