0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba,yeni lisans alan bir radyo amatörü olarak işe el cihazı alarak başladım ama nihai hedefim evime iyi bir istasyon kurabilmek,dolayısı ile hem bana hemde daha sonra okuyacak arkadaşlara kaynak olabilmesi için bu konuyu açtım.Evde kurulması planlana istasyon hangi cihazlardan,donanımlardan vb. oluşmalı ve seçim yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?İyi bir istasyon kurmak benim açımdan zamana yayılması gereken ,maliyetli bir uğraş olacağı için iyi ve doğru seçim yapmak çok önemli.Konuyu okuyan herkesin bildiği kadar konuya katkı yapmasını rica ederim.
Yeni bir amatör olarak acizane benim harekat planım:Ucuz yollu çin işi dual bant bir el telsizim var.ilk iş şehir içi görüşme için ucuz yollu bir aselsan 4021 vhf mobil telsiz aldım. Bir adet boru anten tabir edilen "flowerpot" anten yaptım. Programlama kablosunu da yaptım. Rahatça frekans vs atabiliyorum. El ile frekans girememenin çok eksikliğini hissetmedim açıkçası. 350 TL telsiz (hoparlör, mayk vs dahil) 70 TL antenin malzemesi. Beni şimdilik rölelerde ve simplex sohbet eder hale getirdi. Havaya çıkardı.Bir switchmode 29A güç kaynağı aldım. (Trafolu cihazlar daha iyi ama işin ucuzuna gidiyorsanız kaliteli bir switchmode başlangıçta iş görüyor) Amperi biraz yüksek alırsanız tüketimine göre bir kaç mobil cihazı tek güç kaynağına bağlayabilirsiniz.İleride araçta kullanırım diye bir çeyrek dalga dual band anten edinmiştim. Onu şimdi alacağım uhf aselsan'a bağlayacağım. Böylece şehir içi / yakın mesafe iletişim ihtiyacım şimdilik tamamlanacak.Maksadım şehir içi kullanacağım bu malzemeye çok para harcamamak hem de biraz ilk acemiliği atmak.Sonraki adımlar:Evde apartman ortamında HF ile ilgili çalışmalar biraz zor, benim bina çatıya hayatta bir şey taktırmaz. Bu yüzden araçta kullanabileceğim bir HF cihaz ve seyyar kullanabileceğim bir anten alma/yapma planım var. Belki evde de loop veya olta vb uzatılan tip antenle camdan geceleri uzanarak Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap bazı denemeler yaparım. Ancak yurt içi fiyatlar yüksek olduğundan bir yurt dışı seyahat vb. imkanını bekliyorum oradan alıp getirmek istiyorum posta gümrük vs uğraşmadan. (icom 7100 vb olabilir). Sonrasında bir de DMR el telsizi edinirsem yakın orta vade planlarım açısından yeterli olur gibi. Maksadım farklı frekans ve modlarda çalışabilmek için mantıklı yatırımlar yapmak. Herkese gerek internette gerekse havada tecrübeli amatörler ile sohbet ederek tavsiyeler almalarını öneriyorum.
Eve ayri arabaya ayri sistemler, butceniz varsa neden olmasin..Ama yoksa mumkun mertebe moduler seyler tercih etmek gerekiyor.
Bende 2019/2 dönemi amatörüyüm. Sizinle aynı şeyleri düşünüyordum, başlık açıp yardım istemeyi, çünkü araştırma yaparken boğulmaya başladım. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş YapAmatörlüğe yeni başlayanlar için bir kaynak yok (veya ben bulamadım). Forumlar çok derinlemesine, çoğu zaman detaylı projeler var. Okuyorum anlamaya çalışıyorum ama nereden başlayıp nereye gidilir, nasıl gidilir çözmeye çalışıyorum.Çoğu kişi gibi ben de ucuz dual band bir el telsizi almakla başladım. Hayalim yarışmalara katılmak ama şu an sabit bir istasyon kurmam zor. Küçük yerde yaşamanın avantajıyla çatıya anten koyabilirim. İlk aşamada dmr bir el cihazı ve/veya ön paneli ayrılabilir bir araç telsizi ile hem araç hem de evde taşıma usulüyle istasyon kurulabilir (mi?) Alınabilecek dmr bir cihaz ve çatıya kurulacak bir anten ne kadar iş görür. Kafamda deli sorular.Yeni olmanın açlığı ve heyecanı, acemi olmanın şaşkınlığı ile takipteyim konuyu. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap73
Bahsi geçen kaynaklar hep belirli konular üzerinde bilgi sahibi olduğunuz varsayımı ile hazırlanmış gözüküyor. Telsiz sınav soru-cevapları bile ezber bilgilere yönlendiriyor. Amatörlükte, bu işe yeni atılanlara, alfabeden başlayarak konular üzerinde örneklerle ilerlemek icap eder. Bir de gördüğüm üzere, bilgi sahibi olanlar her nedense kısıtlı ve anlaşılmaz şekilde bilgi sunuyorlar. Çevremde tecrübeli bir çok amatörle konuşmalarımdan bunu çıkarttım. Oysa bilgi paylaşarak büyür ve yayılır. Toplumumuzda her ne dalda olursa olsun bilgiye sahip kişiler kendilerine üstad saygısı bekliyorlar, gönülsüz paylaşımlar yapıyorlar. Bir çoğuna soru sorduğunuzda lütfen cevaplamaya çalışıyorlar. Yazdığım eleştiriler tabiiki herkes için geçerli değildir. Bende oluşan genel kanaattır sadece. Bu işi Adan Z ye ele alacak birikimli kişilerin yapacakları yayınlar karşılığında, harcayacakları mesai ve emeklerine maddi bir bedel istemelerini hak olarak gördüğümü belirtmek istiyorum.
Başlatan TA1OAN
Başlatan TA1LSE
Başlatan TA7AAR
Başlatan TA3DN
Başlatan TA0U