"Yönetmelikte bahsedilen PEP, vericinin maksimum "peak" gücü ise verici gücü olarak adlandırılan bölüm EIRP olarak algılanabilir mi?"
Bana kalırsa da yönetmelikte hata var ancak, verici çıkış gücünün EIRP olması doğru olmaz.
Mevcut yazılı verici çıkış gücü PEP diye değiştirilebilir, ancak bence gerek yok. zira çıkış gücü daha genel bi tanım. Amatörlük konusunda arge'yi teşvik için bence bazı konularda esnek davranılmalı. Olur ya birisi çıkıp yeni bi modülasyon tekniği geliştirmeye çalışırsa, karşısına bir zamanlar amatör olarak üretilmiş sayısal telsizlere bile "kripto yasak" cümlesiyle karşı çıkanlar gibi bir grup çıkıp engellemeye çalışmasın.
Mevcut yazılı PEP gücü ise illa ikinci bir limit konulmak isteniyorsa EIRP olarak değiştirilmeli.
Kısaca EIRP den bahsetmek gerekirse, isotropik kabul edilen bir antenden yayılan güç. yani antenin yönlü ise yönsüz bir antenden aynı noktaya aynı sinyali ne kadar bir güçle göndermen gerektiği. Bu gücü etkileyen 3 faktör vardır. verici çıkış gücü, kayıplar ve anten kazancı. 70 cm örneğine dönersek, 75w çıkış gücünüz var, 400w eirp limitiniz varsa kayıpları ihmal edersek 7.2 dbi dan daha yönlü bir anten kullanamazsın diyor. ancak kablo-konnektör vs. 5 db kaybın varsa, 12.2 dbi a kadar yönlü anten kullanabilirsin. burada mantık aşırı dar bir alana odaklanmış yüksek güçlü sinyalin verebileceği zararlardan kaçınmak.
Şuan olması gerektiği gibi olduğunu düşünürsek evet, özellikle hf kullanan birçok kişi yasal limitleri aşıyor olurdu. özellikle 160m bandında.
Ancak güç limitlerinin ölçüm metodu ve birimi belli olmadığından kanuni bir sorun yok gibi düşünüyorum ben.
Şöyle düşünebiliriz, elimizde sadece "hız sınırı 75" diye bir bilgi var. ama nası 75? km/saat mi? knot mı? feet/dakika mı? inç/dakika mı?
75km/h = 40.5kts = 4101 feet/dakika = 49212.6 inç/dk eder çünkü. birbirinden oldukça uzak sayılar.