Merhaba,
Sevgili TA2LJS güzel bilgiler vermiş. Ben de tuzumu katmak istedim Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap1-Elinizdeki telsiz desteklese bile özel frekans için kayıt yaptırmak lazım PMR dışı kanallar.
PMR frekansları, amatör band içinde kalıyor. Ancak amatör cihazla PMR kullanamazsınız.
Özel frekans izinlerini BTK aracılığıyla yapmanız gerekir.
Bilişim teknolojileri Kurumu, Türkiye'deki frekans spektrumunu düzenliyor.
Bu durumda ben gidip boş frekans listesi isteyip evet şu benim kullnacağım cihazlar için uygun alalım diyebiliyor muyum ? Bu özel frekans olayı için nereye başvuruluyor. Neye mal oluyor.
Hayır. Sizin düşündüğünüz şekilde örneğin "trunk" frekanslar var. Öyle şurası boşmuş, kullanayım mı yok.
2- Linsalı ve lisanssız telsizler mevcut. Lisanssız telsizler düşük watlı PMR tipi
Elbette. Bir amatör (çok lazımsa!) bir kaç yüz watt çıkış gücü kullanabilir. Ama PMR'ların gücü ne kadarcık, biliyor musunuz?
Bu durumda bir şikilde lisansı olmayan fakat güçlü bir telsiz getirsem yurt dışından ben bunu lisans kaydı yaptıra biliyormuyum ?. Yoksa komple yanlış anladım benim lisansım olunca telsiz sadece türkiyede yasalara uygun olması yeterli midir ?
Hayır. Önce lisans, sonra ithali uygun cihaz edinebilirsiniz. Gümrük vs vs.
3- Repeater, diyelim ki özel frekansı kaydı olayını bir şekilde yaptırdım. repeater hizmeti diye birşey var anladığım bunu nasıl alıyorum ? Neye mal aluyor nereleri kapsıyor.
Kurumların vereceği izne bağlı. Öyle bir hizmet yok ama sanırım örneğin taksicileri filan karıştırıyorsunuz. Trunk sistemler farklıdır.
Keşke ne istediğinizi daha açık yazsaydınız.
Yukardakiler şu an kafama takılan sorular. Sadece sorularda değil diğer şunlara dikkat et veya aman bil benzeri her konuda bana yardımcı olabilecek kişilere şimdiden teşekkür ederim.
NOT: Ne amaçla kullanacaksın gibi bir soru olabilir. Olay tamamen motorlar arası iletişim kuralım diye başladı fakat şimdi arkadaş gurubu olarak hepimiz telsiz alalım ve telsiz gurubu kuralım şeklinde bu duruma dönüştü.
O zaman PMR. Hem küçük hem bir kaç kilometre menzil yolda işinizi görür. Yok yetmez derseniz çok küçük ebatlı CB cihazlar var. Bunların da çıkışı 1-4 Watt arası ve size yolda epey menzil sağlar. Bir de anten takmanız gerekecek motorun üstüne. Çok minik CB cihazlar var. Bence daha da uyar size. Sigara (biiiip) kutusundan biraz daha büyükçe. Aküye takın, arkasına bir de 1-1,5 metrelik bir anten. Çok da iyi iş görür.