1-CONTEST NEDİR?
Belirlenmiş bir tarih ve saatte başlayıp,belirlenmiş kurallara göre devam edip, gene belirlenmiş bir zamanda biten amatör telsizcilerin bireysel yada ekip halinde katıldıkları bir telsiz yarışmasıdır.
2-CONTESTLERİ KİM DÜZENLER?
Contest’leri genelde amatör radyo kulüpleri düzenlemekle beraber, radyo amatörlerinin kişisel olarak düzenledikleri contestlerde vardır. (örneğin menejerliğini, yani “idari koordinatörlüğünü” TA9J in yaptığı, Türkiye'nin ilk uluslar arası contest'i olan, ANATOLIAN WW RTTY CONTEST gibi)
3-CONTESTLER HANGİ FREKANS VE MODLARDA YAPILIR?
Contest’ler WARC bantları (10,18,24 mhz) dışında, kısa dalga 1.8 Mhz den başlayıp, SHF spektrumundaki 23 Ghz milimetrik bantlara kadar amatörlere ayrılan frekanslarda, CW, SSB, RTTY, PSK31, SSTV vb. modlarının birinde veya contest’in özelliğine göre CW ve SSB bir arada karışık olarak yapılabilir. Contest’ler çalışılacak bantlara ve cihaz çıkış güçlerine göre farklı kategoriler içerebilir. ( SO= Single-tek operatör, MO= Multi Operatör, MM= Multi operatör - Çok cihaz, SB= Single Band-Tek Bant, AB= All tüm bantlar, HP= High Power-LP= Low Power, QRP= max 5 Watt gibi) Böylece size uygun bir kategori mutlaka bulabilir ve kendi alanınızda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Ancak yarışmalarda çalışılmaması gereken bant bölümleri de olabilir ve bunlar her contest’in katılım şartnamesinde belirtilir. Bundan amaç, olası acil durumlar ve yarışmaya katılmayan istasyonlar için boş frekans bırakılmasıdır.
4-CONTESTLERİN NE FAYDASI VARDIR?
Contest’ler, öncelikle her zaman duymadığımız, nadir ülke ve prefiksler ile çalışarak DXCC ve benzeri diplomalar için “ülke toplamamızı”, ayrıca operatörlük yeteneklerimizin yanında istasyonumuzun antenlerinin ve ekipmanlarının performansını sınamamızı sağlar.
Ayrıca contest’e katılan bir istasyon, contest sebebiyle bir çok istasyon ile qso yapacağı için dereceye girsin girmesin ülkesinin tanıtımına katkı sağlar.
5-CONTESTE KATILMAK İÇİN A SINIFI MI OLMAK LAZIM?
Hayır. Düzenlenen contest’lerin özelliklerine göre lisans sınıfımız ne olursa olsun, mutlaka katılabileceğimiz contest’ler de vardır. örneğin, TRAC Trabzon şubesinin geçen yıl birincisini düzenlediği, Karadeniz’ e kıyısı olan ülkelerin amatörlerinin katıldığı BLACK SEA VHF CONTEST ‘e vhf el cihazına sahip, B sınıfı amatörler rahatlıkla katılabilirler. (bu yarışma ile ilgili açıklamaları TRAC Trabzon şubesi web sayfasından öğrenebilirsiniz.)Ayrıca Yeni yayınlanan Amatör Telsizcilik Yönetmeliğine göre, kendi yapacağınız 5 Wattlık QRP cihazla, 10 ve 40 metre bantlarındaki tüm yarışmalara katılabilirsiniz.
6-CONTESTLERE KATILMAK İÇİN ÇOK İYİ CİHAZLARA MI İHTİYAÇ VAR?
Contest’e katılacak istasyonun ekipmanları başarıyı arttırmakla beraber, iyi bir derece yapmamızı veya contest’ i kazanmamızı yüzde yüz garanti garantilemez. Contest sırasında Operatörün qso hızı, çalışma süresi ve uyguladığı taktikler sayesinde 100 w bir cihaz ve yapımı gayet basit delta loop veya tam dalga bir dipol anten kullanılarak bile çok iyi sonuçlar alınabilir. Özellikle 40, 80 ve 160 metre bantlarında yukarıda bahsettiğimiz tel antenlerle çok iyi sonuçlar almak mümkündür. Başarılı olabilmek için sıralamayı şöyle yapabiliriz:
iyi bir mevkii,
iyi bir anten,
iyi bir operatör,
Gördüğünüz gibi cihazın fonksiyonu neredeyse yok gibi
7-CONTESTLERDE PUANLAMA NEYE GÖRE YAPILIR?
Hf contest’lerde puanlama, genelde contest esnasında yapılan qsoların çokluğuna, ülke ve kıtaların sayısına ve çalışılan bantlara göre hesaplanırken, vhf ve uhf contestlerde puanlama, görüşülen locatörler ve ülkelere göre yapılmaktadır. Bazı “özgün” yarışmalarda farklı puanlamalara da rastlanır.
8-CONTESTLER AÇISINDAN ÜLKEMİZDE DURUM
Normal zamanlarda olduğu gibi contest’lerde de ülkemizden qrv olan istasyon sayısı çok az olmakla beraber bazı contest’lerde dünya birincilikleri olan amatör arkadaşlarımız var.
Ülkemizde contest’ler açısından başka bir avantajıda hem Avrupa hem de Asya kıtasında
yer almamız. Bazı contest’lerde bu durum büyük avantaj sağlamakta ve sırf bu sebepten bazı yabancı amatörler contest’ler için yurdumuzun özellikle Asya bölümüne gelmektedirler.
Bu çalışmalara en iyi örnek 2000 yılı CQ WW WPX contestinde Türk ve Bulgar radyo amatörlerinin oluşturduğu YM3LZ çağrı işaretli contest takımının başardığı Asya 1.liği
ve dünya 8.liğidir. Ayrıca ülkemizde yapılan bazı çalışmalarda birçok dünya birinciliği ve dünya rekoru kırılmıştır.
9-EN “ÜNLÜ” CONTEST’LER:
En popüler contest’ler CQ WW DX Contest ve CQ WW WPX Contest’leridir. (Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap ) Her iki contest için, contest şartları,TA3YJ ve TA3J tarafından Türkçe ye çevrilmiş olup, contest in ana sayfasında Türkçe olarak yer almaktadır.
10-CONTESTLERE KATILACAKLARA TAVSİYELER, CONTESTTEN ÖNCE YAPILACAKLAR:
1-GMT-UTC saat ayarını yap
2-propagasyon raporlarını kontrol et
3-kullanacağın log programını iyi öğren
4-yedek disket,mikrofon,kulaklık bulundur
5-boğaz pastili bulundur (SSB <Fone> contestler için!)
6-yarışma esnasında dikkatinizi dağıtacak,telefon zili,kapı zili,kapalı olmalı.
7-yarışma esnasında tüketmek için yiyecek ve içecekleriniz hazırda olmalı
8-cihazların yedek sigortaları ve ölçü aleti hazırda olmalı
9-daha önceki logları ve yarışma sonuçları hazır olmalı.
10- iki saatte bir kısa mola vermek uygun olabilir.
11-en önemlisi YARIŞMA ESNASINDA MORALİNİ DÜZGÜN TUT!
11- CONTESTLER İÇİN FAYDALI KAYNAKÇALAR:
1- Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapcontestler hakkında en iyi sitelerden biri. contest takvimi, contest sonuçları, contest yazılımları vs.
2- Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapcontest haberleri, contest hikayeleri, çeşitli konularda anketler.
3- Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap4- Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap(ülkemizin ilk contest i ANATOLIAN WW RTTY CONTEST’in sayfası, dijital modlarda yapılan contest’lerle ilgili geniş açıklamalar).
Alıntıdır.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=546.0