merhaba, aramıza hoşgeldiniz.
öncelikle hobinin doğru anlaşılması ve ilk adımları yapmanız için biraz zamana ihtiyacınızın olduğu kanaatindeyim. atacağınız ilk adım çok büyük bir okyanusa tecrübesiz yolculuğa başlamak anlamına gelir. ki bu yolculukta sadece ekipman işe yaramıyor. bir çok bilgiden de istifade edip, temelinizi hayati şartlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. yoksa istenmeyen durumlarla karşılaşabilir, hobiden çabuk soğuyabilirsiniz. ( hf'in biraz zorlu olması ve sürekli olarak bilginin, tecrübenin geliştirilmesi..)
öncelikle bir müddet alacağınız el cihazı ile bölgenizi dinlemede kalın, muhabere trafiğinden notlar alın. yanınızda her zaman 1 adet kalem ve bir adet kağıt olsun.. gerçi şimdi teknolojiden istifade ediyoruz.
muhabere kulağınız gelişirken, çeşitli radyo amatörlerinin modülasyon, antenler vb.. artık bölgenize göre değişen muhabere şekline göre şeyler duyacaksınız.. bunları da ilk başlarda anlamayacaksınız.. fakat not almanızda fayda var.. gelişiminize oldukça katkı sağlayacaktır..
artık havaya çıkma kararı aldınız Q kodlarına da yavaş yavaş alışacaksınız ( Ör; QRV QRX QRZ QSK QTH..gibi.. ) bu kavramların daha farklıları hf'de yoğun olarak kullanılmakta ve farklılık göstermektedir.
Pratik yapacaksınız bir çok şeyde konuşmaya adım attınız.. yavaş yavaş hobinin ilk adımında kendinizi buldunuz temel konuşma ve kavramlar içinde belki biraz sıkılacak belki " aa o neymiş diyeceksiniz.. "
Q kodlarının temelini az da olsa 2/70 de yani UhF ve VhF'de öğreneceksiniz. Bu da ilk temele atılacak en basit adım olacaktır.
ki Q kodları ile bitse keşke.. anten kablo swr üçgeninde kendinizi bulacaksınız.. bu durumlar hobi içerisinde yemek yemeniz kadar rutinleşecek durumlardandır.
bu ve bunun gibi bir çok şeyde temel ilk prensibi öğreneceksiniz.. ki öğrenmekle kalmayacak " ben bunu bilmiyormuşum "
dediğimiz durumlar içerisinde olacaksınız.. ki kaldı ki bende hf için pek bir yorumda bulunamam şu an sadece dinleme kulağı var.. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapdinleme derken WebSDR var istersen bi göz at ;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yaptürk istasyonlarını duyan en güzel sdr ;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapörneğin 40m 7150'de türk istasyonları duyabilirsiniz bazı akşamlar dinleyebilirsiniz..
hf'de iyonosfer mi atmosferik yansıtma mı ay yansıtması mı uçaktan yansıtma mı.. ohoo daha neler neler var, balun torret delta loop vb.. LSB USB gibi değişik topolojileri adım adım izleyeceksiniz kaldı ki gercekten okyanusa benzer. oldukça merak uyandırıcıdır Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapkısacası şimdilik temellerimizi atalım sonrası kendiliğinden gelişecektir .
sağlıcakla kalın 73!