Gönderen Konu: 2m bandı elden gidiyor mu?  (Okunma sayısı 4122 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
2m bandı elden gidiyor mu?
« : 01 Temmuz 2019, 17:37:18 »
Merhaba, Haziran ayında Prag'ta yapılan CEPT toplantılarında, fransız delegelerin verdiği teklif ile, 2 metre yani bazılarınızın VHF olarak bildiği 144-146 MHz arası bandın, amatör kullanımdan çıkarılıp ya da önceliğinin değiştirilip, bu bandın
havacılık endüstrisinde yer haberleşme hizmetlerine ayrılması yönünden bir teklif verildi..

Bu teklifler değerlendirilip ITU toplantılarında karara bağlanıyor.

Karara ilk itiraz eden Fransız Radyo Amatörleri Derneği, hemen peşinden İngiliz ve Alman amatör dernekleri de karara şiddetle itiraz ettiler.
IARU yani uluslararası radyo amatörleri birliği, kendisine üye olan tüm derneklere karara karşı nasıl birlik olunabileceği ile ilgili yazı gönderdi.

IARU Türkiye temsilcisi TRAC derneği.

Trac yöneticileri ile yaptığım mailleşmede, bana son gelen cevap, adam sayılarının az olduğu yönünde. Sanırım kendileri bu tür şeylerle uğraşacak vakit bulamıyorlar.Onlar için daha mühim afet vs konuları var gündemde.

Peki biz amatörler olarak ne yapabiliriz derseniz, TRAC üyesi olanlar üst yönetime bu konuda telkinde bulunabilir yardımcı olabilir.
Diğer dernek üyeleri ise bağımsız bir şekilde karşı bildiriler yayınlayabilir. ITU komisyonundaki türk delegeleri tanıyor ya dau ulaşma yolları var ise bunları değerlendirebilir.

ve bağlı oldukları devletleri uyararak ITU konferansında bu kanun aleyhine oy kullanmaları.

Kaderin garip bir cilvesi olarak bir sonraki CEPT toplantısı 26-30 ağustos tarihlerinde Ankara'da yapılacak..
Bizi temsil edecek kimse olacak mı o tarihte göreceğiz..
Sonrasında bir önceki konuda yazılı olan "TRAC üyeliği" konusuna geri döneriz..

Yeni amatörler için bu kadar kısaltma dernek bir şey ifade etmiyor olabilir.
Kısacaa bir özet geçeyim.
Eğer ITU bu kanunu onaylar ise, tepenizden geçen uçaklar sizin röle/simplex/ aprs / uydu sinyallerinizin üzerine yayın yapacak. VHF bandı elinizden gidecek..
Kısa özeti bu..
Kişisel olarak ta
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap adresinden en azindan imza kampanyasına katılabilirsiniz.

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=6313.0
Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı Ser34

• Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 5
Ynt: 2m bandı elden gidiyor mu?
« Yanıtla #1 : 01 Temmuz 2019, 18:28:22 »
Ben Dahil 12 Kişi İmzaladık.

Umarım Kaybetmeyiz. .

İmza Hedefi 15.000 Şu An 12.000 İmzayı Geçmek Üzere. .

Çevrimdışı TA3V

• Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 149
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
« Yanıtla #2 : 01 Temmuz 2019, 19:04:00 »
Merhaba Oğuzhan bey,
Detaylı bilgi için teşekkür ederim. 26-30 Ağustos konusunu hep beraber göreceğiz, şaşıracağımı sanmıyorum ama umarım şaşırtırlar...

Çevrimdışı TA1CX

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 13
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Ahmet Can ÖZKAN
« Yanıtla #3 : 02 Temmuz 2019, 21:31:33 »
Bende imzaladım

Çevrimdışı TA2VW

• Sitenin Babası
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 61
  • Hayati YAZDIRAN KM69KW ANKARA
  • İsim Soyisim: Hayati YAZDIRAN
« Yanıtla #4 : 03 Temmuz 2019, 17:22:01 »
imzaladık arkadaşlar imzalayın bu olay gerçekleşirse iki metre işi biter frekans yokmuş gibi amatör frekansları işgal etmek istiyorlar tepkinizi ortaya koyun imzalayın imzalatın haberdar edin tanıdığınız tanımadığınız yabancı amatörlere
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2MR

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 9
  • İsim Soyisim: Aziz SARI
« Yanıtla #5 : 10 Ağustos 2019, 14:24:47 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  tamam"dir imzaladim

Çevrimdışı TA1RA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 4
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Uygar Atilla
« Yanıtla #6 : 11 Ağustos 2019, 00:34:25 »
Naçizane 4500 imza da benden

Çevrimdışı TA2UBW

• Real Men loves the Cats
  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 20
  • Old callsign: TB2TBX
  • İsim Soyisim: Burak ARLI
« Yanıtla #7 : 11 Ağustos 2019, 10:02:34 »
Merhaba,

Bir imza da benden

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Kenwood TM-D710GE

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #8 : 11 Ağustos 2019, 10:10:34 »
İmzalar guzel, tepkimizi gostermek icin iyi bir yol belki ama, kullanmadigimiz bandlarda ne hak iddia edebiliriz?

Rolede konusmak bu bandi efektif kullandiginiz anlamina mi gelmekte?
hangi istatistige girmekte?

Bakin asagidaki screenshot bu sabah itibari ile birkac saat icinde spota dusmus 2 metre Meteor Scatter gorusmeleri. Turkiye'yi goruyor musunuz?
145 MHz 'in altini hanginiz kullanıyor?
144 te kac qso'nuz var (MS, EME, SSB, CW , Digital vs)

Bu konuyu da dusunmeniz dileğiyle..

Çevrimdışı TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 32
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #9 : 12 Ağustos 2019, 15:30:56 »
Merhaba,

Ben haritalarda anlık görüşme trafiğinin neredeyse tüm bantlarda Kapıkule'de durup, doğu ve gün sınırımızdan sonra yeniden başlamasını zaten manidar buluyordum Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap demek ki propagasyondan değilmiş. Elbette değil.

Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum.

Burada belki Türkiye'deki amatörleri ilgilendiren husus, HF cihazların pahalı olması. Ki bunu bazen iyi bile buluyorum. Anten teorisinden zerre anlamayan veya ne bileyim telsiz çalışma şemasını (kabaca dahi) bilmeyip merak etmeyen kullanıcıların HF'te..Şu haliyle bile ne halde olduğu ortada malum "chat" odalarında.

Cihazlar pahalı. Türk lirasına vurunca da. Bahsettiğiniz faaliyetleri yürütmek için SSB dahil modların olduğu cihazlar avantaj sağlıyor elbette. Ama yeni başlayan veya elinde sadece FM TRX (telsiz) olanların bile squelchlerini açarak DX çalışma yapılan frekanslarda dinlemede olmaları halinde, eminim çok şey duyacaklardır.

VHF/UHF için anten yapmak çok kolay. Ölçüler çok müsait. Atla deve değil, yapılabilir, ucuza yapılabilir antenler bu bantlar için. Bir kaç alüminyum yuvarlak profil, bir tane alüminyum profil taşıyıcı olarak ve izolasyon malzemesi. Bırakın kazancı 3 dBi/dBd eksik olsun. Yeter ki olsun.

Geçtiğimiz ay Türkiye VHF yarışması oldu. Sonuçlarını görmek için bakındım, bulamadım.

Bu yıl Türkiye'ye dönecektim. Erteledim. Yoksa ne bileyim Spiel dağına çıkıp bir iki basit yagi ile etrafa VHF/UHF sinyali yollayacaktım.

Antalya'daki arkadaşlar ! Rölenizin olduğu dağın size sunduğu olanakların farkında mısınız?
Kayseri'deki arkadaşlar ! Rölenizin...
Ege Bölgesindeki arkadaşlar !
Karadeniz Bölgesindeki arkadaşlar ! Haklarını yemeyelim bazen faaliyet oluyor spotlara yansıyan.

Röleye çakılı kalmayın, alın telsizinizi çıkın. İki elemanlı bir VHF veya hatta UHF yagi anten, yapımı son derece kolay, uğraşmayın saksı antenleriyle (flower pot antenna mıydı neyse). Yagi yatay polarizasyonda kullanmak zorunda değilsiniz bile, dikey polarizasyona getirin, menzilinizi arttırın..

Vaktiniz mi yok? On yıla sonra vaktinizin olacağının garantisi mi var? Yirmi yıl sonra olacağının garantisi mi var?

El cihazlarınızı, arada bir röleyi dinlemek veya sağındaki solundaki frekansları rontlamak için kullanmayın sadece.

Aslında bu sözler, tüm amatör bantlar için geçerli. Bolca dinleyin, deneyim kazanın ve mandala basın.

Değilse, amatör lisansı niye aldık? Bunu da bir düşünmeniz dileğiyle 73'ler !

TA2IBY

Öte yandan, Fransa'nın öncülük ettiği bu adım, ticari açıdan gerekli mi? gerekli. Bizler bu kadar uçtukça, frekansların ticari amaçla yetmemesi gayet doğal. Bakın Flightradar'a nasıl vızır vızır bir trafik var. Öte yandan, amatör telsizciliğin tarihine bakarsanız, aslında zamanında bir işe yaramaz denen ve amatörlere bırakılan tüm frekanslar devletler tarafından alındı. Burada da akıbet aynı olabilir. Sonra, ihtiyaçlar değiştikçe amatörlere gıdım gıdım geri verirler. Haydi on yıl sonrasına, yirmi yıl sonrasına bırakmayın. Alın cihazlarınızı elinize ve kullanın.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #10 : 12 Ağustos 2019, 21:27:33 »
Cok guzel ozetlemissiniz Ersoy hocam.
Mesela dun gece meteor scatter yaninda cok kuvvetli tropo sartlari vardi.
2m bandından ben Ankara'dan Bulgasitan'ın iç bölgelerine kadar gorusebildim.Hem de yuksek bir dagda falan da degildim. Sehir ici sayilir istayonumun oldugu yer.

Karadeniz Marmara ya da Ege'de olan arkadaslar hayli hayli uzak mesafeler ile gorusebilirdi.
Tabii all band all mode bir cihaz sart olmasa da buyuk avantaj.
VHF ve/veya UHF FM cihazlar ile bile guzel bir anten ile 500-600 km olmasa da birkac yuz km rahatlikla gorusulebilecek sartlar vardi.

Elimizdekinin kiymetini bilmek icin, once kullanmak gerek.

İnanin gozunuzde buyuteceginiz kadar zor seyler degil bunlar.
Bilgi acisindan da sorulariniz oldukca elimizden geldigince yeni arkadaslara yardimci olmak gorevimiz.

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #11 : 12 Ağustos 2019, 21:34:04 »
hadi bir de aktif istasyonlari paste edeyim
Ekranin sag kisminda gordukleriniz su anda 2metre bandinda vhf meteor scatter yapan alman istasyonlarin bir kismi
listenin tamamini ekrana sigdiramadim

Çevrimdışı TA3LXE

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Eren Çelik
« Yanıtla #12 : 16 Ağustos 2019, 00:51:33 »
Bende imzaladım.

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörü
« Yanıtla #13 : 26 Ağustos 2019, 20:03:36 »
Tekrar merhaba,
Bahsi geçen ITU CPG görüşmeleri bugün Ankara'da başladı.
Ben de IARU Region 1 gözlemcisi olarak bu toplantıya katıldım.

Her ne kadar bizim madde bu görüşmede daha ele alınmadıysa da, Toplantı'nın başında Almanya delegasyonu, fransa'nın bu teklifine karşı olduklarını, sebebinin saymakla bitmeyecegini ifade eden bir görüş paylaştı.

BTK ile yaptığım görüşmelerde de , BTK'nın amatörlerin yanında olduğu, Türkiye olarak olumsuz oy kullanacaklarını ifade ettiler.

Muhtemelen yarın görüşmede bizim madde de ele alınacak, duruma göre haber vereceğim.

73

Çevrimdışı TA1NCD

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 1
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: CEM DOĞRU
« Yanıtla #14 : 27 Ağustos 2019, 14:27:14 »
Anlaşılan Almanya'nın ortaya koyduğu tezler kabul edilecek gibi görünüyor. Hazırladıkları 7 sayfalık rapor ile bunu da ortaya koymuşlar. Öncelikle güvenlik gerekçesi ortaya koymuşlar.

Rapora şuradan ulaşabilirsiniz. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
Amatör Lisansı Elden Teslim Almak

Başlatan TA2MVX

3 Yanıt
2208 Gösterim
Son İleti 14 Ocak 2018, 06:03:21
Gönderen: TA1QQ
xx
ASELSAN NEREYE GİDİYOR?

Başlatan TA5AO

12 Yanıt