Merhaba Arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım. 2019/2 dönem amatör telsizcilik sınavını kazanarak belge almaya hak kazandım inşallah ay sonu belgeme kavuşacağım.
Yurtdışı sitelerinden telsiz almak ile ilgili size birçok konuda cevap verebilirim. Gerçekten bu işlerle ve resmi kurumlarla çok uğraştım. Bugüne kadar belki 20 adetten fazla telsiz getirmişimdir.
Gümrük müd. çalışma sistemine aklım ermiş değil yada şöyle söyleyebilirim aldığınız ürünün gümrüğe girmesi tamamen şans işi. Başımdan geçen garip bir olayı size anlatayım bu sayede birçok soruya cevap vermiş olacağım zaten.
Aliexpress ten aynı anda 3 farklı adreslere farklı alıcı isimleri ile 3 takım (1 takım=2 adet bf888s) telsiz siparişi verdim. Kendi adıma verdiğim siparişi postacı evime kadar getirdi teslim etti, 2 sipariş arkadaşıma tesli edildi, 3.siparişten ses soluk yok ptt ye gittim ürünün gümrükte olduğunu söyledi. Gümrüğe gittiğimde benden Ürünün faturası yada kredi kartı ekstresini ve BTK dan onay yazısı getirmemi istediler BTK yı aradım Spectrum yönetimi daire başkanlığında sekreter ile görüştüm durumu izah ettim BTK nın sitesinde onay verilen cihazlarının listesi olduğunu eğer gümrükteki cihaz bu liste içinde yer alıyorsa tekrar onay yazısı yazmalarına gerek olmadığını söyledi. ( Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap ) listenin bir çıktısını alıp gümrüğe gittim listeyi gösterdim ilk olarak kabul etmediler memurun bilgisayarında btk sitesini açarak gösterdim onayladılar. Kredi kartı extersinin cıktısını almadan önce adobe pdf creator ile oynama yapıp telsiz fiyatını düşürdüm 20$ yapmıştım bu seferde vergi almak istediler halbuki o zaman vergi dilimi 25$ civarındaydı, neyse dedik çıkardıkları vergiyi ödedim ve telsizimi aldım. Artık prosedürü öğrenmiştim bundan sonra sıkıntıya girmeden sipariş verecektim Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap ama işler öyle olmuyormuş.
Yaklaşık 1 ay sonra tekrar sipariş verdim aynı şekilde aynı adreslere 2 takım telsizi teslim aldık 1 takım yine gümrükte geçen seferki takılan isim ve adres aynı hemen aynı işlemleri yaptım. listeler ekstreler ama bu sefer memurlar telsizi vermiyor BTK dan ıslak imzalı onay yazısı istiyorlar BTK nın onay verilmiş cihaz için tekrar onay yazısı vermeyeceğini söylediğim halde diretiyorlar ve vermiyorlar. Israrlarım sonucu gümrük müdürü ile görüştüm bu telsizlerin ülkeye girişinin yasak olduğunu söyledi. daha önceki aldığım telsiz içinde memurların bilmemesinden kaynaklı olduğunu ve o yüzden teslim ettiklerini söyledi. BTK ile görüşmeye devam ettim BTK da Uzman olarak görev yapan Birol Gürses ile görüştüm. Onay yazılarının şahıslara verilmediği söyledi ve sipariş ettiğim cihazların kullanılmasının yasak olduğunu söyledi konu ile ilgili birde mail attı.
Sayın Hasan ÇANCILAR**,
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanun'un Kanun'un 37'nci maddesinde yer alan “(1) Radyo ve televizyon yayınlarına ilişkin ilgili kanununda belirtilen hükümler saklı kalmak kaydıyla, Kurum düzenlemelerinde belirtilen ve işletilmesi için frekans tahsisine ihtiyaç gösteren telsiz cihaz veya sistemi kullanıcıları, telsiz kurma ile kullanma izni ve telsiz ruhsatnamesi almak zorundadır. Bu kapsamdaki kullanıcılar telsiz cihaz veya sistemlerini Kurum düzenlemeleri ve telsiz ruhsatnamesinde belirtilen esaslara uygun olarak kurmak ve kullanmak mecburiyetindedirler." hükmü gereği işletilmesi için frekans tahsisine ihtiyaç gösteren telsiz cihaz veya sistemi kullanıcılarınca Kurumumuzdan izin alınması gerekmektedir.
BAOFENG marka BF-888S UHF model cihaz da 5809 sayılı Kanun'un 37'nci maddesi gereğince frekans tahsisine tabi olup Kurumumuzdan telsiz ruhsatname ve kullanma izni alınması gereken cihazlardandır.
Aksi takdirde, izin alınmaksızın kullanıma yönelik, 5809 sayılı Kanunun "Cezai Hükümler" başlıklı 63'üncü maddesinde; "(4) Kurma ve kullanma izni ile ruhsatname alınması gereken telsiz cihazı veya sistemlerini bu Kanunun 37 nci maddesine aykırı olarak, Kurumdan izin almaksızın satan, kuran, işleten ve kullananlar hakkında ikibin güne kadar adlî para cezası uygulanır. Bu cihazları, gerekli izinler alınmış olsa bile millî güvenliği ihlal amacıyla kullananlar eylemleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar." hükmü bulunmaktadır.
Bilgilerinize..
Birol GÜRSES
Uzman
Spektrum Yönetim Dairesi Başkanlığı
Tel: +90 312 294 7383
Adres: Eskişehir Yolu 10. km. No:276 Çankaya Ankara
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap_ _ _ __ _ _ _