Raspberry Pi ve RTL-SDR Kullanarak Kolayca APRS iGate Yapımı
Hali hazırda Amatör Telsizci olup APRS kullananlar ya da yazılarımızı yakından takip edenlerden “APRS Nedir ve Nasıl Kullanılır ?” başlıklık yazımızı okumuş olanlar gayet iyi bilir, APRS özellikli telsizlerden ya da APRS Tracker’lar ile gönderilen APRS sinyallerinin aprs.fi‘de gözükebilmesi için gerekli en önemli donanımların başında iGate gelir.
Çünkü iGate’ler, bulundukları bölgedeki APRS frekansı hangisi ise (ülkemizde 144.800MHz) o frekansı dinleyerek ve sağlıklı bir şekilde duydukları APRS sinyallerini dijital ortama çevirerek internete yollayan cihazlardır. Bu sayede bir amatör elindeki cihaz ile APRS sinyali yolladığında, bu sinyalin karşılığı olan konumu, yüksekliği, mesajı, vs. aprs.fi üzerinde kolayca görebilir.
Fakat o bölgede herhangi bir iGate yoksa, o zaman bu sinyaller hiç bir zaman internet ortamına aktarılamayacak ve de aprs.fi’de gösterilemeyecektir.
Bu nedenle APRS sisteminden amatör olarak faydalanmak isteyenlerin yakınlarında mutlaka bir iGate olmalıdır. Eğer yoksa, o zaman aşağıdaki yöntem ile kolayca evinizde bir iGate yapabilirsiniz 🙂
Not: Aşağıda anlattığım yöntemi “Setting up an APRS RX only iGate using a Raspberry Pi, RTL-SDR dongle and a pre-built image” başlıklı yazıdan faydalanarak hazırladım. Eğer ingilizceniz yeterli ise orijinal yazıdan da faydalanabilirsiniz. Yazıya çok sayıda yorum girildiği için de epey değerli bir bilgi seti oluşmuş ama tabii ingilizce. Ayrıca eğer henüz Amatör Telsizci değilseniz ve burada yazılanlar henüz size birşey ifade etmiyorsa lütfen önce “Amatör Telsizcilik Sınavı” başlıklı yazımıza bir gözatın.
Raspberry Pi ve SDR
Yazıya başlamadan önce bilmeyenler için iGate yapmanın bir çok yöntemi olduğunu paylaşmak istiyorum. Eskiden genelde kullanılmayan bir PC ve eski bir telsiz kullanılarak iGate yapılırdı. Fakat artık Raspberry Pi gibi ufak bilgisayarlar ve SDR dongle’lar ile bu iş iyice kolaylaştı. Fakat iGate yazılımının çalışır hale getirilmesi için gerekli konfigürasyon hep zahmetli oldu. Çünkü bu iş için gerekli yazılım olan Dire Wolf‘un kurulumu ve konfigürasyonu gerekiyordu.
İşte aşağıdaki yöntemle “G6NHU” çağrı kodlu bir amatör, tüm bu konfigürasyonun önceden yapıldığı bir Raspberry Pi imajı hazırlayarak bu işi çok kolaylaştırmış. Dolayısıyla aşağıdaki yöntem ile tek yaptığımız, G6NHU‘nun hazırladığı imajı raspberry pi’ya yükleyerek ve ufak birkaç ayar yaparak (timezone, dil seçimi, wi-fi ayarı, çağrı kodumuzu girme, vs. gibi) çok kısa sürede iGate’i çalışır hale getirmek.
iGate Yapımı için Temin Edilmesi Gereken Donanımlar
Her ne kadar iGate yapımı çok kolaylaşmış olsa da halen temel birkaç donanımı temin etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla eğer henüz elinizin altında yoksa, öncelikle aşağıdaki donanımların siparişini verin 🙂
1) Raspberry Pi (zorunlu) : Elimde yeni modellerden olmadığı ve sipariş verdiğim an SAMM Market‘te stok olmadığı için Direnc.net’ten Raspberry Pi 3 Model B+ Plus siparişi vererek bu yazıyı hazırladım. Fakat bu yöntem, aşağıdaki tüm Raspberry Pi modellerinde test edilmiş ve çalışmış:
Raspberry Pi Zero
Raspberry Pi Zero W
Raspberry Pi 2B
Raspberry Pi 3B
Raspberry Pi 3B+
Eğer sizin elinizde hali hazırda yukarıdaki modellerden farklı bir model var ama yine de aşağıda anlattığımız yöntemle çalıştırmayı başardıysanız, o zaman lütfen yazıya yorum girerek paylaşın ki ben de yukarıdaki listede güncelleme yapayım.
Bu arada dilerseniz aşağıdaki linki kullanarak AliExpress’ten çok daha uygun fiyata Raspberry Pi siparişi verebilirsiniz:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapHatırlatma : Eğer iGate’i internete kablosuz olarak bağlamak istiyorsanız, Raspberry Pi’ın Wi-Fi özelliği olan modellerinden almayı unutmayın. Gerçi artık çoğu yeni modelinde var ama yine de almadan önce kontrol edin.
Raspberry Pi
2) Raspberry Pi için orijinal Adaptör (zorunlu) : Raspberry Pi için piyasada daha ucuza satılan muadil adaptörler mevcut, fakat önerim 2.5 A çıkışı olan orijinal adaptörlerden kullanmanız. Çünkü yazının devamında bahsettiğimiz SDR’ı da Raspberry Pi’daki USB çıkışından besleyeceğimiz için voltajın ve akımın hem yeterli olması hem de fazla dalgalanma yapmadan temiz bir şekilde akması gerekiyor. Akımın dalgalı veya yetersiz olmasından radyo modülleri pek hoşlanmıyor 🙂
Raspberry Pi için her zaman orijinal adaptör kullanın
Ben Raspberry Pi siparişini verirken yanında bir de beyaz renk orijinal adaptör siparişi verdim beyaz renkte bir de kutu siparişi verdiğim için. Fakat siz isterseniz siyah renk orijinal adaptörlerden de alabilirsiniz.
3) Raspberry Pi için Kutu (zorunlu değil) : Her ne kadar zorunlu olmasa da elektronik devreleri açıkta durması uzun vadede doğru değil. Hem tozlanma, hem de statik elektrik temasından kaçınma amacıyla iGate olarak kullanılacak Raspberry Pi için bir kutu almanızı öneriyorum.
Ben 3B+ modelin için orijinal beyaz kutulardan sipariş ettim çok güzel gözüktüğü için. SDR da açık renkte olduğundan iGate’in son hali gayet güzel oldu 🙂
4) Micro SD Kart (zorunlu) : Rasbperry Pi’da kullanacağımız önceden hazırlanmış imaj dosyasının sıkıştırılmış hali yaklaşık 2.2 GB, ama açılınca yaklaşık 8 GB tutuyor. Bu yüzden en az 16 GB’lık bir SD karta ihtiyacınız oluyor. Bir de kullanacağınız kart en az Class 4 olmalı. Elinizde ola ki çok eskiden kalma 16 GB’lık bir Class 2 SD kart var ise bence onu kullanmayın. Çünkü aşağıdaki tabloda görüleceğiniz üzere Class 2’nin yazma hızı çok düşük.
Kaynak : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapBen örneğin uzun vadeli düşünerek Sandisk’in 32GB’lık ve Class 10’luk bir SD kartından kullandım. İmkanınız varsa siz de hızlı bir SD kart kullanın derim.
Hatırlatma : Çoğu Micro SD kart adaptörü ile birlikte satılır ama yine hatırlatmakta fayda görüyorum; İmaj dosyasını bilgisayarınızdan SD karta yüklerken Micro SD kart adaptörü gerekecek bilginiz olsun.
5) SDR (zorunlu) : Havadaki analog APRS sinyallerini yakalayıp dijital ortama çeviren ve çok geniş bir frekans aralığına sahip olan SDR‘a (Softare Defined Radio) ihtiyacınız olacak. Bunun için de önerim bu linki kullanarak Aliexpress‘ten 22$’a kolayca sipariş verebileceğiniz RTL-SDR.com markalı SDR dongle’dan almanız. (Benim sipariş 1-2 hafta içerisinde gümrüğe takılmadan sorunsuzca geldi.)
Hatırlatma : Bu arada “Bende zaten SDR var” diyenlere önerim, SDR’larında yukarıdaki üründe olduğu gibi TCXO (temperature compensated oscillator) desteği olup olmadığını kontrol etmeleri. Çünkü bu özellik sayesinde SDR’a ayrıca kalibrasyon yapmak gerekmiyor. Aksi durumda konfigürasyon olarak 144.800 MHz tanımlamanıza rağmen iGate sinyalleri çözemeyebilir. Bu durumda çözünceye kadar frekansı 5-10 KHz yukarı veya aşağı kaydırmanız gerekebiliyor.
6) VHF Anten – SMA Erkek (zorunlu) : SDR’larda genelde dişi (female) SMA konnektör kullanılıyor. Dolayısıyla antenin erkek (male) SMA konnektör ucuna sahip olması gerekiyor. APRS için ülkemizde 144.800 MHz frekansını kullandığımızdan anten olarak da bu frekansı destekleyen bir VHF anteni olması gerekiyor.
Benim elimin altında zaten güzel bir Midland marka anten olduğu için ayrıca sipariş vermedim ama siz aşağıdaki linklerden birini kullanarak yurt dışından (Aliexpress) ya da yurt içinden bir anten siparişi verebilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapHatırlatma : Eğer Raspberry Pi’ı normal pozisyonda yani yere paralel pozisyonda yerleştirecekseniz antenin de benzer şekilde yere paralel şekilde durması doğru olmaz. Bu durumda bu linkteki gibi antenin yönünü 90 derece değiştirebilen bir dirsek sma konnektör de sipariş etmeniz gerekecektir.
—————
Eğer yukarıdaki donanımları temin ettiyseniz elinizin altındaki aşağıdaki gibi resim olmalı:
Bu durumda bir sonraki aşamaya geçebiliriz 🙂
Raspberry Pi’a İmaj Yükleme ve Basitçe Konfigürasyon
Bundan sonra anlatacaklarımın çok büyük çoğunluğu aslında sıfırdan bir Raspberry Pi kurulumu gibi. Dolayısıyla daha önce böyle bir kurulum yaptıysanız hiç zorlanmayacaksınız. Fakat yine de hiç yapmamış olanlar için olabildiğince sade ve adım adım anlatmaya çalıştım.
1) Önceden hazırlanmış imajın bilgisayar indirilmesi: İlk olarak yazının başında belirttiğim “G6NHU” çağrı kodlu amatörün QSO365 ismini verdiği, önceden hazırlanmış Raspberry Pi imajını aşağıdaki linklerden herhangi birini kullanarak indiriyoruz:
aprs-igate-stretch.zip (Sourceforge.net üzerinden)
aprs-igate-stretch.zip (Torrent üzerinden)
2) Zipli dosya içerisinden imaj dosyasını çıkartıyoruz: Bu aşama çok önemli, çünkü benim en çok takıldığım kısım oldu. İlk olarak Mac’te zip dosyasının indirip çıkartmıştım imaj dosyasını ama bir sonraki aşama olan flaşlama işleminde hata almıştım. Sonra Windows işletim sisteminde denedim bu sefer direkt zip dosyasından imajı çıkartma sırasında hata aldım.
Sonra farkettim ki sorun zip dosyasını açma ve çıkartma işleminde kullandığım programlarda. Windows’ta ücretsiz indirilebilen WinRAR programını kurup zip dosyasını açınca, bir sonraki aşamayı sorunsuzca geçebildim. Bu yüzden siz de mutlaka WinRAR kullanın.
3) İmaj dosyasını BalenaEtcher ile flaşlama: Bu aşamada micro SD kartı adaptörüne takarak ardından bilgisayarımızdaki SD yuvasına takıyoruz. (Eğer kart formatlı değilse önce FAT-32 olarak formatlanması gerekiyor.) Ardından yine ücretsiz bir program olan BalenaEtcher‘i kullanarak zip dosyasından çıkarttığımız aprs-igate-stretch.img isimli imajı SD karta flaşlıyoruz.
Bu arada programın kullanımı oldukça kolay, önce imaj dosyasını seçtiriyor, sonra imajı yazacağınız SD kartı, sonra da mavi “Flash!” seçeneğine tıklıyorsunuz. Bu işlem SD kartınızın yazma hızına göre 5-15 dakika arasında sürebiliyor.
Hatırlatma: İşletim sistemi imajlarını kopyala/yapıştır yöntemi ile SD karta yazamazsınız. Ancak yukarıdaki gibi bir yöntem ile flaşlamanız gerekir.
4) Raspberry Pi’ya güç vererek başlatma. Flaşlama işleminden sonra artık Raspberry Pi başlatılmaya hazır. Bunun için önce SD kartını bilgisayardan ve adaptöründen çıkartıyoruz ve Raspberry Pi’a takıyoruz. Sonra da güç adaptörünü bağlayarak enerji veriyoruz.
Bu arada hatırlatalım Raspberry Pi’ı ilk kurduğunuzda standart kullanıcı ve şifresi aşağıdaki gibidir siz değiştirinceye kadar:
Kullanıcı adı (username) : pi
Şifre (password) : raspberry
Cihaza enerji verdikten sonra sonra iki seçeneğiniz var:
a) Birincisi çoğu kişinin tercih ettiği Raspberry Pi’a HDMI monitör, USB mouse ve klavye bağlayarak bir bilgisayar gibi başlatma. Bu işlerde acemiyseniz böyle yapmanızı öneririm, daha rahat edersiniz. Ben diğer yöntemi anlatacağım ama merak etmeyin login olduktan sonra yani giriş yaptıktan sonraki işlemler aynı.
b) İkincisi ssh yöntemi ile uzaktan bağlanarak hiç monitör, klavye ve mouse bağlamadan konsoldan konfigürasyon yapma. Tabii bunun için önce Raspberry Pi’ı ethernet kablosu ile internet bağlamak ve aldığı IP numarasını tespit etmek gerekiyor. Bunun için modeminizin admin ekranında Raspberry Pi’ı bağlamadan önce ve sonra alınmış IP adreslerini karşılaştırma yöntemini deneyebilirsiniz. Ya da benim gibi “Network Scanner” bir program kullanarak ağınızdaki tüm bağlı cihazları ve modellerini listeleyip Raspberry Pi’ın IP adresini bulabilirsiniz. Eğer bulamazsanız bir önceki maddedeki yöntemi deneyin 🙂
Eğer becerebilirseniz bilgisayarınızda bir konsol/terminal açarak aşağıdaki komutu yazın ve enterlayın 🙂 (tabii X.X.X.X yerine IP adresi gelecek)
ssh pi@X.X.X.X
Bu sunucu ile ilk defa bağlantı kuracağınız için emin misiniz tarzında bir soru çıkacak ona yes yazıp yine enter yapın. Ardından şifre soracak, onun için de yukarıda paylaştığımız şifreyi girererek yine enter yapın. Aşağıdaki örnekteki gibi ilerlemiş olmalı konsolunuz:
ssh yöntemi ile uzaktan bağlanma
Hatırlatma : Nihayet Windows işletim sisteminde de artık ssh protokolü hazır yüklü geliyor.
5) İşletim sisteminin temel ayarlarını yapma. İster monitör/klavye/mouse üçlüsü ile, isterseniz de ssh ile cihaza giriş yapmış olun bundan sonraki işlemler ortak. Sadece eğer monitör bağladıysanız ve GUI kullanıyorsanız masaüstünde sizin de bir tane konsol/terminal açmanız gerekecek. Yok zaten konsolda devam ediyorsanız zaten sorun yok. Bir de aşağıdaki işlemlerin çoğunu kendiniz masaüstünde ilgili menüleri bularak da yapabilirsiniz. Artık seçiminize kalmış 🙂
Raspberry Pi’a giriş yaptıktan sonra ilk olarak aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz:
sudo raspi-config
Bu komut bize aşağıdaki gibi bir menü çıkartıyor:
Bu menü açıldıktan sonra sırasıyla yapmamız gereken bazı önemli işlemler var:
a) Expand Filesystem : Klavyemizdeki ok tuşlarını kullanarak öncelikle 7 numaralı “Advanced Options” üzerine geliyoruz ve yine enter tuşuna basarak açılan menüden aşağıdaki gibi “Expand Filesystem” seçeneğinin üzerine gelerek yine “enter” yapıyoruz 🙂
Hatırlatma : Klavyedeki “Esc” tuşu <Back> (Geri) işlemini yapıyor.
b) Change User Password : Zorunlu değil ama bence 1 numaralı adımı kullanarak işletim sisteminin standart şifresini değiştirin 🙂
c) Change Timezone : Önce ana menüdeki 4 adım olan”Localisation Options“, sonra da açılan menüden “Change Timezone” seçeneğini kullanarak önce “Europe”, sonra da Istanbul’u seçin.
d) Change Wi-Fi Country : Eğer cihazın Wi-Fi özelliği varsa bağlantısını yapmadan önce ülkemizi seçmemiz gerekiyor. Bunun için de yine önce 4 adımdan “Localisation Options“, sonra da açılan menüden “Change Wi-Fi Country” seçeneklerini seçiyoruz. TR listenin en altında olduğu için klavyeden önce T harfine tıklamanızda fayda var 🙂 Sonra TR’yi seçip yine “enter” 🙂
e) Wi-Fi : Wi-Fi bağlantısı için de ana menüden önce 2 numaralı “Network Options” seçeneğini sonra da açılan menüden “Wi-fi” seçeneğini seçiyoruz. Ardından bizden kablosuz ağımızın SSID’sini yazmamızı ve hemen ardından şifresini girmemizi istiyor.
Tüm yukarıdakilerin yaptıktan sonra ana menüdeki sağ altta yer alan <Finish> seçeneğini seçiyoruz. (sağ sol ok tuşları ya da Tab ile) Ardından yine konsola dönüş yapıyoruz ve bize “reboot” istermisiniz diye soruyor, “enter” yaparak cihazı yeniden başlatabilirsiniz. Eğer olmazsa kendiniz de aşağıdaki komut ile yeniden başlatabilirsiniz:
sudo reboot
Tabii yeniden login (ssh veya GUI’den) olmanız gerekecek. Eğer şifreyi değiştirdiyseniz tabii yeni şifre ile 🙂
6) Direwolf konfigürasyon dosyasını düzenleme : Bu imajdaki Direwolf iGate yazılımının herşeyi önceden ayarlı olmasına rağmen doğal olarak bir tek kendimize ait bilgileri güncellediğimiz kısım ayarlı değil. Onları da “/home/pi” klasörü altındaki “sdr.conf” dosyasını düzenleyerek yapıyoruz. Eğer GUI kullanıyorsanız zaten bir Text Editörü ile rahatça yapabilirsiniz, fakat benim gibi cihaza ssh ile bağlandıysanız o zaman cihaza ssh ile login olduktan sonra aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekecek:
sudo nano -c sdr.conf
Açılan konsol tabanlı text editör programında (nano) sadece aşağıda satırların olduğu değerleri düzenliyoruz. Diğer değerleri olduğu gibi bırakabilirsiniz, ya da bu konudaki bilgi seviyenize göre değiştirebilirsiniz.
Bu noktada örnek olması açısından çağrı kodumuzun TA2ZZZ, iGate için kullanacağımız SSID’nin de “1” olduğunu varsayıyorum. Siz kendi çağrı kodunuz ve kullanacağınız SSID’ye göre değiştirirsiniz.
MYCALL TA2ZZZ-1
Yukarıdaki satı iGate’in aprs.fi’de nasıl gözükeceğini gösteriyor. Ardından APRS-IS sistemine login olabilmek için aşağıdaki satırı düzenliyoruz. Bu satırda çağrı kodunuza (Callsign) karşılık gelen bir şifreye (password) de ihtiyacınız olacak. Bu şifreyi de Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresini kullanarak üreteceksiniz. Bu örnekte TA2ZZZ için şifre 20387. Dolayısıyla konfigürasyon dosyasındaki ilgili satır da aşağıdaki gibi oluyor
IGLOGIN TA2ZZZ-1 20387
Son olarak konfigürasyon dosyasının en altındaki PBEACON ile başlayan aşağıda satırda bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor:
PBEACON sendto=IG delay=2:00 every=15:00 symbol=”igate” overlay=R lat=xx.xxxxxx long=yy.yyyyyy COMMENT=”iGate | DireWolf 1.4 on RPi+RTL-SDR using QSO365 image”
Yukarıdaki satırda gördüğünüz gibi iGate ikonunun haritada görüneceği konumu girebiliyoruz lat ve long olarak. Buraya iGate’imizin konumuna göre hangi değerleri gireceğimizi bulmanın en kolay yolu aşağıdaki gibi bilgisayarımızdaki tarayıcıda Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresini açıp, iGate’i koymak istediğimiz noktayı işaretleyip, sayfanın en altında çıkan (xx.xxxxx,yy.yyyyyy) formatındaki lat ve long değerlerini kullanmaktır.
Google Maps kullanarak Direwolf’a uygun lat ve long değerlerinin bulunması.
Son olarak isterseniz COMMENT kısmını da değiştirip aprs.fi’de yazmasını istediğiniz başka bir metin girebilirsiniz. Gerekli tüm değişiklikleri yaptıktan sonra da dosya aşağıdaki örnektekine benzer olmalı:
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Ctrl+X tuş kombinasyonu ile çıkış yapıyoruz ama değişiklikler olduğu için kayıt ister misiniz diye soruluyor. Y tuşuna basarak değişiklikleri kaydediyoruz.
7) Test : Artık herşey hazır. SDR’ı USB portundan Raspberry Pi’a takarak, SDR’a da anten takarak artık ilk testimizi yapabiliriz. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz:
rtl_fm -f 144.80M – | direwolf -c sdr.conf -r 24000 -D 1 –
Eğer herşeyi düzgün yapmışsanız aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor karşınıza:
Hatta eğer çevrenizde yoğun bir APRS trafiği var ise, bu ekran duyduğu sinyalleri en altta ekrana basarak aşağı doğru kaymaya devam edecek. (Bu ekrandan çıkmak için de Ctrl+C komutunu kullanabilirsiniz)
Hatırlatma 1 : Eğer bu kısımda bir sorun yaşarsanız, örneğin farklı hata mesajları alırsanız, bu durumda yazının sonundaki yorum kısmına hata mesajını paylaşarak yardım isteyebilirsiniz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
Hatırlatma 2 : Eğer Mac kullanarak ssh yaptıysanız, yukarıdaki test komutunu çalıştırdığınızda konsol ekranı yanıp sönmeye başlayacak. Bunu engellemek için Terminal -> Preferences (Tercihler) -> Profiles (Profiller) menüsünden Text başlığı altındaki “Allow blinking text” seçeneğini kapatmanız gerekecek.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap iGate programını servis olarak çalıştırma: Raspberry Pi bir şekilde kapanıp açıldığında (elektrik kesilmesi gibi) iGate programının (direwolf) otomatik çalışabilmesi için bir kerelik aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekiyor:
sudo systemctl enable direwolf
Yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra artık cihaz her yeniden başlatıldığında iGate yazılımı da (direwolf) otomatik olarak başlayacak. Cihazınızı aşağıdaki komut ile yeniden başlatıp hemen test edebilirsiniz.
sudo reboot now
9) Bazı faydalı linux komutları : Cihaz yeniden başladıktan sonra tekrar ssh ile login olup aşağıdaki komutu kullanarak servisin çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz:
sudo systemctl status direwolf
Eğer iGate programını manuel olarak kapatmak isterseniz aşağıdaki komutu:
sudo systemctl stop direwolf
Manuel olarak açmak için de aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
sudo systemctl start direwolf
Son olarak isterden ssh ile konsoldan bağlanmış olun ister monitör bağlayarak GUI’den bağlanmış, ekranda iGate’in duyduğu istasyonların listesini sürekli görmek isterseniz aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz bir terminalden:
sudo journalctl -o cat -af -u direwolf
Bu komutu çalıştırdaktan sonra “Ctrl+C” yapıncaya kadar sürekli duyulan istasyonların listesi akacaktır.
Son olarak aşağıdaki harika komutu kullanarak Raspberry Pi’ın sıcaklığını, daha doğrusu işlemcinin (CPU) sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Çok yüksek değerlere (80-90 derece gibi) çıkarsa bilin ki bir sorun var 😦
/opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp
Ben ara ara kontrol ediyorum genelde 38 derece civarı oluyor ama benim iGate balkonda.
Hatırlatma : iGate programı (direwolf) başladıktan yaklaşık 2 dakika sonra devreye giriyor. (sdr.conf dosyasındaki delay parametresi ile kontrol ediliyor) Bu da servislerin düzgünce çalışmaya başladığına emin olmak için bilerek konulmuş bir gecikme. Servis başladıktan hemen sonra neden hiç istasyon duymuyoruz diye şaşırmayın.
10) iGate’iniz hayırlı olsun : Benim yukarıdaki yöntemle sorunsuzca hazırladığım iGate bir süredir evimin balkonunda TA2MUN-2 olarak sorunsuzca çalışıyor. Elbette kapaklı şeffaf bir kap içine koydum ve sadece anten ve güç kablosunun geçeceği kadar delik deldim. Saçak altı olduğu için de direkt yağmur almıyor.
Eğer siz de bu yöntemle iGate yapmayı başarırsanız, lütfen kullandığınız Raspberry Pi, SDR ve anten modelini de yazarak aşağıdaki yorum alanından paylaşın. Elbette sorun yaşarsanız da paylaşın, elimizden geldiğince yardımcı olalım.
Kaynak : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapShare this:
ALINTIDIR
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapTA2MUN MUSTAFA TAN
TA6AEU (ESKİ-TB6DEJ)
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=6357.0