Gönderen Konu: Röle Üzerinden konuşma  (Okunma sayısı 8933 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TA3NFH

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Nafi KAŞIKCIOĞLU
Röle Üzerinden konuşma
« : 19 Temmuz 2017, 18:21:56 »
Sevgili Dostlar,
Mobil bir cihazı evde kullanmaya çalışıyorum. Tamam, bilindiklerden değil. Çin malı.
İnternetten öğrendiğim kadarıyla bir J pole anten yapıp çatıya koydum.
Low power'da yaklaşık 10 Watt çıkıyor. SWR VHF'de oldukça düşük. 1.2 civarında.
Ankaradaki muhtelif rölelere giriyorum, çünkü kuyruk sesini duyuyorum.
Ancak yaptığım çağrıyı el cihazından, kuyruk sesi almama rağmen, duyamıyorum.
El cihazından çağrı yapınca ev cihazından duyuyorum.
Ev cihazından simpleks çağrıyı tabiiki duyuyorum, çatı ile ikinci kat, hem de çook temiz.
Röle kullanırken yanlış bir ayar mı yapıyorum.
Antenimin SWR'ı iyi olmasına rağmen, yayın gitmiyor mu?
5 Watt, el cihazı ile röle üzerinden konuşabilmeme rağmen,
çatı antenli, üstelik değerleri iyi, ev cihazımla neden sesim gitmiyor?
Fikir yürütecek arkadaşlarıma saygılar sunarım.
İyilikle kalın, sevgiler.
Nafi

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=5750.0

Çevrimdışı TA1FM

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 2
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Serhat KOCAAĞALAR
Ynt: Röle Üzerinden konuşma
« Yanıtla #1 : 19 Temmuz 2017, 23:21:15 »
telsizler birbirine yakın olduğu için birbirini enterfere ediyor etkiliyor ondan olsa gerek
TA1FM

Çevrimdışı TA2OGH

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 7
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Oguzhan Eren
« Yanıtla #2 : 20 Temmuz 2017, 00:09:06 »
Enterferans'tan degildir cunku ayni frekanstan tx yapmiyorlar role haberlesmesinde. Birisi A'yi dinliyor, digeri B'den gonderiyor. Zaten el cihazi mobile ulasabiliyormus.

Ton ayarlarinda bir sey olabilir. Kuyruk sesi geldigine gore shift ve offset dogru. El cihazinin rx yonu tonunu dogru ayarlamak lazim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Çevrimdışı TA5IKT

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 1
  • TA5IKT
  • İsim Soyisim: Kaya Tanyel
« Yanıtla #3 : 21 Temmuz 2017, 07:56:27 »
Bravo. Çok güzel bir iş yapmışsınız. Ellerinize sağlık. Bence hiç bir sorun yok yanlislikla rx tone koymus olabilirsiniz. Bi kontrol edin. 🖒🖒

SM-A810F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

73, Kaya TANYEL, TA5IKT

Çevrimdışı TA3NFH

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Nafi KAŞIKCIOĞLU
« Yanıtla #4 : 21 Temmuz 2017, 11:36:35 »
Sevgili Dostlar,

Dün gece, ev (aslında mobil) telsizim ve el yapımı J pole antenimin normal olduğunu,
Ankaradaki Bağlum, Elmadağ ve Merkez rölelerine düşük güçte de ulaşabildiğimi,
modülasyon ve sesimin oldukça düzgün gittiğini anladım. Ankara'daki amatör
dostlara, hatırlayabildiklerim, TB2NGB, FCF, TA2LUE, TB2MZW, yardımlarından dolayı
teşekkür ederim. Problem, aslında normal sistem çalışması, sanki alıcı hassasiyeti gibi.
Çatı antenimin konumu ve performansı sebebiyle, el telsizi ile bile röleye girsem,
röle çıkışı rahatlıkla ev telsizi tarafından alınabiliyor. Alıcı hassasiyeti (sensitivity) ayni
olmasına rağmen, basit kamçı anteni olan el cihazı, oda içinde her halikarda röle çıkışını duyamayabiliyor.
Ama çözemediğim tek konu; konuşmayı almamasına rağmen, kuyruk sinyalini alıyor.
Bu arada el telsizi ile çatıya çıktığımda, el telsizi hepsini alıyor. Yine de bilgisi olan dostlara
bir sorum var. El veya ev, mandalı basıp konuşup bıraktıktan sonra, röle kuyruk sesi aldığımda,
sesim röleye ulaşıp, yayınlanmış oluyor mu?
İlginize ve desteğinize teşekkürler.

73ler, Nafi

Çevrimdışı M0IZH

• TA1USA
  • Site Teknik Destek
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 3
  • Class A
  • İsim Soyisim: Salman A
« Yanıtla #5 : 21 Temmuz 2017, 12:56:02 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Sevgili Dostlar,

Dün gece, ev (aslında mobil) telsizim ve el yapımı J pole antenimin normal olduğunu,
Ankaradaki Bağlum, Elmadağ ve Merkez rölelerine düşük güçte de ulaşabildiğimi,
modülasyon ve sesimin oldukça düzgün gittiğini anladım. Ankara'daki amatör
dostlara, hatırlayabildiklerim, TB2NGB, FCF, TA2LUE, TB2MZW, yardımlarından dolayı
teşekkür ederim. Problem, aslında normal sistem çalışması, sanki alıcı hassasiyeti gibi.
Çatı antenimin konumu ve performansı sebebiyle, el telsizi ile bile röleye girsem,
röle çıkışı rahatlıkla ev telsizi tarafından alınabiliyor. Alıcı hassasiyeti (sensitivity) ayni
olmasına rağmen, basit kamçı anteni olan el cihazı, oda içinde her halikarda röle çıkışını duyamayabiliyor.
Ama çözemediğim tek konu; konuşmayı almamasına rağmen, kuyruk sinyalini alıyor.
Bu arada el telsizi ile çatıya çıktığımda, el telsizi hepsini alıyor. Yine de bilgisi olan dostlara
bir sorum var. El veya ev, mandalı basıp konuşup bıraktıktan sonra, röle kuyruk sesi aldığımda,
sesim röleye ulaşıp, yayınlanmış oluyor mu?
İlginize ve desteğinize teşekkürler.

73ler, Nafi

Bunu üç şekilde yorumlayabilirim;

1- Ucuz bir cihaz ise genelde duyumları başarısız olur,
2- Cihaz sorunsuz ve kaliteli ise bu defada TX te sinyali yansıtan birşey var sorunsuz ulaşmasına sağlıyor RX tede yansımadıgından size saglıklı dönmüyor,
3- Son ihtimalden anten birden fazla anten ve arada varsa konnektörleri değiştirip denemenizi öneririm.

TA1USA
73
Türk övün çalış güven, TA1USA

Çevrimdışı TA2OMG

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • İsim Soyisim: Ömer GENÇAY
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2017, 15:15:25 »
Merhaba,
Aynı sorunu ben de yaşamıştım. İki adet Baofeng UV-82 cihazla birinden röleye çıkış yaptığımda diğer cihazda sadece kuyruk sesini duyuyordum fakat röleyi dinleyen diğer insanlar benim çıkışımı duyabiliyordu. Sonra cihazları farklı odaya aldım ve diğer cihazla röleden geri dönüşü sağlıklı bir şekilde duyabildim. Sanırım frekansları farklı da olsa bir şekilde birbirlerinde girişime sebep oluyorlardı.

Çevrimdışı TA2MXC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 1
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Melih Arslan
« Yanıtla #7 : 30 Temmuz 2017, 18:59:46 »
Yeni bir amatör olarak bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım, eğer yanlışım olursa lütfen düzeltiniz.
Çin malı ucuz cihazlarda her ne kadar gönderme ve alma frekansları farklı olsa da birbirini etkiliyor. Özellikle bu el cihazlarının dinlemeleri epey kötü. Kendimin de bir adet sahip olduğu Baofeng cihazlar bunun en iyi örneklerinden. Elinizdeki cihaz tahminimce TYT TH-UV8000D. Bu cihaz da malesef Baofenglere göre bir tık daha iyi olsa da kötüler kategorisinde. Ayrıca bu cihazların 10W dediğine aldanmayın. Farklı ölçüm cihazlarında yaptığımız testlerde bu rakamlara ulaşamıyor, hatta batarya azaldıkça watt iyice düşüyor. Sonuç olarak mobil bir cihaz kalite olarak bu cihazlardan daha üstte olduğundan, Tx yapan cihazdan baskı yemiyor. Ancak el cihazınız baskı yiyor. Bu çok normal. Bir amatör telsiz buluşmasında Kenwood, Yaesu ve Wouxun ile Baofengi yan yana koyup aynı durumun şahidi olmuştum. Tavsiyem çin malı cihazlardan olabildiğince uzak durmanız.

Bir diğer konu ise antenler ve swr. Büyük amatör abilerimin uyarılarına rağmen ben de internetten baka baka kendime 2 adet anten yapmıştım. Hatta swr metrelerini ödünç alıp detaylı ölçümler yapıp mükemmel swryi yakalamaya çalışmıştım. Ancak swr 1.01 olmasına rağmen anten o kadar da performanslı olmadı(Özellikle Baofeng cihazlarla). Sonuç olarak bu durumdan çıkardığım ders anten swrmetre ile yapılmacağı oldu. Bir antenin düşük swr değerine sahip olması sadece cihazınızı yakmayacağınız anlamına gelir, o antenin çalıştığı anlamına gelmez. Hiç elektronikten anlamayan biri olarak antenle alakalı amatör abilerimden duyduğum terimleri sizinle paylaşayım belki yardımı dokunur:
Antenna analyzer, kondensatör, pikofarat, bobin, dalga boyu ve anten yönü.

Çevrimdışı TA2OGH

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 7
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Oguzhan Eren
« Yanıtla #8 : 01 Ağustos 2017, 09:03:54 »
Merhaba,
Aynı sorunu ben de yaşamıştım. İki adet Baofeng UV-82 cihazla birinden röleye çıkış yaptığımda diğer cihazda sadece kuyruk sesini duyuyordum fakat röleyi dinleyen diğer insanlar benim çıkışımı duyabiliyordu. Sonra cihazları farklı odaya aldım ve diğer cihazla röleden geri dönüşü sağlıklı bir şekilde duyabildim. Sanırım frekansları farklı da olsa bir şekilde birbirlerinde girişime sebep oluyorlardı.

Demek bu uv-82'lerin frekans sarkmasi cok cok fazla. Yani birisi tx yaparken, 7600mhz veya 600khz uzagindaki diger frekansa bile sarkiyor ve orayi dinleyen diger uv-82'yi sagir ediyor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #9 : 04 Ağustos 2017, 17:10:46 »
Melih bey merhaba
Yaptiginiz anten turune gore kazanci degisiklik gosterir.
Dipol veya vertikal bir antenden kazanc bekleyemezsiniz.
Freespace kazanc degeri 0 (sıfır) dB'dir.
Hele bir de catiya falan tasiyorsaniz ve kullandiginiz kablo es kaza rg-58 gibi kayipli bir kablo ise gecmis olsun..
VHF UHF gibi bandlarda calisirken oncelikle anten kablonuz mumkun oldugunca kisa ve yuksek kaliteli olmali.
Hele mesafe 10m ve uzeri ise kesinlikle lmr-400 ve uzeri bir kablo kullanmakta fayda var.
Ya da varsa imkaniniz vox kontrollu bir LNA (guclendirici) alir, antenin dibine koyarsiniz. boylece rg-58 bile kullansaniz almada bir sıkıntı yaşamazsınız  (tabii gondermedeki kaybi soylemiyorum bile)

Ornegin 10m rg-58 kablo ucuna takili bir anteniniz oldugunu varsayin.
10W gonderdiginizde cihaziniza erisen guc sadece 7w
RG-213 te 8W
LMR-400 de 9W

Bu kaybin onune gecmenin diger bir yolu da kazancli antenler yapmak. Boylece kalbodan kaybolan RF'in onune gecip hatta avantajlı duruma bile gecmek mumkun olur.

Asil basligin konusuna gelecek olursak, evet.. kullanilan telsiz ucuz bir telsiz oldugundan , hem gonderen telsizin kendi frekansi disina sarkmasi hem de alici telsizin kendi frekansinin disini duymasi gibi bir durum soz konusu.
Ozellikle gonderen telsizin filtreleri onemli.

Rolelerde bu sorunun onune gecmek icin kavite adi verilen cok dar band filtreler kullanilir.
Yanyana iki anten (bazen bir anten duplexer ile baglanir)  ve birbirine cok yakin frekanslar (600 khz) oldugunda cok keskin ve dar bandli mekanik filtreler kullanmak gerekir.Bunlara kavite filtre denir. Boylece dibindeki cihaz cikis yaparken giris frekansindan uzaktaki istasyonu baskılanmadan duyabilir.

Blog: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimiçi TA2NC

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 205
  • Radyo Amatörü
  • İsim Soyisim: Oguzhan Kayhan
« Yanıtla #10 : 08 Ağustos 2017, 23:42:00 »
dipol antenin kazanci sifirdir.
Muhtemelen kullandiginiz anten ya 1/4 ya 5/8 antendir.
1/4 ise dipol antenle kazanci asagi yukari ayni olur 5/8 ise dipolun kzanci cok daha dusuk olur
tabii bir de polarizasyon var.
Dipol antnei yatayda gererseniz diger kullancilarin da erisebilmesi icin hepsinin antenini yataya getirmesi gerekir ki pratikte bir yararinin olcagini sanmiyorum.
Ya cok iyi ayarlanmis bir kavite kullanin ya rolenizi baska yere tasiyin derim

Yani gereksiz bir macera olur gibime geliyor.

Çevrimdışı TA1CX

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 13
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Ahmet Can ÖZKAN
« Yanıtla #11 : 09 Ağustos 2017, 14:07:57 »
dipol antenin kazanci sifirdir.
Muhtemelen kullandiginiz anten ya 1/4 ya 5/8 antendir.
1/4 ise dipol antenle kazanci asagi yukari ayni olur 5/8 ise dipolun kzanci cok daha dusuk olur
tabii bir de polarizasyon var.
Dipol antnei yatayda gererseniz diger kullancilarin da erisebilmesi icin hepsinin antenini yataya getirmesi gerekir ki pratikte bir yararinin olcagini sanmiyorum.
Ya cok iyi ayarlanmis bir kavite kullanin ya rolenizi baska yere tasiyin derim

Yani gereksiz bir macera olur gibime geliyor.
Kullanılan anten 5/8. Soylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Dediğiniz gibi bir macera olur. Bakalım yarın dublexi götüreceğiz tüp şeklinde olanını. Sonuç ne olacak.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı TA3DP

• Mevzuat Uzmanı
  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 99
  • ta3dp@hotmail.com
  • İsim Soyisim: Ramazan KURTÇU
« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2017, 08:54:33 »
     Değerli Amatör Telsizciler ve Site Sahipleri,

Biliyorsunuz sitemiz başta amatör telsizcilik, sonrasında da amatör telsizciliği ilgilendiren konularda bilgi paylaşımı için kurulmuş ve faaliyetini sürdürmektedir.

"Röle Üzerinden konuşma" başlığı altındaki bu yazışmalar O.G.M. elektronik haberleşme sistemlerine doğru kaymıştır.
     Kamu kurum ve kuruluşlarının frekanslarının, modülasyonlarının ve diğer elektronik haberleşme teknik ve özelliklerinin sitemizde yazışmaya konu olması şık ve uygun değildir.

Yazışmalarınızı amatör telsizcilik röleleri (repeater) ekipmanları, haberleşilmesi vb.  kapsamı çerçevesi içerisinde sürdürülmesi uygun olacaktır.

Selamlar...

İLGİ BİLGİ, KÜLTÜRLÜ BİLGİ GÜÇTÜR.

Çevrimdışı TA1CX

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 13
  • Radyo Amatorleri
  • İsim Soyisim: Ahmet Can ÖZKAN
« Yanıtla #13 : 19 Ağustos 2017, 09:58:34 »

Biliyorsunuz sitemiz başta amatör telsizcilik, sonrasında da amatör telsizciliği ilgilendiren konularda bilgi paylaşımı için kurulmuş ve faaliyetini sürdürmektedir.

"Röle Üzerinden konuşma" başlığı altındaki bu yazışmalar O.G.M. elektronik haberleşme sistemlerine doğru kaymıştır.
     Kamu kurum ve kuruluşlarının frekanslarının, modülasyonlarının ve diğer elektronik haberleşme teknik ve özelliklerinin sitemizde yazışmaya konu olması şık ve uygun değildir.

Yazışmalarınızı amatör telsizcilik röleleri (repeater) ekipmanları, haberleşilmesi vb.  kapsamı çerçevesi içerisinde sürdürülmesi uygun olacaktır.

Selamlar...

Sayın TA3DP yazdiklarinizda sonuna kadar haklısınız. Bu kurum ile alakalı olan mesajları silmek en mantiklisi hiç konuşulmamis gibi olsun. Kusura bakmayın.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı TA3DP

• Mevzuat Uzmanı
  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 99
  • ta3dp@hotmail.com
  • İsim Soyisim: Ramazan KURTÇU
« Yanıtla #14 : 24 Ağustos 2017, 23:24:09 »

Sitemiz amatör telsizcilik ve ilgilli konularda bilgi paylaşımı için kurulmuş ve faaliyetlerini bu doğrultuda sürdürmektedir.

"Röle Üzerinden konuşma" başlığı altındaki O.G.M. elektronik haberleşme sistemi ile ilgili yapılan yazışmalar FORUM KURALLARIMIZ'ın etiğine aykırı bulunduğu için Yönetimimiz tarafından silinmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının elektronik haberleşme cihaz ve sistemleri amatör telsizcilik mevzuatlarından ayrı hukuki düzenlemelere dayandığından, çok genel atıflar ve çok genel olumlu yazışmaların dışında frekans, emisyon/modülasyon, elektronik haberleşme teknik ve özelliklerinin vb. sitemizde yazışmaya konu olması veya sitemizde bu sistemlerin fotoğraflarının yayımlanması forum etiğine aykırı mesajlar olacağından Yönetimimiz tarafından silinecektir.

Bu ve benzeri uygulamalarda bulunan site sahipleri ikaz edilerek,  FORUM KURALLARIMIZ'a göre gerekirse üyenin mesajı gönderme yetkisi elinden alınabilir veya siteden ihraç edilebilir.

Bu konudaki duyarlılığınıza teşekkür ederiz.

Selamlar...

« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2017, 09:26:16 Gönderen: TA3DP »

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

exclamation
2 adet UHF/VHF Baofeng UV82 veya benzeri telsiz ile röle üzerinden görüşme!

Başlatan aykuttoklu

9 Yanıt
6266 Gösterim
Son İleti 30 Nisan 2016, 12:30:47
Gönderen: TA6ISK
xx
amatör bandta olmayan frekansta şifreli konuşma.

Başlatan TA2NRL

2 Yanıt
1350 Gösterim
Son İleti 22 Temmuz 2019, 01:10:29
Gönderen: TA2OM - 3C3CA
xx
Telsizcilere CEP (GSM) üzerinden Telsiz

Başlatan TA2AOG (SK)

1 Yanıt
5332 Gösterim
Son İleti 15 Haziran 2012, 06:42:27
Gönderen: TA2MR
xx
Bilgisayar üzerinden HF TRX (trx-manager)

Başlatan TA3ST

12 Yanıt
13575 Gösterim
Son İleti 25 Nisan 2016, 16:08:00
Gönderen: TA2ALH
xx
echolink üzerinden simplex görüşme

Başlatan TB2TSZ

4 Yanıt
3095 Gösterim
Son İleti 20 Mart 2017, 12:01:50
Gönderen: TA4AWS