Empedans ile anten malzemesi arasinda direkt bir iliski yoktur. Dolayli vardir.
Ornegin olculeri verilmis bir anten yaparken, 8lik aluminyum boru yerine 10luk aluminyum boru kullanırsanız, gerekli olcu duzeltmesini yapmazsaniz anteniniz olmasi gereken frekansta rezonans olmayacak dolayısıyla o frekanstaki empedansı da degisik olacaktır.
Anten tiplerine gore antenin empedansı degisir. Genel olarak dipol , vertikal gibi antenler 50 ohm olacak sekilde yapilir.
Bazı anten tipleri (bazı yagi türleri, endfeed vs gibi) 100- 200 400 ohm gibi empedans degerlerine sahiptir. Bu antenin tasarimindan gelen degerdir. Malzemeden degil..
Ancak bizim cihazlarimiz 50 ohm oldugu icin bu antendeki degerin 50 ohm a donusuturlmesi gerekir yoksa hem swr degisir, hem sinyal kayıpları yaşanacaktır.
Bunun için genelde tercih edilen antenin dibine uygun degerde bir balun koyarak antenin empedansını 50 ohm a dusurmektir. daha sonra yine 50 ohmluk koaksiyel kablo ile cihaza kadar tasinir. Balun degerleri 1:2 1:4 1:6 1:9 gibi degisik olculerde olabilir. Donustuurlecek degere gore secilir.
Ya da kayıplar goze alinir ve cihaz yaninda bir tuner ile cihaza 50 ohm davranacak sekilde tune edilir ama bu durumda aradaki kabloda kaybolacak bir suru watt'i da hesaba katmak gerekir.
İdeal olan anten match islemlerinin antene en yakin noktada yapilmasi, arada da amator cihazlarla calismaya uygun 50 ohmluk kablo kullanılması olacaktır.(RG 58-213 LMR 400 gibi)
istisnai durumlar olsa da genel yaklasim bu sekildedir.
Not: ve tabii ki kullanacaginiz konektorlerin de 50 ohm olması gerekir.