5 GHz in uzerindeki frekanslarda RainScatter yani yagmurdan yansitma yontemi efektif olarak kullanılabiliyor. Bu da Line Of Sight gerekliligini kismen ortadan kaldiriyor ama bu tur calismalar yuksek guc istiyor.
bir kaç mw gucundeki bu tur bir verici icin line of sight sart.
Bunu saglamak için, yuksek zirveler, birbirini gören deniz kenari alanlar vs kullanılıyor.
Ornegin guneyde olsam Anamur'dan Kıbrıs ile denemek isterdim.
Tabii bir de dunyanin yuvarlakligi var. Belirleyeceginiz iki dağ arası mesafe çok yüksek ise dunyanin yuvarlakligindan kaynakli (duz dunyaci yoktur aramizda degil mi) olarak yine LOS kayboluyor.
LOS olsa bile free space loss denen, sinyallerin havada sönümlenmesinden kaynaklı olarak yine mesafe kısalıyor. Belki 60 cm yerine 3-5 metrelik canaklar ile bu durum asilabilir ama bu sefer de canagin yön hassasiyeti neredeyse 0.5 derecelere kadar düşer ki o mesafelerden hedefi tam odaklamak tutturmak imkansiz hale gelir.
Normalde ben calisirken hamgps isimli yazilimi kullanıyorum. Sanirim IOS ta bir karsiligi yok. Ama android için gerçekten çok güzel bir yazilim.
Hem mevcut locator bilginizi hem de bir hedef için locator girdiğinizde tam yönünü size "telefonun yön hassasiyeti kadar" gösterebiliyor.