Rtl.sdr V3 dün geldi. Akşam mac os üzerinde kurulum yaptım ama çözememiştim.
Bugün windows 10 üzerinde kurulum yaptım, frekans kalibrasyonu ve ayarları kurcalayarak anlaşılabilir bir duruma getirebildim. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap
Program olarak hdsdr kurdum. Frekanslar üzerinde yakalayabildiğim röle görüşmeleri üzerinden gidiyorum şu anda. Anten olarak yine Çinli basit bir araç anteni vardı onu kullanıyorum. El telsizi ile performansı fena değildi ancak el telsizim Baofeng olmasına rağmen sdr'nin filtreleri el telsizinden daha kötü durumda anladığım kadarıyla.
Bahsi geçen SPF5189Z'li bir LNA bu konuda iyileşme sağlar mı? Yada daha farklı ne yapmak gerekir?
Yoksa üç kuruşa köfte bu kadar oluyor, daha kalteli bir sdr mi edinip sisteme ekleyip bunu da deneysel çalışmalarda mı kullanmak gerekir?
Merhaba Onur Bey,
Cihazınız hayıırlı olsun.
rtl-sdr bildiğiniz gibi sdr'ların bir alt kümesi .RTL2832U entegresini kullandıığı için bu ismi alıyor.
Aslına bakarsanıız dijital karasal yayıınları almak için yapılmış usb cihazların driverları modifiye edilerek daha geniş frekans aralığıında RX yapması sağlanıyor.
Çoğu çin alışveriş sitesinde ve ebayde bu usb tv tuner'lerin kabını değiştirip yanına kör yükten hallice bir anten ekleyip rtl-sdr diyerek satıyorlar.
RTL-SDR V3 ise yine rtl-sdr.com adresindeki blog'un ekibi tarafıından mevcut tv tuner kartlarının tasarımı üzerine kurulmuş bir cihaz.
Diğer rtl-sdr'larla benzer fiyat aralığında satılmasına rağmen ek özellikleri yüzünden onlardan ayrılıyor.
Bunların başında sıcaklık kompanse edilmiş osilatör (TXCO), bias-tee ve kaliteli komponentlerin kullanılması geliyor.
daha fazla detaya girmiyeyim isterseniz Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Cihazınızı bu siteden veya bu sitenin resmi aliexpress veya amazon mağazasından aldığınızı umuyorum. (Bildiğiniz gibiçin sitelerinde klonun klonu şeklinde ürünler bile bulunuyor.)
Yeni alacaklara da bu sitelerden almalarını, çin sitelerindeki üzerinde yunus olan, veya waterfall olan sdr'lardan uzak durmalarınıı tavsiye ediyorum. (aldım ordan biliyorum Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapOrijinal RTL-SDR Blog V3 varsayılan pakette yanında bir antenle gelmiyor. Ancak yine aynı sitenin ekibinin geliştirdiği dipole anten kiti var.
Sanırım şu anda piyasada çatıya koyacağınız discone tarzı antenler dışında alabileceğiniz en iyi hafif ve portatif antenlerden biri.
Kullanımı ile ilgili Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap sayfasını tavsiye ederim.
Benim ilk aldığımda yaptığım gibi eski tüplü telvizyon antenlerinden kalma bir yanılsamanın kurbanı olmayın. Anten V şeklinde kullanmak için tasarlanmış bir anten değil Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap. [V şeklinde kullanımı gerektiren bazı durumlar var o ayrı]
Başlangıç için bu sdr ve anten ikilisi işinizi görecektir. Bir iki haftanın içinde (özellikle büyük şehirlerdeyseniz) cihazın performansı sizi tatmin etmeyecek parazitleri azaltmanın, dinlemek istediğiniz sinyalin seviyesini artırmanın yollarını aramaya başlayacaksınız.
Benim ilk yaptığım aynı sitede gördüğüm "RTL-SDR Blog Broadcast FM Band-Stop Filter" ürününü almak oldu. Bu filtre 88-108 MHz aralığını tamamen bloke ediyor. (teknik olarak ilgili bantta sinyalin gücünü 50dB düşürüyor. Pratikte ise sdr'ınızla 100.000Mhz'yi açtığınızda orada bir müzik yayını duymuyorsunuz)
Bu aynıı zamanda FM radyo yayınlarından gelen ve diğer bantlara da sarkan parazitleri önlemeye yarıyor. Bu filtreyi takar takmaz önceden parazitten zor duyduğunuz bazı frekansları daha net duyduğunuzu farkedeceksiniz.
Bir sonraki işim ise zayıf olan sinyalleri nasıl kuvvetlendirim'i araştırmak oldu. Kuvvetlendirici/yükselteç yani amplifier dediğinizde uçsuz bucaksız bir dünyaya giriyorsunuz.
Ama SDR özelinde sıklıkla LNA=Low Noise Amplifier = Düşük gürültülü yükselteç terimi ile karşılaşıyorsunuz.
Yabancı forumlarda LNAforALL isminde bir radyo amatörünün tasarladığı LNA'yı öve öve bitiremiyorlar. Ancak hem fiyatı hem de alım şekli (online mağazası yok) yüzünden bunu edinemedim.
Çin sitelerinde LNa diye ararken onlarca farklı ürünle karşılaştım. Ve bunlardan çok pahalı olmayan hemen hemen hepsini aldım.
Spec'lere baktığınızda 30-60dB'ler havada uçuşuyordu. Ne kadar çok dB o kadar çok sinyal düşüncesi ile en yüksek dB'liden denemeye başladım.
Doğal olarak büyük hayal kırıklığı yaşadım. istediğim sinyalle birlikte gürültü de yükselmiş ve SDR'ın giriş katını aşırı yüklemiştim. Waterfall bembeyazdı. Hoparlörden de statik dışında birşey duyulamıyordu.
Uzun süren deneme yanılmaların ardından SPF5189Z tabanlı LNA'nın en optimum çözümü verdiğini buldum.
O an için kurulum şu şekildeydi.
Anten-3-5m kablo-LNA-FM-filtre-RTLSDR-PC
Çin sitesinden aldığım LNA bias-tee vb desteklemediği için üzerine bir microsub lehimlemiş ve bilgisayardan beslemeyi tercih etmiştim.
Tecrübeli amatörler bu kurulumu okurken hataları hemen fark ettiler.
Zaten çok kazançlı olmayan balkondaki antenden sinyali evin içine taşırken ciddi bir kayıp yaşıyordum. Ayrıca evin içindeki RFI yüzünden de bolca gürültüyü de kablodan geçerken sinyale ekliyordum.
Sonrasında yetmezmiş gibi gürültüyü ve zayıflaşmış sinyali LNA'dan geçirip güçlendiriyordum. Ve son olarak fm band stop filtreden geçirip sdr'a bolca gürültü ulaştırıyordum Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapBu denemeler ve araştırmalar sırasında Bias-tee diye birşey olduğunu RF cihazına gelen anten kablosu üzerinden Cihaz>anten yönünde elektrik gönderilebildiğini öğrendim.
O zaman işler değişmeye başladı. ilk önce bir bias-tee kartı edindim.
Sonrasında
Anten->filtre->lna->bias-tee-extractor->kablo->bias-tee-injector->SDR->PC şeklinde bir kuruluma geçtim.
Önceden duyamadığım sinyalleri duymaya , önceden duyduklarımı da daha iyi duymaya başladım.
Sonrasında kurulumu basitleştirmek için LNA'yı "RTL-SDR Blog Wideband LNA" ile değiştirdim. SDR'ın bias-tee çıkışını aktive edince yeni lna buradan beslenmeye başladı.
Benim bias-tee injector'e 5 volt elektrik vermek için kullandığımı USB şarj cihazının da ne kadar gürültülü bir cihaz olduğunu farketmiş oldum.
Lafı çok fazla uzatmıyayım.Zaten yeterince uzun yazmışım.
SDR'ı edinmek yolun başlangıcı. Sonrasıındaki deneme, yanılma ve öğrenme süreci ile geçen yolculuk işin en zevkli kısmı.
Bu yolculukta size bol eğlenceler dilerim.
Aklınıza takılan her konuda bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.
Sağlıcakla kalın.
73