Merhaba arkadaşlar,
Bahar aylarının gelmesi ile hem Avrupa'daki hem de Türkiye'deki (birkaç kişi olsak ta henüz) VHF çalışanların heyecanla beklediği zamanlara geldik.
VHF görüşmelerde uzak mesafe haberleşmesi yapılması için ya Tropo sartları takip edilir
ya da zaman zaman gerçekleşen ama çok daha uzak mesafe görüşmeyi sağlayan Sporadic E açılımları gözlemlenir.
Bunlar ile ilgili bilgi bu forumda mevcuttu.
Ben sadece yine dönemin geldiğini hatırlatmak istedim.
Evinizdeki 40-50W lik bir cihaz ile VHF ten Polonya, Almanya, Rusya gibi ülkeler ile görüşmeniz hayal değil, sadece biraz çaba biraz daha kazançlı bir anten istiyor.
Tropo şartlarının takibini
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinden
SporadicE şartlarının takibini ve gerekirse buradan alarm alabilmek için gerekli ayarları ise
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinden takip edebilirsiniz.
Buradaki haritada görünen rakamlar o anki mevcut SpE bulutlarının hangi frekansları yansıtabildiğini gösterir.
VHF bandlar açıldıkça haritadaki kırmızı kareler artacaktır.
Tabii bu açılımın nerede olacağı da önemli.
yani istanbulda yaşayan biri için İstanbulun tam tepesinde oluşacak bir bulutun hiçbir faydası olmaz. Ama bu buluttan Diyarbakırdaki bir amatör istifade edebilir
Bu bulutun yansıma ile gideceğiniz yerle aranızda oluşması gerekmektedir.
Yanlış hatırlamıyor isem 5-6 derecelik bir açıyla bu buluta gidebiliyor iseniz sinyaliniz karşı tarafta aynı açıya denk gelen yere yansıyacaktır. Daha dik açıları maalesef yansıtmıyor.
Bu bulut oluşumları 5-10 dakikalık açılımlar olabileceği gibi 1 1.5 saatlik uzun süreli açılımlar da olabilir.
Mayıs-Haziran aylarında rastlanan bu SpE bulutlarını kullanarak qso yapmak isteyen arkadaşların özellikle monitör frekanslarına 144.300 SSB'yi de eklemesinde fayda var. Burası uzak mesafe çağrı frekansıdır. Bu tür açılımlarda bu frekanstaki yoğunluğu zaten fark edersiniz.
SSB de genel kullanım horizontal polarizasyonlu anten kullanmaktadır. Vertikal ile de görüşme sağlamanız yüksek olasılık olsa da , horizontal olarak daha fazla amatöre erişme şansınız mevcut.
Geçen yıl yakaladığım uzun bir açılımda, İtalya, Almanya, Çek ve Polonya ile bir çok VHF qso yapabildim.
Darısı başınıza
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=6027.0