Gönderen Konu: APRS Genel Bilgi  (Okunma sayısı 7736 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    Çevrimdışı TA3V

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 149
  • İleti: 3575
  • İsim Soyisim: Yücel KASAP
APRS Genel Bilgi
« : 03 Kasım 2010, 01:56:24 »
APRS SİSTEMİ NEDİR?     

APRS sistemi Automatic Position Reporting System   cümlesinin  kısaltılmışı olup,   Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diye  tercüme edilebilir. 

Temel olarak Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesi ve  o anda ne yapıldığının ikonlarla belirtilmesidir. Genellikle VHF frekansı kullanılır, ancak HF bandından da APRS sinyalleri  yayımlanmaktadır. APRS Sisteminde  yaygın olarak VHF bandında Avrupa:144.800, Amerika: 144.390 MHz frekansları kullanılır.

APRS sisteminin ilk amacı mevki bildirmek olmakla birlikte, geçen süreçte, karşılıklı mesaj aktarımı,  Otomatik meteoroloji sistemlerinin APRS ye eklenmesi gibi detaylar ile  kullanımı genişletilmiştir. Ve hatta internet kullanılarak, dünyanın herhangi bir yerindeki APRS istasyonu  (tabiki dataları internette ise) ile haberleşilebilir.

APRS Sistemi, Bob Bruninga, WB4APR tarafından geliştirilmiştir.   Bob Bruninga’nın oğlu, bir sebepten ABD de seyahat etmekte iken, belli noktalardan paket radyo digileri vasıtasıyla  “şu an buradayım” gibi mesajlar atmış ve Bob mesajları aldıkça harita üzerinde işaretlemiş ve kabaca bir mevki takibi yapmıştır.  Daha sonra bu sistemi GPS ile birleştirerek koordinatların elle değil, otomatik olarak GPS den alınması ve belirli periyotlar ile havaya yollanması şeklinde geliştirmiştir.  İkinci aşama, sinyallerin taşınması için, paket radyo digileri yerine, özel APRS digilerinin kullanımı ile olmuştur. Son aşama ise, APRS digilerinden alınan dataların otomatik internete girilmesi ve internet vasıtasıyla, telsiz cihazından bağımsız olarak mevki takibi sağlanmıştır.

APRS NASIL YAPILIR?

APRS sistemindeki istasyonları, temelde KENWOOD TH-D7 veya TM-D700 kullanan ve kullanmayan diye ayırabiliriz.  Kenwood’un bu model cihazları, APRS için özel dizayn edilmiştir.

Aşağıda KENWOOD KULLANMAYAN istasyonlar ile ilgili ana konuları göreceksiniz.

KENWOOD un yukarıdaki modellerini kullanmayan APRS istasyonlarını da ikiye ayırabiliriz.

AKTİF ve PASİF APRS  İstasyonları..

PASİF APRS  istasyonu konfigürasyonu şu şekildedir:

GPS Alıcısı
GPS Modemi
VHF Cihaz

PASİF istasyonlar sadece  bulundukları mevkiyi bildirebilir, haberleşemez, datalarının yerini bulup bulmadığını göremez.

PASİF APRS  İstasyonu şu şekilde çalışır:

GPS konum bilgilerini alır ve modem vasıtasıyla VHF cihaza aktarır. VHF cihaz bu dataları, modemin özelliğine bağlı olarak, otomatik olarak veya operatörün istediği anlarda cihazı TX yaparak havaya yollar.

Hareketli istasyonlar GPS (GPS Global Position System ) vasıtasıyla mevkilerini otomatik olarak sisteme girerken,  sabit istasyonların, mevki bilgilerini bir kere girmeleri yeterlidir.

Ve hatta, bazı özel istasyonlar, bulundukları mevkideki hava durumunu da aktarabilmektedirler.  Bunlara METEOROLOJİ istasyonu olarak isimlendirilir.
Meteoroloji istasyonları aşağıdaki dataları havaya APRS datası olarak yollar:
Rüzgarın yönü ve hızı,
Yağış var ise şiddeti,
Sıcaklık,
Hava Basıncı,

PASİF APRS istasyonlarının sinyal alımı ve bunların gösterilmesi gibi bir işlevi OLAMAMAKTADIR.
Pasif APRS sisteminde kullanabileceğiniz basit modemleri aşağıdaki sitelerde bulabilirsiniz:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

AKTİF APRS İstasyonu konfigürasyonu ise şöyledir:

GPS Alıcısı
GPS Modemi
VHF Cihaz
TNC (modem)
Bilgisayar

Sistemdeki AKTİF  istasyonlar,    birbirlerine yazılı mesaj gönderebilirler.  Data yollayabilir ve bu datalarının ilgili istasyonlar tarafından alındığını görebilir.

AKTİF APRS İstasyonu şu şekilde çalışır:

GPS vasıtasıyla (veya  sabit istasyon ise el ile data girilerek) mevki belirlenir,
Mevki dataları GPS Modemi vasıtasıyla Bilgisayara veya VHF cihaza aktarılır.
VHF cihaz otomatik veya manuel bu dataları havaya yayar,
Karşı istasyonlardan VHF cihaz tarafından alınan APRS sinyalleri APRS Modemi ile Bilgisayara aktarılır,
Bilgisayar bu APRS datalarını işler ve ekrana verir.

APRS ile ilgili olarak iki  PC programı mevcut.. 

Win APRS de haritalar kırık çizgiler gibi görünmekte ve görsel olmamakta..  İnternette JAVAPRS gibi uygulamalarını görebilirsiniz.

UI-View programında ise Gerçek harita görüntüleri JPEG veya BMP formatında, yani bire bir aynı olmaktadır.  Dolayısıyla daha görsel bir uygulama ortaya çıkmaktadır.  Bu programda kullanabileceğiniz binlerce bölge haritası mevcuttur. Türkiye ile ilgili haritaları da ben hazırlıyorum.

UI-View programını aşağıdaki siteden indirebilirsiniz:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap 
Bu sayfada 2.36 ve 1.40 versiyonları bulunuyor, 1.40 versiyonu 10 Sterlin register bedeli gerektirmektedir.
UI-View programının bir özelliği de harita üzerinde gördüğünüz istasyonlara bilgisayar klavyesinden mesaj  yollayabilmektedir.

APRS Haritalarını bulabileceğiniz siteler:

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

BAYCOM Modem ile APRS için web sayfası:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

APRS sinyallerinin dağıtımı APRS Digiler vasıtasıyla olmaktadır.

Kullanıcıların cihazları, sizin belirlediğiniz periyotlarda, havaya BEACON - o anki durumunuz  ve çağrı işaretinizi içeren data sinyali - yollamaktadır. (TH-D7 de TX INTERVAL).

Bir istasyonun gönderdiği APRS sinyalini alan Digi, bunu tekrar havaya yaymaktadır. Tabiki gelen data içinde bu istenmiş ise..  RELAY ve WIDE  diye temel iki komut var  ve bunların uygun kullanımı ile sinyaller uzaklara yollanabilir,

 Diginin yaydığı (veya sizin sinyaliniz kuvvetli ise sizin  BEACON'nınız) başka kullanıcılara ulaştığı anda,  TH-D7 nin veya PC nin ekranında sizin işaretiniz ve detaylı  bilgileriniz okunacaktır.

Bu kişi isterse size, cep telefonlarındaki kısa mesaj servisi gibi, yazılı mesaj yollayabilir.
Sizin cihazınız, yazılı mesajı alınca sizi sesli ve görsel olarak uyaracaktır.

Ayrıca, mesajı aldığına dair OK sinyalide gene Digi yoluyla mesajı yollayana ulaşır.  Bir istasyona yollanan mesaj, yerine ulaşana kadar, OK alınana kadar yollanmaya  devam eder..

TA1IST APRS DİGİSİ:

     TA1IST APRS digisi, TA2IY (DF3IY) Ali arkadaşımız ile, Sayın Genel Başkanımız TA1E Aziz bey tarafından finanse edilen bir digidir.

 Normalde Paket Radyo çalışmak üzere dizayn edilen TNC içindeki eprom, APRS bilgileri ile yüklenmiştir.

144,800 MHz Avrupa standardında çalışmaktadır. Paket radyo digilerinden farklı olarak, bilgisayara ihtiyaç duymadan çalışmaktadır.
 
Aldığı dataları tekrar havaya yaymakta, 30 dakikada bir de  BEACON göndererek, mevki bildirip tanıtım yapmaktadır. 

Şimdilik İstanbul ve civarı ile sınırlı olan datalar, eklenecek ilaveler ile havadan Yunanistan'a ulaştırılıp buradan bütün dünyaya gidecektir.

İstanbul'dan internete data aktarımı için  çalışılmaktadır.
 
KENWOOD TH-D7 ve TM-D700  Kullanıcılarının, Bilgisayarsız Kullanımda Yapacağı APRS Ayarları Şunlardır:

1-   Frekans 144.800 MHz Simpleksdir.
2-   Menüden APRS seçeneğine girin.
3-   Sırayla Çağrı işaretinizi, GPS kullanıp kullanmadığınızı, GPS kullanmıyorsanız el ile pozisyonunuzu, o anki yaptığınız işi (mobil, evde sabit vs.) ve bu işe ait işareti, beacon mesajınızı, Beacon periyodunuzu, Packet Path: Relay,Wide7-7 datasını, Beacon yollanım şeklini, Unprotocol: APK101, ne kadar uzaklıktan gelebilecek dataları istediğinizi (POS LIMIT) ve birim olarak mil-Km  seçeneklerini doldurun.
4-   TNC düğmesine 1 kez ve BCON düğmesine 1 kez basın. Cihaz otomatik TX yapacak ve  belirlediğiniz periyotlarda yapmaya devam edecektir.
5-    Zaman zaman LIST düğmesine basarak duyduğunuz istasyonları kontrol edebilirsiniz.
6-   List tuşuna ikinci basışınızda, eğer var ise DX Cluster mesajlarını da görebilirsiniz..
7-   Duyduğunuz istasyona mesaj yollamak isterseniz LIST den o istasyonu seçip, MSG tuşuna basın ve cep telefonundaki gibi tuşların üzerlerindeki harfler ile mesajınızı yazın. Boşluk vermek için (=) tuşunu kullanın, işaret basmak için ENT tuşunu kullanın. Jog ile OK yapınca mesaj menüden çıkarsınız ve mesajınız anında yollanır. Karşı istasyona ulaştığı anda da size yerine ulaştı mesajı gelir.   

UI-View Programı ile Kenwood cihazların kullanımı için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap siteme bakabilirsiniz
   
ISS ile APRS:   

ISS (International Space Station) uydusu üzerinden APRS ve paket sinyallerini daha uzak bölgelere yollayabilirsiniz.

Bu uydu, uzayda hareketli olduğundan, her geçişinde, 8-9 dakika süre ile sizin datalarınızı alır ve aktarır.

ISS Frekansları:RX: 145.800 MHz  TX: 145.990 MHz   

Datalarınızın, ISS tarafından alınıp alınmadığını  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  ISS  sayfalarını inceleyerek görebilirsiniz.
Bu sayfalarda, ISS nin nerede olduğunu ve kimleri duyduğu detaylı bir şekilde verilmekte, ancak, ISS nin her yer değiştirişinde silinip yenilenmektedir. Ayrıca bu sayfada, ISS nin o anki konumunu da takip edebilirsiniz.

Geçmiş bilgilere internet sayfalarından  ulaşabilirsiniz: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

   ISS  ile çalışmak istiyorsanız TH-D7 ile Paket Beacon'larını  okuma sayfamı ( Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap) , TA2MBD Sinan arkadaşımızın sayfasını (Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap)  ve TRAC Sayfası Amatör Forumunda  TA1D Mehmet Abinin mesajlarını takip etmenizde büyük yarar var.

 ISS nin bulunduğu mevkiyi görebileceğiniz uydu programını da Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  adresinden indirebilirsiniz.
Alıntıdır.
Teşekkürler
TA1DX

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=500.0


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
MİDLAND GENEL BİLGİ VE TX ARIZASI

Başlatan TA1CX

51 Yanıt
19362 Gösterim
Son İleti 14 Şubat 2017, 11:05:01
Gönderen: TA3LLL
xx
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü' nden Güncel Bilgi !

Başlatan TA2NL

16 Yanıt
13786 Gösterim
Son İleti 10 Ekim 2010, 16:13:27
Gönderen: TA2NL
xx
DALGA. (GENEL)

Başlatan TA3DN

0 Yanıt
2018 Gösterim
Son İleti 08 Ekim 2010, 17:13:25
Gönderen: TA3DN
xx
Acemiden genel sorular

Başlatan velizet

6 Yanıt
1567 Gösterim
Son İleti 07 Mart 2020, 17:28:28
Gönderen: TA2NC
xx
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

Başlatan TA3HS

11 Yanıt
6855 Gösterim
Son İleti 10 Temmuz 2017, 23:12:32
Gönderen: TA1CX