Merhaba Gökhan ONUR Bey,
Biliyorsunuz elektronik haberleşme temel olarak belirli bir frekans ve emisyon (modülasyon) üzerinden yapılmaktadır.
Telsiz devresinde belirli frekanslar sabitleştirilip komütatör ya da role veya lojik devreler aracılığı bu kullanılan şeklinde kanal diyebiliriz. Buna en yakın örnek 40 kanal olan Halk Bandı (CB) telsiz cihazlarını verebiliriz.
Amatör Telsizcilikte belirlenen frekans bandları paralelinde üretilen amatör telsiz cihazları üzerinde genelde sayısal frekans gösterge paneli vardır. Tabi bazı frekansları cihaz hafızasına kanal ismi veya özel isim verilerek kanal şeklinde kaydedilebilir.
Diğer taraftan ardaşık belirli frekansların ve kanalların bulunduğu;
Genel band tabirinin LF, HF, VHF veya UHF gibi,
Veya o litaratürdeki band tabirini dalga boyu 40m, 10m, 2m gibi veya belirli bir frekans 7MHz, 28MHz, 144MHz gibi
Tabirleriyle ifade edebiliriz.
Ancak amatör telsizcilikte “HF banda ve VHF banda geçelim” tabiri kullanamayız. Çünkü HF bandında dokuz amatör bandı, VHF bandında üç amatör bandı vardır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Elektronik haberleşmede kullanılan frekansların bazı emisyonları dizaynları 11K2F3E, 2K80J3E bu emisyonların modülasyon ifadeleri ise FM, SSB (USB veya LSB) gibi kısaltma tabirleri ile ifade edilir.
Zaten IARU Region 1, 2 ve 3 Band Plan’larında ve Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları Tablo–1: Amatör Radyo Band Planları ve Tablo–3: Emisyon Tipleri açıklamalarında amatör band planlarındaki frekans aralıkları ve müsaade edilen güç ve modülasyon/emisyon türleri belirlenmiştir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Kısa açıklamalarım doğrultusunda “Merhabalar saçma soeumu bilmiyorum ama normal frekanslar haricinde sımplex kanallarda görüşme yapmak için amatör telsizci sertifası olmasına gerek var mı acaba?” şeklindeki sorunuzu beraber inceleyelim Gökhan ONUR Bey.
Herhangi bir genel band ifade edilmiş midir?
Herhangi bir litaratür bandı ifade edilmiş midir?
Modülasyon ya da emisyon türü yazılmış mıdır?
“Normal frekanslar”dan kastınız nedir?
Sadece “…..amatör telsizci sertifası olmasına gerek var mı acaba?” kısmından atamör telsizcilikle ilgili olduğu çağrışımı yapılıyor.
Bu eksikliklere ve belirsizliklere rağmen yine de Kemal KULA Bey (TA1LKK) yazınıza kısa bir cevap vermiştir.
Amatör Telsizcilik Belgesi dolayısıyla çağrı işareti olmadan hiçbir amatör frekansta muhabere yapılamaz.
Benim merakım var, bir amatör telsiz cihazı ile amatör frekanslarda kısa da olsa muhabere yapmak istiyorum denildiği takdirde,
- Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği,
- Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği metin kısmı ile EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları bölümü
Usul ve esaslarına göre (Madde, fıkra ve bend numarasını siz bulunuz lütfen) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda veya amatör STK istasyonlarında, belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilir.
Selamlar…