Aslında Youtube'da "Ask David" amcayı izledim. Çok da hoş anlatmış, bıkmadan, sıkılmadan, kronsantrasyonum bozulmadan sonuna kadar izlediğim bir amatör telsiz videosuydu. Ve aslında paylaşmak için yazmıştım. Yazdıklarım uçtu.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap"Ask David" anten analizatör kullanımını anlatıyordu. Ama anlatırken çok basit bir 50 MHz dipolüyle örnekleme yapıyor. Aslında anten konusunun ne kadar da kolay ve yapılabilir olduğun bir kez daha gösteriyor.
İki ağacın arasına dipolü geriyor. Analizatör ile rezonans frekansına bakıyor, SWR'yi ölçüyor. Gidiyor uçlarını biraz kesiyor. Niye uçlarını kesiyor? E çünkü eskiler der ki (ben yaştakiler yani) anten telini biraz uzun tutacaksın, uzun teli kesebilirsin ama kısa tuttuğun tele uzatma yapmamalısın. Öyle yapıyor David.
Niye "Ask David"e takıldım?
Çünkü anten analizatörü almak istiyordum.
Her genç kızın rüyası zetina dikiş makinesi diyeceğim, ama kimse anlamayacak.
Tamam, teknik okumamış biri olarak Bauhaus'tan aldığım çelikten çok damarlı dışı PVC kaplı 20-30 metre çamaşır ipiyle herkesin bir muamma gibi gördüğü 40 metre antenimi yapmış. 40 metre bölü iki eşittir 20 metre böl ikiye 10 metre bir kol 10 metre öteki kol, al sana dipol. Dipolü gerecek yerim zaten yoktu, balkondan sarkan ters V yapmıştım. Trink diye de uymuştu. En azından SWR iyidi.
Sonra geçenlerde canım sıkıldı. "iki kuruşluk" alüminyum borudan antenler (VHF/UHF) niyekine öyle pahalıkine diyerek Bauhhaus benzeri bir derden her biri 1 metre uzunluğunda 10, 12 ve 16 mmlik üçer dörder çubuk aldım. Boom da öyle. Aslında yok öyle maliyeti ama elemanları oturtacak taşıyıcılar biraz sıkıntı oldu. DG7YBN sayfasında adım adım anlatıyor nasıl yapılacağını, meraklısına. Az gürültülü yagi anten, yok boom correction filan.
Ben VHF/UHF kullanmıyorum. Kullansam da kiminle QSO yapacağım diye düşünsem de antenlerimi ölçtüm biçtim yaptım. Sonra Almanya'da aslında bir hemşerimizin Nuxcom isminde firma etiketiyle (Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap) çeşitli frekanslar için yagi antenler üretip sattığını ve bunun ticaretini yaptığını gördüm. Fiyatlar? Hiç de fena değil. Ama bunu görüp de Diamond'a filan hala o kadar bayılan varsa, kendim ettim kendim buldum desin Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Türkiye'ye gelmez, demeyin, öyle diyeceklere de çözümü var. Boomu kendiniz yapmanız halinde antenin bütün elemanlarını (bağlantı, taşıyıcı vs) paketleyip daha hesaplı olarak kargoyla yolluyormuş.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapVelhasıl, deneme amacıyla yaptığım bu antenleri ölçmek gerek. Rezonsa frekansı ne, tuttu mu, kayma ne kadar, SWR ne..
Bunlar için de SWR metre yetmiyor, di mi?
SARK 100 var, bundan bir kaç ay öncesine kadar fiyatı 70-80 Euro idi, bakıyorum Ebay'e olmuş fiyat 120-130, Vardır bir hikayesi.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapNissei
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAma kimileri de ölçüm sonuçları konusunda kuşkulu. Nisse var. O da 280 Euro. MFJ, bana biraz büyük geldi Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapDerken yine bir İtalyan amatörün geliştirdiği analizatöre takıldım. IZ7LDG. Epey geniş kapsamlı, epey albenisi yüksek bir analizatör.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Özellikleri epey yüklü. Aslında çok söze gerek yok.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapNiye her genç kızın rüyası zetina diye girdim ki konuya.
Bir sürü zaman önceydi, anten manten, alıcı verici derken bir amatör forumda, "kıllık" yapan bir amca "grip dipin yoksa -ki bir amatör olarak elinde olmalı, yoksa komşu bir amatörün kapısını çal ve ödünç iste, hatta o gelip seninle beraber çalışacaktır" demişti.
Anteni aldınız veya kendiniz yaptınız ve kurdunuz. Ama çevresel özellikler her şeyini etkiliyor antenin. Ve kimi zaman "of ne güzel SWR" derken aslında rezons frekansının neresindesiniz, bilmek lazım. Ölçüp biçip kesip kendiniz yapıyorsanız, yapmak istiyorsanız, şöyle grafik olarak rezons frekansı, SWR değerini ve diğer bir sürü veriyi görmek, belki başımıza daha çok iş açacak ama oldu mu da, benim antenim sağlam diye basacaksınız mandala.
Önümüzdeki bir kaç günde elimde olacak umarım. Çatıdaki vertikalin ayarlarını da yapmamıştım zaten. Bluetooth da var çok uzağa gitmeden analizatör ile cebi birbirine tanıştırıp kolayca okuyabileceğimi de biliyorum değerleri.
73'ler
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=5365.0