Selamlar,
16 katlı bir apartmanın 8.katında oturuyorum ve halk bandı cihazımı evde kullanmak istiyorum...
Çatıya anten kuramayacağım için balkona dipol anten yapmayı düşünüyorum...
«1» Balkon tek cepheye baktığı için vertical antenin yönlü anten gibi çalışacağını öğrendim. DoĞrU Mu?
«2» Bunu doğru anladıysam/öğrendiysem, bu durumda yönlü antenden (sadece baktığı yönde tabiki), aynı yerdeki vertical antene göre, hem dx'te hem de tx'de daha iyi verim alacağımı anladım/öğrendim, DoĞrU Mu?
Dipol antenin iki parçası için (yarım dalga 5.23mt X 2) yani yaklaşık toplam 11mt alanım yok balkonda...
«3» Dipol anten çeyrek dalga boyu' nda İş GöRüR mÜ? (2.62mt X 2 = ~5.3mt sığdırabilirim balkona galiba)...
«4» Veya dipol antenin gerçek fiziksel boyutunu DaHa KüÇüK yApAbİLiR MiYiM? Ama bobin gibi tel sarmayı v.s.yi becerebileceğimi zannetmiyorum. Şimdilik o kadar becerikli değilim!
«5» Hız / Frekans X 0.95 formülü ile anten boyu hesaplarken frekansı: 21.kanal 27.215Mhz, hızı: 300000 kullandım. Ama bazı kaynaklarda hızın 299793, 289000, 285000 olarak kullanıldığını farkettim. HaNgİsİ dOğRu? Tam boyda bir kaç cm fark var hesaplamalar arasında!...
«6» Dipol antende kullanılacak teller NaSıL TeL ve HaNgİ KaLıNLIkTa OLmALI?
«7» Tellerin Uçları NeDeN İzOLe EdİLmELi?
«8» Mobil antenimin ucundaki boncuk gibi izalatör düştu ve werim aynı. TeHlİKeLi Mi? İzalAtöR ŞaRt MI?
«9» Uçların izolasyonu için saracağım elektrik bandının telde kaplayacağı yaklaşık 1 cm genişlik tel boyu ölçümünde iÇeRdEn Mi hesaplanmalı dIşTaN MI?
«10» Cihaz ile tellerin ucu arasında kullanacağım coax kablonun uzunluğu 27.215Mhz iÇiN Ne OLmaLI?
Araştırdığım kaynaklarda "11 mt",
veya "{300 / 27.215 X 0.66(polietilen kaplama için velocity factor) = 7.27 mt"
veya "{300 / 27.215 X 0.80(foam-köpük- kaplama için velocity factor = 8.81 mt"
gibi çeşitli bilgilere ulaştım. Aralarında 1.5_2 metreden fazla fark var...
«12» HaNgiSi DoĞrU?
«13» Kablo boyu için aynı hesaplama mobil istasyon kurulacağında da kullanılabilir Mİ?
«14» Kablo boyu ihtiyacı tam boyların yarısı eklenerek veya çıkartılarak bulunurmuş? DoĞrU Mu?
(Mesala tam kablo boyunda 7.27 mt doğru ise; kablo 3.64 mt veya 10.91 mt veya 14.55 mt veya 18.19 mt OLaBiLiR Mi?)
«15» Araştırmalarımda, yabancı kaynaklarda Swr ayarını yaparken vertical antenlerin ucundan 1/4 inch(~0.6 cm) keserek match ayara doğru gitmem gerektiği tarif ediliyor. DoĞrU Mu?
Dipol antenin Swr ayarını yaparken de her kablonun ucundan 1/4 inch(~0.6 cm) keserek match ayara DoĞrU Mu gitmem gerekiyor?...
Detay bilgisine sahip olmak benim için çok önemli. Çünki işin mutfak bilgisine sahip olmadan yemeğin tadına varabilen biri değilim Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapCevaplarınızı ve bilgi paylaşımınızı merakla bekliyorum...
Selamlar...
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=4633.0