Yaşar bey mesafeler gozunuzu korkutmasin. Amatorlugun guzel yani zoru basaramaktir.
Madem o kadar mesafe var, kazancli anten yapma calismalarina baslamaniz gerekiyor.
Yagi bu is icin ideal. Ne kadar cok eleman o kadar cok kazanc Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapYoksa HF i acip dunyanin her yeriyle konusmak varken, yok uydudan, yok meteordan aydan vs yansitmaya calismak icin o kadar caba sarfetmezdik.
Ormanlik alanda PMR yani UHF frekanslarda uzak mesafe calismak zor. Ama bir onceki mesajda belirttigim gibi bir anten yaparsaniz ve cihaziniza takabilirseniz (Bazi pmr cihazlari sabit antenli oluyor gordugum kadariyla) mesafeyi arttirabilirsiniz.
PMR cihazlarin gcunun dusuk olmasi dusundugunuz gibi.. cok genis alanlarda ektili olmasin ki mumkun oldugunca fazla insan rahatlikla kullanabilsin diye.
Bir de gucu rakamsal olarak 10 kat olabilir ama etkisi logaritmiktir.
Yani 0.5 W ile 5W arasinda guc farki olarak asagi yukari 2 kat vark var.
RF biraz da deneme yanilmaya baglidir. Arazi sartlarina da..
Bir tepenin iki yamacinda iseniz kus ucumu mesafeniz 300 metre de olsa konusamayabilirsiniz. Ama Biriniz yuksek bir yerde digeriniz alcakta ise 5-6 kmden bile konusabilmeniz mumkun. Arazi sartlari agaclar cihazin pil seviyesi vs hersey etken.
Bu arada antenin ustunde yazan "high gain" bir model degil kazancli bir anten oldugunu belirten reklam cumlesi diyelim.
High da neye gore high. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapMisal o antenin vhf kazanci 0, uhf kazanci 2 db.
Benim evde 17 db kazancli bir antenim var. Benim anten ultra very high gain mi Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAslinda oyle de denebilir Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapGelelim db nedir gain nedir..Ben firsat yakaladikca yeni amator arkadaslara birkac bilgi aktarmanin faydali olacagini dusunuyorum ondan biraz kalabalik notlar yaziyorum kusura bakmayin
Antendeki her db size guc olarak geri doner. geri doner derken avantajdır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinde bir hesaplama mevcut.
Ornegin 2 db kazancli bir antene 5W guc uygularsaniz.
Anteninizden 8W civari bir guc cikmis olur. Buna effective isotropic radiated power (EIRP) denir. Yani Siradan bir ceyrek dalga ya da dipol anten ile ayni verime erismek icin 8W civari bir guce ihtiyaciniz var.
5 db kazancli bir antende ise havadaki gucunuz 26W lik bir cihaza denk olur. Yani bir sabit arac cihazina denk..
Bendeki gibi 17 db kazancli bir anteniniz varsa uygulayacaginiz her 5W, 410W civari bir guce denktir. Degerler super degil mi?
Ne kadar db o kadar kofte Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAlacağiniz antendeki db değerlerini kontrol edin. Kullanacağınız banda uygun db degerleri nedir bakın. Alacaksanız da yapacaksanız da kararinizda bu etkili olsun.
73