ÖNCELİK İLE ALINTIDIR...
size bildiğim kadarıyla bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım. öncelikle, pmr - cb - frs - gmrs' nin ne olduğunu açıklamamda fayda olduğunu düşünüyorum.
pmr:
PMR 446 kelimesi bir kısaltma olarak “Private Mobil Radyo” kelimelerinin baş harflerini temsil etmektedir. Bir anlamda özel taşınabilir el telsizi de diyebiliriz. Genellikle PMR kelimesinin yanında kullanılan 446 sayısı ise bu el telsizlerinin belli ve sınırlı bir frekans aralığını (446.000 - 446.100 MHz.) kullandıkları içindir. Bu telsizler bulundukları ülkede izin verilmiş frekans ve güçlerde gönderme yapabilen, amatör telsizcilerin kullandığı el telsizlerle kıyaslandığında görece kısa mesafe erişimli ve sadece ses haberleşmesine yönelik olan alçak güçlü telsiz cihazlarıdır. Çok sayıda kullanıcı frekans bandını ortak kullanmaktadır. Görüşmelerin dar bir frekans aralığında bulunması ve 8 ana kanalın alt kanallara bölünmesiyle kullanıldığından bazen konuşmalar başka bir kanala da sarkması mümkündür.
Her ne kadar amatörler bu konuya uzak kalmış gibi görünse de özellikle çocuklar tarafından kullanılmaları durumunda, amatör telsizciliğe özenti ve eğitici olmaları açısından bana göre önemli olup, bir anlamda ilk basamak teşkil edebilirler.
Bu cihazlar lisans gerektirmemektedir. Kullanım alanları çok yaygın olmakla birlikte halen bu sistemi güvenlik şirketleri, özel şirketler, inşaat şirketleri de kullanmaktadırlar. Açık alanda 3 - 15 km arasında çözüm sağlayabilirler fakat şehir içinde çok etkili değildirler.
cb : (halk bandı)
Uluslararası kullanımda CB (Citizen Band) olarak yerleşen “Halk Bandı”, adından da anlaşılacağı üzere halkın, yani herkesin kullanabileceği telsiz haberleşme sistemidir. Düşük erimli (menzilli) olan CB cihazları, yaklaşık 50 kilometre çapındaki bir alanda kişilerin özel haberleşmelerini sağlar. Elbette, atmosferik koşullara bağlı olarak çok daha uzun erimli, örneğin 1500 kilometreyi aşan görüşmeler de yapmak olasıdır.
Ülkeden ülkeye küçük farklıklar göstermekle birlikte CB-Halk Bandı, 27 Mhz bandında 26965-27405 Khz aralığında, 40 kanal üzerinden gerçekleşir. Genel olarak 4 Watt çıkış gücüne sahip sözkonusu cihazlar ile örneğin aynı kentte yaşayan iki arkadaş, hiç bir telefon ücreti ödemeden, saatlerce konuşabilir. Aynı şekilde, evlere kurulu sabit istasyon ile araçlara takılı mobil istasyonlar arasında, mobil istasyonlar arasında da haberleşme yapılır.
CB-Halk Bandı telsiz cihazlarını kullanmak için bir çok ülkede herhangi bir kayıt ya da ruhsata da gerek yoktur. Cihaz alınır, anten yerleştirilir ve konuşmaya başlanır. Türkiye’de ise, cihazla birlikte “ruhsat” da satıcı tarafından boş olarak verilmektedir. Ruhsatın doldurulması, telsiz harcının yatırılması gerekir.
Amerika ve Avrupa’da CB-Halk Bandı telsiz kullanımı çok daha önceleri serbest bir şekilde yapılabilirken Türkiye’de, ....... tarih ve 2813 sayılı “Telsiz Kanunu” ile yasal zemine oturtulmuştur. Yasal düzenleme öncesinde de, CB-Halk Bandında haberleşme yapanlar olmuştur Türkiye’de, ancak bütün bu haberleşme “yasadışı” olarak süregelmiş, kısmen de yetkili makamların bilgisi ve toleransı ile gerçekleştirilmiştir.
Bir hatırlatma yapmak gerekirse, özellikle 80 li ve 90 lı yılların ortalarına kadar bu cihazlar çok yaygındı. Günümüzde ise çok fazla kullanıcılsı kalmamakla birlikte, büyük şehirlerde taksi durakları ve bazı küçük ticarethaneler tarafından kullanılmaktadır. Esnafa artısı lisans gerektirmediğinden ücretsizdir. Bazı ticari taksilerin arkasında çok uzun olan antenler görürsünüz ve işte bunlar cb bandı kullanan araçlardır.
gmrs :
General Mobile Radyo Servisi (GMRS) bir servis ABD'de iki yönlü telsiz haberleşme ihtiyacı olan ailelere hitap için tasarlanmıştır. Aileden kasıt birden fazla istasyonun aynı anda haberleşebilmesidir. Ülkemizde yaygın değildir.
frs : ( family radio service) gmrs sistemiyle anı özellikleri taşır arasındaki fark, müsade edilen çıkış gücüdür.
sonuç olarak: telsiz sistemlerinde çıkış gücüne watt denir. cihazın çıkış gücü ne kadar yüksekse etkili menzili de bir o kadar yüksek olacaktır. örneğin pmr telsizlere müsade edilen çıkış gücü 0,5 watt dır. Bu cihazlardan teknoloji mağazalarında görmüşsünüzdür. 2 li el telsizi şeklinde satılırlar genellikle. uhf bandı 446.00000 ile 447.00000 frekansı aralığında çalışmaktadır.
cb cihazlar ise genellikle modifiye edilmedikçe 4 watt olarak ayarlanmaktadır. uygun hava şartları, uygun arazi koşulları ve de kaliteli bir sistemle modifiye edildiğinde 1500 km ye kadar iletişim kurmak mümkündür. çalıştığı frekans aralığı 26.965MHz’den 27.405MHz dir.
örneğin pmr ile cb asla konuşamaz
frs sistem frekans aralığı ise uhf bandı 462.562500 ile 467.712500 dır. bu sistem ile de ne cb, ne de pmr ile konuşamazsınız.
gmrs sistem frekans aralığı ise uhf bandı 462.55000 ile 467.712500 dır. frs sistemle kullanılabilir. frs ile arasındaki fark ise, frs' ye müsade edilen çıkış gücü 5 watt, gmrs ye müsade edilen çıkış gücü ise 50 watt olmasıdır. Fakat ülkemizde gmrs ve frs sistemleri kullanılmamaktedir. Sebebine gelince, bu frekans aralıklarının Telekomünikasyon kurumunca uygun görülen kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilmiş olmasıdır.
bildiğim kadarıyla anlattım, umarım bu bilgilerin size faydası olur.
iyi forumlar.
Read more: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap