Selamlar,
Son kullanıcı/vatandaş sorumluluğu ve ama kontrol şartı.
Avrupa'da telsiz alırken lisans gösterme zorunluluğu bulunmuyor. Ebay üzerinden satış yapan bazı amatörler, lisanslı kullanıcılara satış yapıyor.
Madem araba örneği verildi. Canımın çektiği ve bütçemin yettiği arabayı aldım ve evin önüne getirttim. Ehliyetim yoksa, süremem.
Canımın çektiği ve bütçemin yettiği telsizi aldım, masama koydum. Ehliyetim yoksa, süremem. Arabayı ehliyetsiz sürersem, yakalandığımda polis, gereğini yapar. Biliyoruz. Telsizi ehliyetsiz kullandığımda, "telsiz polisi" yok.
Çok zaman önce İstanbul'da 10 metre cihazımı açtığımda bir şirketin 28 küsurde rahat rahat konuştuğunu duydum. O vakitler o frekansta konuşma "ehliyetim" olmadığından en azından "qrm" yapamadım.
Sadece bizde değil, başka coğrafyalarda da herkesin dinlemesine açık olmayan frekansları dinleyenler var. Mandala basan pek yok gibi. Hava/caka atanlar da kamuda yaparlarsa bunu, sorgulanabiliyor. Bizde de. Ve bazı cihazların "piyasaya" nasıl girdiği çok açık olmadığı düşünüldüğünde benim sattığım cihazla ne yapılabilir sorusu sorulabilir, ama bir yandan "polis değilim ki" de denebilir. Aynı şekilde aldığım cihazın da evveliyatını bilemem. Bu durumda "temiz" olmayan cihazı satan, sorgulanabilir. Alan pek değil. Ama bunu riske etmeye gerek var mı?
Mevzuatta açık hüküm bulunmadığı sürece en fazla gönüllü bazda bir kural konabilir. Ama madem araba örneği veridi, araba alırken aracın evveliyatını nasıl araştırıyorsak, alacağımız telsizin de evveliyatını sormak gerekir. Yoksa, dediğim gibi, mevzuatta lisansı olmayana cihaz satışına engel yoksa, durum tamamen gönüllülük bazında olabilir.
Karşıdan belge istenirken, satışı yapılan veya daha yaygın tabiriyle (ne demekse) "devri yapılan" cihazın evveliyatına da kefil olmak bakımından satanın da belge sunabilmesi iyi olurdu. Olayın bu yönüne bakan yok. Tamam kardeş cihazı senden alacağım da faturası var mı?
73'ler TA2IBY