Selamlar arkadaşlar. Böyle bir başlıkta konu açtım çünkü, yeni amatör bazı arkadaşlar bölgelerindeki linklere ulaşmak için de bilmeden cihazlarını -shift ayarlı bırakıyorlar. Arkadaşlar Echolink Link Sistemleri belirtilen frekansta shift olmadan çalışır, yani simplex olarak ulaşacaksınız. Mandala bastığınızda da dinleme yaparken de frekans değişmeyecek başka bir deyişle. Bölge Röle Sistemleri başka tabii. Bazen bu durum karışabiliyor diye açıklama yapma gereği duydum. Röle ve Link farklı bir yapıdır. Echolink Link Sistemleri tek frekansta alır ve gönderir, Röle Sistemleri ise RX ve TX frekansları farklı olduğundan shift ayarlarına ihtiyaç duyarlar. Echolink Link Sistemlerinde bazılarında ancak RX ton uygulanmış olabilir, bu da listelerde yazar zaten. Yapmanız gereken shift i kapalı tutarak sadece TX TONE kısmına gerekli ayarı (67-77-88.5) gibi ton ayarını yapmaktır sadece. Amatör Röle Sistemleri'nde ise VHF için -0.600 / UHF için ise -7.600 shift uygulanmaktadır. RX tone değeri aynı şekilde değişkendir. Bazı Echolink Linklerinde ayarları doğru yaptığınız halde bazen mandala basıp bıraktığınızda geri dönüş sesini (roger) duyamayabilirsiniz, mandala bastığınızda yeterli dip gürültü ortamınızda yoksa link devreye giremeyebilir ve siz ulaşamadığınızı zannedebilirsiniz. Bu sebeple kuru kuruya mandal basmak yerine durumdan emin olmak adına çağrı işaretinizi belirterek "Burası TXXXX (çağrı işaretiniz) dinlemede beni duyan istasyon var mı?" gibi bir anons uygun olacaktır. Teşekkürler 73!
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=4531.0