Merhaba Sinan Bey (TA1NVX),
Arkadaşınızla Radioddity GD‑77 telsiz cihazı ve AnyTone AT-D878UV telsiz cihazı ile dijital simlex haberleşme yapmak istediğiniz ancak sizdeki AnyTone AT-D878UV telsiz cihazından haberleşmeyi dinleyemediğiniz konusundaki yazınıza önce USUL den ve sonrasında ESAS tan yazmak istiyorum.
1-) Usul açısından; sanırım arkadaşınız da amatör telsizci ve amatör frekanslarda dijital (digital/sayısal) haberleşme yapmak istiyorsunuz.
27/11/2018 tarihli ve 30608 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Frekans Tahsisinden Muaf Telsiz Cihaz ve Sistemleri Hakkında Yönetmelik” usul ve esaslarına göre BTK tarafından
“Frekans Tahsisinden Muaf Telsiz Cihaz ve Sistemlerine İlişkin Teknik Ölçütler”in “Amatör telsiz istasyonu MADDE 21” ve “Tablo 25: Amatör telsiz cihaz ve sistemleri teknik ölçütleri”inde amatör telsizcilere dijital (digital/sayısal) modülasyon ve emisyonlarda haberleşme yapma izini verilmiş midir?Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Ne yazık ki VERİLMEMİŞTİR. Verilmesi gerekir mi? Türkiye’deki amatör telsizcilerin diğer ülke amatör telsizcilerin gibi dijital (digital/sayısal) emisyonlarda voice ve data haberleşme hakkı var mıdır?
Bunun görüşülmesi, tartışılması ayrıca yapılmalıdır.
NE YAZIK Kİ YAPILMAMAKTADIR.
2-) Gelelim Esas’a: Radioddity GD‑77 ve AnyTone AT-D878UV telsiz cihazlarını tanımam, bilmem ve kullanmadım da. Haberleşme yapamamanız telsiz cihazlarının kullanım ayarlarından kaynaklanabilir.
Ancak kullanılan telsiz cihazlarının modülasyon ve emisyon tiplerini çok iyi bilmek gerekir. Gördüğüm kadarıyla ikisi de
DMR yani
“Digital Mobile Radio” stantardına sahip.
Peki, DMR standardı nedir? Bu standardın Digital Modulation’a ait emission type nedir, nasıldır?
Sonuç olarak haberleşme yapılmak istenilen DMR standardına sahip telsiz cihazlarının emisyon tipleri bire bir örtüşüyor mu, uyuşuyor mu?
Bilinçli ve bilgili haberleşmeler, selamlar…