Merhaba,
Ben haritalarda anlık görüşme trafiğinin neredeyse tüm bantlarda Kapıkule'de durup, doğu ve gün sınırımızdan sonra yeniden başlamasını zaten manidar buluyordum Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap demek ki propagasyondan değilmiş. Elbette değil.
Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum.
Burada belki Türkiye'deki amatörleri ilgilendiren husus, HF cihazların pahalı olması. Ki bunu bazen iyi bile buluyorum. Anten teorisinden zerre anlamayan veya ne bileyim telsiz çalışma şemasını (kabaca dahi) bilmeyip merak etmeyen kullanıcıların HF'te..Şu haliyle bile ne halde olduğu ortada malum "chat" odalarında.
Cihazlar pahalı. Türk lirasına vurunca da. Bahsettiğiniz faaliyetleri yürütmek için SSB dahil modların olduğu cihazlar avantaj sağlıyor elbette. Ama yeni başlayan veya elinde sadece FM TRX (telsiz) olanların bile squelchlerini açarak DX çalışma yapılan frekanslarda dinlemede olmaları halinde, eminim çok şey duyacaklardır.
VHF/UHF için anten yapmak çok kolay. Ölçüler çok müsait. Atla deve değil, yapılabilir, ucuza yapılabilir antenler bu bantlar için. Bir kaç alüminyum yuvarlak profil, bir tane alüminyum profil taşıyıcı olarak ve izolasyon malzemesi. Bırakın kazancı 3 dBi/dBd eksik olsun. Yeter ki olsun.
Geçtiğimiz ay Türkiye VHF yarışması oldu. Sonuçlarını görmek için bakındım, bulamadım.
Bu yıl Türkiye'ye dönecektim. Erteledim. Yoksa ne bileyim Spiel dağına çıkıp bir iki basit yagi ile etrafa VHF/UHF sinyali yollayacaktım.
Antalya'daki arkadaşlar ! Rölenizin olduğu dağın size sunduğu olanakların farkında mısınız?
Kayseri'deki arkadaşlar ! Rölenizin...
Ege Bölgesindeki arkadaşlar !
Karadeniz Bölgesindeki arkadaşlar ! Haklarını yemeyelim bazen faaliyet oluyor spotlara yansıyan.
Röleye çakılı kalmayın, alın telsizinizi çıkın. İki elemanlı bir VHF veya hatta UHF yagi anten, yapımı son derece kolay, uğraşmayın saksı antenleriyle (flower pot antenna mıydı neyse). Yagi yatay polarizasyonda kullanmak zorunda değilsiniz bile, dikey polarizasyona getirin, menzilinizi arttırın..
Vaktiniz mi yok? On yıla sonra vaktinizin olacağının garantisi mi var? Yirmi yıl sonra olacağının garantisi mi var?
El cihazlarınızı, arada bir röleyi dinlemek veya sağındaki solundaki frekansları rontlamak için kullanmayın sadece.
Aslında bu sözler, tüm amatör bantlar için geçerli. Bolca dinleyin, deneyim kazanın ve mandala basın.
Değilse, amatör lisansı niye aldık? Bunu da bir düşünmeniz dileğiyle 73'ler !
TA2IBY
Öte yandan, Fransa'nın öncülük ettiği bu adım, ticari açıdan gerekli mi? gerekli. Bizler bu kadar uçtukça, frekansların ticari amaçla yetmemesi gayet doğal. Bakın Flightradar'a nasıl vızır vızır bir trafik var. Öte yandan, amatör telsizciliğin tarihine bakarsanız, aslında zamanında bir işe yaramaz denen ve amatörlere bırakılan tüm frekanslar devletler tarafından alındı. Burada da akıbet aynı olabilir. Sonra, ihtiyaçlar değiştikçe amatörlere gıdım gıdım geri verirler. Haydi on yıl sonrasına, yirmi yıl sonrasına bırakmayın. Alın cihazlarınızı elinize ve kullanın.