Okan bey benim iki ayrı cihaz ile yapmamın sebebi elimde "full duplex" çalışan yani bir yandan gönderirken bir yandan alabilen bir cihazın olmaması.
Dolayısı ile gönderme için Baofengi kullanırken alma için icom scanner'ı kullanıyorum. Icom scanner'ı askı ipi ile boynuma asıyorum, baofeng elimde oluyor. Baofeng ile mandala bastığımda eğer röleye girebildiysem kendi sesimi scannerdan duyabiliyorum. Böylece hem girip giremediğimi kontrol edebiliyor hem de duyduğum seste bozulma varsa anten polarizasyonunu hafif hafif değiştirerek sesimi net gönderebildiğim bir pozisyon arayabiliyorum.
Eğer elinizdeki cihazda full duplex özelliği varsa benim yaptığım bu ameliyeye hiç gerek yok. Bir kulaklık takarsınız yankı olmasın diye sadece ve tek cihazla işinizi görürsünüz. Full duplex durumundan emin değilseniz siz bir uhf frekenasa gönderirken başka bir vhf frekansdan gelen sesi aynı anda aynı cihazdan duyup duyamadığınızı test edebilirsiniz.
Anten seçiminizi de buna göre yaparsınız. Eğer tek cihaz ile yapabilecekseniz tek bir anten konnektörü ile kullanacağınız bir dual bant antene ihtiyacınız olacaktır.
Aşağıdaki tasarım hoşuma gitti full duplex telsiz edinirsem bundan yaparım muhtemelen. Duplexer da gerektirmiyor.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapVeya bir cross yagi yaparsanız benim gibi , bir duplexer ile iki bağlantıyı önce tek'e düşürüp cihaza öyle bağlamalısınız. Bunun için aşağıdaki gibi micro duplexerlar öneriliyor genelde.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapNiyet edenler için bilgi , Cross yaginin en büyük dezavantajı bir yere koyayım kolum yoruldu, bir indireyim bir yere dayayayım dursun dediğinizde ortaya çıkıyor. Masaya koysan durmaz, arabaya dayasan devrilir. Vhf elemanlar bir yere çarpmasa uhf elemanlar dayanınca eğilir. Biraz can sıkıyor arazide. Neredeyse bir kenara koyup elime her geri aldığımda ufak tefek düzeltme yapmak zorunda kalıyorum. Tercihan sağlam pirinç vs çubuk kullanmak lazım eğilme vs derdi olmasın diye veya benim becerip alamadığım sert alüminyum bulup kullanmak lazım. İlk adım ben bomu değiştireceğim, çok çok hafif, sıkıştırılmış kağıttan imal ahşabımsı bir malzeme buldum bu işe uygun olduğumu düşündüğüm. Yapınca resimlerini eklerim buraya.