Sayın Toklu,
Karayollarını kullanmak için sürücü ehliyet belgesi alıyoruz, amatör bantları kullanmak için de amatör telsizcilik belgesi.
Nasıl ki resmi bir kurum, başkalarının kendisine ait rölesini kullanmasını istemez/yasaklar/engellerse, amatör rölelerde de frekanslarda da belgesi/yetkisi olmayan kişilerin kullanımları mümkün değildir. Yapabilirsiniz bir iki üç gün, ama sonunda yoldan geçerken biri duyar ve bir avukat olarak bunları zaten biliyor olduğunuzu düşünüyorum.
Ben amatör telsizcilikten anlamam, telsiz, anten, besleme ünitesi.. beni ilgilendirmiyor derseniz, o zaman ruhsat gerektirmeyen telsiz haberleşme sistemlerine geçebilirsiniz.
Halihazırda ruhsat gerektirmeyen ve uzun menzil haberleşmeye olanak tanıyan sistem, CB halk bandı telsizlerdir. El telsizi ile doğal olarak öyle çok uzun menzil bekleyemezsiniz. Ancak, mobil veya sabite dönüştürülmüş mobil cihazlarla bahsettiğiniz şekilde haberleşebilirsiniz.
CB halk bandı frekansları da bombomş denebileceğinden, rahatça haberleşmenizi yapabilirsiniz. Baofengleri şu aşamada lütfen aklınızdan çıkarın. Zaten o kadar mesafeyi görüşemezsiniz. Kazara başka servislerin kullandığı frekanslara girerseniz, zaten başınız ağrır. Amatörler de dediğim gibi, denk gelirse aaa ne güzel Aykut Bey ne haber demeyecektir amatör frekansta size.
Şimdilik CB halk bandı telsiz en uygun seçenek sizin için.