Frekans ile modülasyonu ayırmanız gerekir.
Uzun dalgada FM yapılabileceği gibi, FM'de AM de yapılabilir Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapFrekans yükseldikçe menzil azalır da bir ilkedir. İstisnaları olduğu gibi.
Basit bir örnekle bitiriyorum.
Geçenlerde 10 metrede (29.600 MHz) ile Alman istasyon ile FM görüşmesi yaptım.
Sinyallerimiz her iki tarafda da 9+20. Sanki mahalli görüşme gibi, tertemiz. Biraz QSB olmakla beraber..
Frekans değiştirdik. Yine 10 metrede (28.550) ve SSB'ye geçtik.
Sinyal seviyesi 57'ye düştü. Görüşmeye devam ettik.
Tüm amatör abilerime ve kardeşlerime kolay gelsin öncelikle Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap
Bilindiği üzere kısadalga dahil 30 mhz civarlarına kadar bildiğim kadarıyla genlik modülasyonu yapılabiliyor.
Eğer ben diyelimki 60 mhzde genlik modüleli bir haberleşme sistemi kurmak istiyorum. Öncelikle bu mümkün mü?
Diğer bir konu AM modülasyon tekniğinde bir sınır söz konusu mu frekans yükseldikçe AM tekniğinde ne gibi hususlar değişir.
Ayrıca FM ve AM kıyaslaması yapıldığında AM ile uzun FM ile kısa mesafe görüşülebiliyor. bunun en temel sebebi AM iyonosferden yansıyabiliyor. FM yüksek frekanslı olduğu için dağara çarpıp geri geliyor kabaca bu böle. Peki 10 Mhz kısa dalgada FM modülasyon yapsak uzak mesafeye gitmesi gerekmezmi? Biraz uzun ama ben bununla ilgili internette bir açıklama bulamadım. Herkes ezberden bildiğini yazmış bu soruların bilimsel nedenleri yok. Zaten pek çok forumda yazdıklarını bende biliyorum. Yani okadar cahil değilim ama anlayamadığım şeyler bunlar. Öğrenmeye çalışsamda bulamadım belki cevap çok basit neyse sonuçta bilmemek ayıp değil. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap
Bilgilerinizi saygıyla bekliyorum abilerim arkadaşlarım Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap