Merhaba,
Benim Türkiye'den aldığım lisansıma uygun yerel İtalyan lisansı verilmesi yönündeki dilekçeme ancak 2 ay sonra incelendi ve ilgili birime iletildi yanıtı geldi. Bakalım çağrı adını almam daha ne kadar sürecek. IK/TA2IBY şeklinde uzun bir kullanım hoşuma gitmiyor. Propagasyon da zaten çok yok. Bekleyeceğim.
Long wire anten konusunda epeydir ben de bilgi derliyorum. Elimde Alman HF-Berg firmasının bir iki anteni de mevcut.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapArada güzel ve nükteli laflar da sokuşturmussunuz Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Bu bir beceri ve birikim ister o nedenle gülümseyerek okudum. Teşekkürler.
Long wire, derken aslında biraz tereddüt oluşuyor bence. Random wire da denebilir. Aslında her dipol, her inverted v birer "long wire" değil midir. Yoksa kastımız veya sizin kastınız, end feed antenna mı? Bunları da yazabilirseniz çok uygun olur.
Başka vesile ile bir iki kez yazdığım bir açıklamayla gireyim.
Türkiye'de HF demek nedense 40 metredeki "muhabbetlere" en azından dinleyici olarak katılmak olarak algılanıyor ve biraz da böyle gizemli hava katılıyor.
Gidiyorsunuz, Bauhaus'a, çamaşır askıları bölümünde içi çelik çok damarlı dışı PVC kaplo çamaşır asma ipinden alıyorsunuz. Çok değişmiş olacağını sanmıyorum. 20-30 metresi 30 Lira filan. 40 metrenin yarısı 20 metre olduğuna göre, dipolümüzün her bir kolunun 10 metre küsur cm olması gerekiyor. Kesiyoruz. Bir yalıtkan etrafında bağlıyoruz ve inverted v yapacaksak ortalama 90 derece olacak şekilde açıklıkla geriyoruz. Ben bunu balkondan bahçeye sarkıtarak yaptım. Oldu, Ankara içindeyken İzmir yakınlarındaki arkadaşımla konuştum, denemeler yaptım ve kapattım.
Üye Ol ya da
Giriş YapÖzellikle 80 ve 160 metre için anten arayan bir arkadaşıma yardımcı olmak üzere epey bir site dolaştım. Kaynakları gözden geçirdim ve sonuçta İsviçreli bir amatör arkadaşın sayfasındaki yalın açıklamaların çok yerinde olduğunu gördüm.
Üye Ol ya da
Giriş YapTam ve kısaltmalı 40 (ve 80) metre anteni ölçüleri veriyor. Ölçmüş,biçmiş, denemiş. Yapmış. Yapması da en fazla bir saatimizi alacak.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapViyana çatılarında random/long wire anten kurabiliyorsanız, yine iyi. Viyana'da yüksek yüksek CB anten kuran hemşerilerimiz de var. Almanya'da da. İsviçre'den benden profesyonel bir firmanın sigortalı olarak kurması sözkonusu ise anteni kurabileceğim söylenmişti. Binlerce Frank (Euro) demekti bu.
Çatıdaki bir random/long wire anten çok da dikkat çekmez o bakımdan iyi. Bir sürü para verebilen İtalyan Mazzoni'nin Midi loopunu da kurabilir ve çok da iyi iş yapar. 2 metre çapında bir manyetik loop. 1300 Euro filan.
Üye Ol ya da
Giriş YapLong wire anten deyince benim anladığım gösteren çok basit bir grafik
Üye Ol ya da
Giriş YapEn fed anten deyince anladığımı da gösteren basit grafik de bu
Üye Ol ya da
Giriş Yapİyi bir topraklama şart !! Yüksekce kurulması şart. SWR de antenin kurulduğu yüksekliğe göre değişiklik gösteriyor doğal olarak. Çevresel unsurlardan çok etkileniyor.
Gelelim zat-ı alinizin şanslı olarak değerlendirdiğiniz ahvalime. Burası bir anten serbestisi bölge. Çatılarda bir sürü anten. O bir sürü televizyon anteni, kimi zaman 20 metrelik direkler üzerine kuruluyor. Ama ben çatıya anteni üzerine monte edebileceğim boru için uygun bir yer bile bulmakta zorlandım. Bakınız duruma:
Üye Ol ya da
Giriş YapNeyse ki Prosistel anteni çok yükseğe kurmanız şart değil filan dediği için içim rahat. Ama televizyon antenlerinin arasına saklanmış gibiyim. Madem yeni bir başlangıç olsun babından mevcut TS-570D'ye ilaveten almış bulunduğum FT-991 de bu nedenle devreye girmiş değil. Ona da artık bir 3 elemanlı mini beam veya rotary dipol takacağım. Ama işin doğrusu, ben aslında 10 metreciyim. Olmuşken 40 da olsun hevesi nereden geldi bilmiyorum. 10 metrede bir sürü elemanlı delta loop ve yine bir sürü elemanlı yagiyi kullanmak hem kolay hem verimli hem de zevkli oluyordu.
Bu arada, anten sıkıntısı çekenlere tavsiye. AMPRO firmasının monoband mobil vertikal çubukları (yaklaşık 2.4 metre uzunluğunda) çok iyi bir alternatif. Hem de göze batmıyor ! Hem de hesaplı. Çatıda hem de ucuz bir RG-58 kabloyla bağladığım 40 metre versiyonu bence oldukça iyi iş yapıyor.
Bazı amatörler bu çubuklardan iki tane alıp yatay olarak, dipol gibi monte edip kullanıyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAntenler konusunda geniş, ama çok geniş ve yararlı bilgi almak isteyenler Hamuniverse sitesinin "Antenna Design" bölümüne başvurabilir
Üye Ol ya da
Giriş YapAlmanca bilenler, HB9ID'nin antenler hakkındaki (kısa dalga tel antenler pratiği ) kitabına aşağıdaki linkten erişebilir. Bol grafikli olduğundan, Almanca bilmeyenler de yararlanabilir diye düşünüyorum.
Üye Ol ya da
Giriş YapSelamlar, Kolay gelsin
TA2IBY Ersoy