Selamlar,
Yillar once arazi aracimda kullandigim cihazlari ve antenlerimi evimin balkonunda degerlendirmek istedim.
Catiya anten sansim yok. Tek alternatifim balkon.
Bu calismayida sadece elimdeki malzeme ve imkanlari kullanarak yapmak istedim.
Oldukca bilgisiz oldugumuda ifade etmek isterim.
Sizlerden cok sey ogreniyorum. Paylasmak istedim.
16 katli binanin 8.katinda oturuyorum.
Balkonumun cephesi dogu, guney-dogu.
Onum acik. Anitkabir, atakule, elmadagi cok net karsiliyorum.
Yukarda bahsettiğim koşullarda istasyonumu kurdum...
Araştırmalarımda antenilerin altına graund plane gerektiğini ögRendim. Elimdeki aliminyum tabakadan graund planei yaptim. Aliminyum profildendende ayak.
Fakat anten sase dibinden balkon demirine veya kalorufere sase cekmem gerktigini bilmiyordum. Onuda telsizde sohbet ettigim efe dayidan ogrendim. Yakinda yapacagim..
Kalorufere mi, balkon demirinemi baglamaliyim? Balkondan bina topragina sase gittigini dusunmuyorum?
Bahsettigim konumdan, bu kosularda
tam acik goremedigim kecioren ve etlik gorusmelerim oldu... Aradaki mesafem sehiriçi yaklaşık 7,8 km...
Benim amacim tam netlik v.s. değildi. Kısa mesafede olsa sesimi anlasilabilr sekilde duyurabilmek ve karsıdan anlasılı duymak bana yetecekti.
Bu bilgisizlikle ve sadece evdeki imkanlarla istasyonu kurabilmekti....
Başardım, MUTLUYUM Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapImkanlarim elverirse gelistirmek istiyorum...
Ilk etapta ihtiyacim olan zannedersem 30w cikan galaxyi ve ilerde almayi dusundugum 200w gibi lineeri besleyebileck bir guc kaynagi...
Forumdaki yazilarinizda guc kaynaklarinin cikisina 3 4 5 v.s. Adet kondastor bagladiginiz duydum... Bu nasil yapiliyor, faydasi ne? Tarif edermisiniz lutfen...
Profosyonel bir guc kaynagi alacak imkanim su anda yok... Satilik olursa degerlendirebilirim..
Switch mode ne demek. Zira benim kullandigim led adaptorunde boyle bir yazi veya switch yok.. Ama bazi led trafolarinda switchable yaziyor switchable ve switch mode ayni manaya mi gelir? Nedir acaba?
1)
4metre rg58 kablo + kutu bilgisi 4w president harry2 + 1/4 president gama90 mobil job anten + uyduruk led trafosu ile > 5w fm çıkış yapıyorum, swr 1.5...
Aynı techizatı (modifiyeli hali ile 30w çıktığını hatırladığım) galaxy pluto telsizle kullandığımda 21 22w çıKış görüyorum...
Zannedersen pluto için güç kaybım yetersiz trafodan kanaklanıyor...
-----------------------------------------------------------------
Diger antenimi baglayabilmek icin yeni kablo yapmam gerekiyordu. Biraz uzattim kabloyu...
2)
6metre rg58 kablo + kutu bilgisi 4w(ama watt metrede 5 6w gordugum) president harry2 + 5/8 markasını bilmediğim mL145 e benzer mobil anten + uyduruk led trafosu ile > 3w fm çıkış yapıyorum, swr 1.2...
Watt kaybım zannedersem kabloyu uzattigim icin oldu... Swrmde niye ideale daha yakin dusus oldu bilmiyorum. Heralde anten 5/8 oldugu icin ve kablo -boyu ham radio ideal olcusune tesadufen daha yaklasti...
Ama 1. Kombinasyonda harry2 ile yaptigim tx kalitesini ikinci kombinasyonda yakalayamadim... Rx gene guzel...
Tx kalite düşüşünün uzattığım coax kablo yüzünden oluşan watt kaybımdan olduğunu düşünüyorum...
--------------------------------------------------------
3)
6metre rg58 kablo + (modifiyeli hali ile 30w çıktığını hatırladığım) galaxy pluto + 5/8 markasını bilmediğim mL145 e benzer mobil anten + uyduruk led trafosu ile > 20w fm çıkış yapıyorum, swr 1.3...
1. Kombinasyona kiyasla gene 1 2 w kaybim oldu... Kablo uzudagi icin zannedersem...
Telsiz gorusmesi yaptigim konuya vakif insanlar pluto mda bi modilasyon sorunu oldugunu soylediler ama sonucta gorusmelerimiz anlasilabilir....
Ankarada şaban beyi tanıyorum ama o da başka şehirde artık. Bu cihazlara servis verebilecek güveniir birisini önerebilir misiniz?
Bana faydali olabilecek herturlu elestri ve yorumunuz bekliyorum.
Cok tesekkurler....
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=5204.0