Merhaba Fatih Bey (Fabest35),
Dünyada amatör ve profesyonel elektronik haberleşmede yüzlerce hatta binlerce anten yapılmıştır, yapılmaktadır ve yapılacaktır.
Mono, dual, çok bandda dinleme veya hem dinleme hem gönderme anteni yapımına girişmeden önce işin en basitinden fakat temelinden başlamak gerektiğini düşünüyorum.
İA sınava girip amatör telsizci olacaksınız. Ancak bir amatör telsizcinin gözü kapalı hesaplayıp çeşitli metallerden monoband açık dipol veya kapalı dipol (balun gerektirir) yerine göre 5/8 mobil antenini yapması gerekir.
Bazı özellikli antenler dalga boyuna göre hesaplama ile doğru orantıda gözükmese bile başlangıçta "Dalga Boyu ya da λ : 300 / Frekans (MHz) = metre olarak anten boyu" formülünden hesaplanmıştır. Burada trap'lı yani L C R devreli antenleri kast etmedim.
Anten boyunun belirlenmesinde basitçe; anten yapılacak çubuk, boru metal ya da telin alaşımı, kalınlığı vb.nin RF le olan ilişkisi de rol oynar. Dalga boyunun / λ nın eksiği veya fazlası gerçek anten boyu olarak yapılabilir.
Anten yapımının yanında 230V AC > 13.8V DC güç kaynağı yapımının da öğrenmesi ve yapması amatör telsizciliğin gereğidir bence.
Öncelikle sitemizdeki, internet sitelerindeki ve bu yazışmadaki önerileri dikkate alarak temel anten (λ=300/MHz=m) hesaplamalarının (dipol, katlanmış dipol, loop) bilinmesinden ve yapımlarından yola çıkarak dual ya da çok bandda çalışan anten hesaplamalarına (Anten=L C R) ve yapımlarına geçmenizi tavsiye ederim.
Elektronik iletişiminde kanıtlanmıştır ki amatör telsizcilerin en kolay yapabilecekleri en basit anten açık dipol ancak en verimli antenlerin başında tam dalga (katlanmış dipol, loop) antenler gelir.
Diğer bir ifadeyle önce karnımızı doyuracak balık tutmasını öğrenelim, tutalım, pişirmek ve yemek kendiliğinden gelir. Sonra da özellikli balıklar...
73 + 105