0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
google a pmr frekans nedir yazdimtum gerekli bilgiler acik acik yaziyordukanal ..frekans degeriayrica ctcss tonubaska ne bilgi ariyorsunuz ki?
Hocam sorunuz telsizim var ve bunla pmr frekanslari kullanmak istiyorum degil mi?ilave bir pmr telsiz sizde olacaksa kendi cihaziniza yazmaniza ne gerek var?Nasil bir yapi kurdunuz kafanizda merak ettimKisaca ozetleyeyim.Telsiz denen alet frekanslar ile calisir. Insanoglu bazi frekanslara isimler vermistir.Biz amatorler genelde isim kullanmayiz ama yine de kolaylik olsun diye bazi frekasnlara verimis isimlerimiz vardır.ornegin R0 = 145.600 R1: 145.625 gibi.PMR cihazlari kullanan amator olmayan arkadslarin da bu cihaz hangi frekansta calisiyor bilgisine ihtiuaci yok.Tupcu ahmet amca calisanina diyor ki kanal 1 e gec. tonu da 67 yap.bu kanaldan o tonla konusuyorlar.Ha sen amator cihazinla bu kanali dinlemek istiyorsan , cihazina ya elle bu frekansi yazacaksin, ya da hafizasina kaydedeceksin.(Kaydederken isim verip vermemek senin bilecegin is)Dinleme sirasinda bir ctcss tonu vermezsen o rekansta konusan herkesi dinlersin. Ama yok. sadece ahmet abi konusurken duyayim dersen ctcss squelchini acar 67 tonunu verirsin. O frekansta 100 kisi de konussa cihazin sadece 67 tonunu duyunca dinlemeye gecer.CTCSS tonu denen olay kisaca budur.Ha ahmet abi de beni duysun diyorsan bu frekansta cikis yapabilen bir cihazin da varsa gondermede ctcss 67 tonu verir gonderirsin boylece o da seni duyar.Amator band cihazlar bu tur amator olmayan bandlarda gondermeye genelde kapali olarak ithal edilir.
Cİhazinizin ic yapisina bagli olarak , daha ust frekanslarda gerek filtrelerden gerek cihaz icindeki optimizasyon dolayisiyla, (anten boyu vs) cihazinizi yuksek swr ile cikarma riskiniz var. performanı dusuk olabilecegi gibi, uzun vadede cihazinizin cikislarina zarar verme ihtimaliniz de mevcut.Yasal olarak PMR bandlari kullanmanizda hicbir sorun yok. Sonucta lisans istemeyen halka acik frekanslar.Sorun lisansi olmayanlarin amator bandlari kullanmasinda ya da amator band telsiz edinmesinde.
Başlatan TA2AEC
Başlatan TA3V
Başlatan TA4ACZ
Başlatan kemalartalan
Başlatan TB1CIG