Hergun yeni seyler ogreniliyor emin olun.
HF te pek farkedilmemesinin sebebi , dalga boyunun buyuklugunden dolayi kablo boyunun bir sekilde tolerans sınırları icinde kalmasi
frekans yukseldikce bu tur durumlara karsi tolerans ta haliyle zayifliyor.
VHF UHF i birakin mikrodalga calismalarinda bile balun kullailiyor.
Tabii o kadar kucuk dalgaboylarinda kablo ya da toroid yerine terchen pcb baskı sekilde balun yapilmakta.
Antenlerin altinda gordugunuz yay benzeri yapilar, "genelde" iki sebeple yapilir. Antenin elektriksel boyunu kisaltmak icin (loading coil) ya/ya da arac antenlerindeki gibi sallantilarda daha az kırılgan olmalari icin.
Sizin kullandiginiz antenin swr'sinin bu kadar degisken olmasının bir diger sebebi de , radyalleri ile ilgili olabilir. Ya arac anteni kullaniyorsunuzdur (radyalsizdir) ama evde kullaniyorsunuzdur ornegin, altinda esdeger bir suni ground olusmadigi icin antenin dengesi sasiyordur, ya da zaten anten normal sartlarda kullandiginiz frekansta tam bir match saglamamistir. Kablo boyu ile oynayarak swr'sini degistiriyorsunuzdur.
her halukarda kablo boyu anteninizin swr'sini degistiriyor ise bir sorununuz var demek.
Bunu bulmaya bakin.
V/UHF ler icin (her tur balunu mumkun oldugunca antenin driven elementlerinin yakinina koymaya bakin) hatta HFler icin klispli toroidlerden(tv elektrik kalbolari usb kablolarin vs ustunde olan filtre toroidlerinden) de ekleyebilirsiniz . yine koaksiyel kablonun antene en yakin noktasina birkac tane arka arkaya baglayarak yapabilirsiniz.
ya da uglu balun
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinde guzel ornekler var.