Digital mod yeni bir mod. Bazi sehirlerde roleleri var. Daha temiz bir gorusme sunuyor haliyle. Olması bir avantaj olsa da, ne kadar kullanirsiniz, fiyat farki deger mi iyi tartmak lazim.
Cin mali cihazlarin genis bandli speclerinin olması sizi yaniltmasin. Firltreleri kotu oldugu icin o genis bandtan gelecek her tur baskilamayi ve enterferansi size yansitarak lanet ettirebilir. Diger cihazlarin da rx frekanslarinin acilabilmesi mumkun. Her ne kadar fabrika cikisinda kapali olsa da. Ayrica cin mali telsizler gondermede de bol sayida harmonik ile sizi olmasa da frekansi epey bir karistirmakta. Bununla ilgili epey bir test videosu vardi.
APRS ve GPS keyfinize kalmis. APRS sistemi nedir diye biraz arastirirsaniz daha faydali olacaktir sizin icin. Kisaca, lokasyon bilginizi otomatik olarka paylaşan bir sistem diyelim. Arac takip sistemlerinin amator tipi desek cok ta yalan olmaz. Tabii bu kadar basit degil ama, ana fikir bu.
Bu ekstra ozelliklerden cok, bir cihazi iyi yapan frekans kararliligi ve alıcı seçiciliğidir. Bunlar da ucuz cihazlarda pek onem verilmeyen şeyler. Rakamsal veriler her zaman dogruyu yansitmayabilir. Dogru derken şöyle söyleyeyim..
İki fotograf makinasi dusunun ikisi de 10 mpix. Biri ucuz digeri pahali. Sadece bu veriler ile hareket ederseniz e ayni ozelliklerde niye cok para vereyim dersiniz.
Ama isin detayina girince, birinin lens kalitesi yuksektir, Hatta ustundeki CMOS digerine gore cok daha buyuktur ve dolayisiyla cektikleri fotograflar arasinda daglar kadar fark vardır.
Telsiz de boyle. Malesef ne kadar para o kadar kofte.. En azindan kendi cihazinizi yapana kadar Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapTabii şu da var. Ucuzundan zor durumlarda havaya çıkarsın beni yeter diyebileceğiniz bir telsiz alir, yanina da kaliteli bir sabit cihaz alırsanız daha iyi bir secim olabilir.
Ama anladigim kadariyla zaten cihazinizi diger hobinizde haberlesme amaciyla kullanacaksiniz gibi gorunuyor. Bu yuzden HF SSB CW gibi seylere pek bulasmayacaginizi farzederek size iyi bir tercihen japon mali el telsizi alin evladiyelik kullanın demek istiyorum.
Hı yok ben radyo amatorlugunun engin sularinda kaybolmak ta istiyorum diyorsaniz dedigim gibi, ucuz bir el telsizi + sabit bir allmode allband cihaz.
Kısaca tercih size kalıyor. Ne yapmak ne amacla bu telsizi kullanmak istiyorsunuz sorusunun icinde gizli cevabiniz.
Bir de Metin bey'in sorusu var.
B sinifi lisans ile hangi frekans bandlarinda cikis yapabileceginiz bilgisi sinavda calistiginiz sorular arasinda yer aliyor olmali. Tekrar bir goz atin derim.
Ona gore de HF mi almalisiniz yoksa VHF ve uzeri mi .. hangi bandta Kac watt cikabiliyorsunuz gibi bilgileri ogrenebilirsiniz.
73