ben de 2 resim alabildim binanın arka otoparkına inip etkinlikte. Bu arada baofeng kullananlar için el telsizinizin 5 nolu menusü "wn" yi "wide" olarak ayarlarsanız FM uydularda alış tarafında bir doppler düzeltmesi gerekmiyor. Bir geçişte anteniniz iss'i görmeye devam ettiği sürece iki hatta çevreniz tam açıksa bazen 3 temiz resmi frekans ile oynamadan genelde alabiliyorsunuz.
AO-91, AO-92, SO-50 gibi FM uydularla qso yaparken de alıcı olarak genelde kayıt özelliği olduğu için icom r20 scanner veya sesi gür rahat duyuluyor diye aselsan 4011 kullanıyorum. Bunların normal FM modu 12.5 khz, yine o çalışmalarda da RX tarafı için doppler düzeltmesine ihtiyaç duymadım şimdiye kadar. Muhtemelen bu el cihazlarının seçiciliğinin çok iyi olmaması da yardımcı oluyor.
SSB deki kadar ekstrem olmasa da FM'de de göndermede doppler önemli. Örneğin 2.5 khz hatta 5khz altta/üstte kalsanız da sesiniz uyduya ulaşıyor röle açılıyor, downlinkte kendinizi duyuyorsunuz, ama sesiniz bozulmuş "distort" şekilde oluyor. Özetle FM uydularla çalışırken alış tarafında doppler düzeltmesi için ek efora çok gerek yok. TX yapıyorsanız ~2.5 khz lik bir bant içinde kalmanız okunur şekilde sesinizin karşıya ulaşması için önemli.