Soyle bir durum var.
Hep altinin cizildigi amator bandlar bizim gonderme yetkisine sahip oldugumuz bandlardir.
Bu frekanslarda gonderme yapabilirsiniz demek.
Ancak, dinleme icin bu tur bir sart/kisitlama yok.
Piyasadaki HF ve V/UHF markali cihazlarin neredeyse tamami RX olarak HF frekanslarindan mikrodalgaya kadar alabilecek yetenekte..
HF cihazlarin hepsi 0-30 arasi dinlemekte , vhf cihazlarin cogu 50-1 ghz arasi dinlemekte .. hatta nfm/wfm/am modulasyonlarina bile sahipler...ki AM ozellikle hava bandini dinlemek icin bu cihazlara ilave ediliyor..
Bu cihazlar ile ister hava bandi dinlersiniz ister aciksa polis frekansi.
Kanunda bunu kisitlayan birsey yok..
Hatta SDR cihazlar ile de tum bu band araliklarini her modulasyon tipinde dinleyebiliyorsunuz. Hem de 15-20 dolar gibi ucretlere
Ama bu hareketi toplum icinde kendinize polis susu verecek sekilde yaparsaniz iste o zaman suc unsuru oluyor.. Ya da radar cevirme gibi seylerin tespiti icin..
Tabii bu isin kanuni boyutu..
Elinizde polis frekansi dinleyebilen bir telsiz ile sizi bir polis durdurur da (kendi frekanslarini bilme ihtimalleri dusuk olsa da) polis frekansinda calistigini tespit ederse kendinizi temize cikarmak icin ugrasmaniz gerekecektir.
Gunun sonunda aklanirsiniz ama, bu surec can sıkıcı olabilir..
Amator band cogu cihaz (Icom Yaesu Kenwood gibi markalar) RX tarafi GSM bandlari haric kapali , TX tarafi da sadece US/EU olarak bulundugu IARU bolgesindeki amator bandlara uyacak sekilde acik gelir.
Yine standartlara uyan bu cihazlar, oyle kabloyu taktim yaizlim attim acildi seklinde acilmaz, cihaz icinde fiziksel mudahele yapip bazi bloklayici devre elemanlarini modifiye ederek cihazi acabilirsiniz.
Yani bu is icin ugrasmaniz gerekmektedir..
Bu kadar ugrasiyorsaniz zaten yasal sorumlulugu da ustunuze almissiniz demektir.
Altini cizmek istedigim kısım , dinlemek icin amator olmaniza bile gerek yok..Dinlenmesini istemedikleri bilgileri saklamasi gereken kurumlarin kendisi.. Ki bunun icin askeri bandlarda HQ, kripto gibi cozumler var. Emniyet tarafi da yakinda jandarma gibi digital alt yapiya gececek..
Merhaba Oguzhan Bey,
Burada biraz kafam karıştı açıkçası.
Amatör belgemiz bize amatör bantlarda (belirli güç sınırları içinde kalmak kaydıyla) RX/TX yapma hakkı tanıyor. Bunda hem fikiriz.
Biraz fikir jimnastiği yaparak sorularımı sormak istiyorum.
Elimizde 0hz-2Ghz RX , 144-146/430-440 mhz TX yeteneğine sahip varsayımsal 5w gücünde bir el telsiz cihazı olduğunu düşünelim.
144-146/430-440 mhz frekans aralıklarında RX/TX yapmamız
yasal144-146/430-440 mhz frekansları dışında TX yapmamız
yasakRX yapmamız
yasalSanırım buraya kadar sizin yazdıklarınızı doğru anladım. (bu fikir jimnastiğinin karmaşıklığını artırmamak için VHF/UHF dışındaki amatör frekanslarını yok saydım.)
1) bu sanal el cihazımızın BTK listesinde olması veya olmaması durumunda aşağıdakilerden hangileri yasal, hangileri yasak olur? (veya hangileri daha yasak olur?)(hepsinde telsiz cihazımız sadece RX yapabiliyor)
-a) Marine bandındaki hava durumu bilgisini dinlemek için ilgili frekansı telsiz hafızasına kaydetmek
-b) Marine bandındaki balıkçı frekansını telsiz hafızasına kaydetmek
-c) Marine bandında acil durum kanalını telsiz hafızasına kaydetmek
-d) Air bandındaki ATC konuşmalarını dinlemek için havalanı kule frekansını telsiz hafızasına kaydetmek
-e) amatör bandı dışında kalan, yakınlardaki bir taksi durağının frekansını telsiz hafızasına kaydetmek
-f) amatör bandı dışında kalan, belediye temizlik hizmetlerinin frekansını telsiz hafızasına kaydetmek
-g) amatör bandı dışında kalan, itfaiye frekansını telsiz hafızasına kaydetmek
-h) amatör bandı dışında kalan, polis frekansını telsiz hafızasına kaydetmek
Maddeleri kabaca başa bela olma ihitimaline göre sıraladım.
2) Bu sorum biraz daha günlük hayatta karşılaşılması olası bir durum:
Kolluk kuvvetleri bir çevirme anında ehliyet/kimlik istedikten sonra telsizi gördüklerinde bu konuyu da sorguluyorlar.
Amatör telsizcilik belgenizi gördükten sonra da "bu telsiz bizim frekansları da çekiyor mu?" sorusu geliyor.
Polis frekansının XXX.XXX Mhz olduğunu varsayalım.(bir rakam sallarım o da tutar diye korkumdan harf yazıyorum)
Telsizde kayıtlı olmamasına rağmen XXX.XXX Mhz tuşlanabiliyor olması başımızı ne kadar belaya sokar?
Bu ikinci soruya aramızdaki kolluk kuvvetlerinde görev yapan arkadaşlarımız da hem kendileri, hem de amatör telsizci olmayan bir mesai arkadaşlarının gözünden yorum yapabilirlerse çok sevinirim.