Polis gibi güvenlik güçlerinin telsizlerinin dinlenebiliyor olması zaten hata. Sırf bu yüzden amatör telsizciliğin yasaklanabilmesi daha da hata. Polisler neden analog telsiz kullanıyor ki? Polis telsizleri DMR olmalı ki dinlemenin önüne geçilsin.
Haklısınız. Haberleşme teorisi açısından gizlilik içeren haberleşmenin yine gizlilik sağlayabilecek bir mecra/yöntem ile yapılması esastır.
Ancak kanunen baktığınızda hırsızın "kapı kilitli değildi girdim içeriden istediğimi aldım çıktım" demesi gibi bir durum da söz konusu.
Kapının kilitli olmaması kişiye o kapıdan geçme hakkı tanımaz.
Tabii bu bizim ülkemiz için geçerli bir durum. Amerika'da polis,itfaiye ve ambulans frekansları dinlenebiliyor.
Hatta bu iş için özel yapılmış sadece alma özellikli cihazlar da mevcut.
Habere dönecek olursak haberde polis telsizlerini dinleyen şahısların amatör telsizci olduğu ile ilgili bir bilgi yok.
Ki umarım amatör telsizci değildirler.
(Aslında şöyle söylemem daha doğru olur sanırım.
Umarım amatör telsizci belgesine sahip kişiler değildirler.
Çünkü böyle birşey yapan birisi amatör telsizci olamaz.)
Haberden anladığım kadarıyla yapılan kontrollerde ticari vasıtalarda bu telsizler ele geçiriliyor. Çevirmeden kaçınmak veya benzer kötü niyetli bir amaç için kullanıldığı için haklarında yasal işlem başlatılıyor.
Zaten herhangi bir polis - amatör telsizci karşılaşmasında gelen sorular genelde şu şekilde:(en azından benim başımdan geçenler)
-Bu telsiz ne?
-Amatör telsizciyim buyrun belgem.
-Bu telsiz bizim frekansları çekiyor mu?
-Yok hayır sadece amatör frekansları çekiyor.
Bizlere yasal olarak tanınan sınırlar içinde kaldığımız sürece bir sıkıntı yaşamamız çok da olası değil.
Her kanun ve kuralda olduğu gibi sınırların dışına çıkıldığında sıkıntı başlıyor.