0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Oncelikle, maalesef UHFte kullanilamayacak kadar uzak bir mesafeye kablo cekmissiniz.LMR-400 bile cok fayda etmeyecektir.İkincisi, PL-259 kullanımı yapilabilecek en buyuk yanlis. Onu gectim, arada hicbir ek olmadan antene kadar gitmek daha faydali olacaktır.Kullandiginiz LMR-400 'un 65 metredeki kaybi 6.2 dB. Ayrıca araya koydugunuz her PL-259 UHF bandından ilave 1 db daha kayıp yapacaktır..Bu kayip hem giden hem donende olacagi icin, cihaz basindan swr olcumunuz gercek degeri gostermeyecektir. Duymaniz gerekenden 6.2 db daha dusuk duyacaginiz icin , swryi normalde daha dusuk bile gostermesini bekleyebiliriz.Buna ragmen yuksek cikiyor ise, arada ciddi bir sorun var demektir.Bir not olarak soylemek lazim ki, anten'in swr degeri cihaz basindan degil anten dibinden olculur.. Ki siz her iki turlu de olcmussunuz.PL259 namı diğer UHF konnektorun frekans ile swr ve kayba olan etkilerine ait grafigi asagida veriyorum..Balun yoksa , oncelikle kesinlikle bir balun koyun..İkincisi zaten UHF icin cok cok fazla uzun bir hattınız var. Kesinlikle N tipi konnektorlere gecin..Daha sonra cihaza en yakin baglanti noktasından baslayarak 50 ohm bir dummy load ile adım adım antene dogru test edin.Kabloda (ezik ya da su girmesi) ya da konnektorlerin lehiminde (belki dusuk kalite konnektor veya yanlis montaj ihtimali de olabilir) bir sorun varsa bu sekilde tespit edebilirsiniz.Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap adresinden farklı uhf konnektor senaryolarına gore aciklamayi okuyabilirsiniz.Okuyan yeni amator arkadaslar icin, madem konnektorun adı UHF konnektor niye kullanamiyoruz sorusunu duyar gibiyim.Onceden koaksiyel kablo yerine Ladder Line denilen paralel teller kullanılırdı.Koaksiyel kablo nipeten yeni bir bulus.2. dunya savasi sirasinda cikmis durumda.O donemlerde 30 mhz in uzeri UHF olarak adlandiriliyordu. O zamandan beri de adi o sekilde kaldı.Sonra spektrum degisti, 300 MHz'in uzerine UHF demeye basladik ama, konnektorun adi standart olarak oyle kalmis oldu.
Koaksiyel kablo kullaniminin amacı zaten bu tür etkilerden kurtulmaktır.Ladder Line denen kablolama tipinde (genelde 300 ya da 450 ohm olur) metraja göre kayıp (Swr yuksek bile olsa) çok çok düşük olmasına rağmen, kablonun herhangi bir metal cisime yakın geçmesi empedansını etkilemekteydi. Bu yüzden koaksiyel kablolar (kayıp dezavantajına rağmen) kullanılmaya başlanmıştır.Yine de kablo yakınından elektrik kablosu gibi gürültü üretebilecek şeylerin geçirilmemesine dikkat etmekte fayda var.
Başlatan TA3EMS
Başlatan TA3DN
Başlatan TA3V
Başlatan TA3AFO
Başlatan TB1CUM