Özellikle İstanbul amatörlerini ve Atatürk Havalimanından gelip geçen tüm amatörleri bilgilendirmek amacıyla dün akşam itibariyle başıma gelen olayı aktarıyorum.
Dün akşam, teyzemi iç hat uçuşu için havalimanına götürdüm. Onu yolcu girişine bıraktıktan sonra arabayı otoparka bırakıp alt girişten kontrolden geçiyordum ki özel güvenliklerin tipik soruları gelmeye başladı.
Polis misiniz? hayır
Görevli misiniz? hayır radyo amatörüyüm, bakın belgem var.
Havalimanına telsiz ile giremezsiniz, polise gitmemiz gerekiyor.
Beyefendininin yanında telsiz var.
Polis misin? hayır amatör telsizciyim, bakın bu da belgem.
Napıcaksın içeride? Telsizle işin var mı? Niye taşıyosun ki bunu? Bak bunu taşıyosan şüphelisin demektir. insan niye telsiz taşır ki telefon var bilmemne var. Bunu bize bırakıcaksın dönüşte alıcaksın, belki içeride bomba patlacaksın, belki uçakların sinyalini bozacaksın, yok vermiyosan çık git hemen, giremezsin havalimanına.
silah masasındaki polis, sağolsun bana konuşma hakkı pek vermedi. benim de yolcum yukarıda beklediğinden emanet tecrübem gereği telsizin pilini ve antenini söküp o şekilde verdim.
polis bunu görünce çok sinirlendi, biz buraya cihazı pansiyona almıyoruz, bırakacaksan adam gibi bırakacaksın diyerek telsizi tekrar monte edip kurcaladı. sonrasında bir şey demeden odadan çıktım.
gidip yolcumu uğurladıktan sonra, dedim ki rütbeli bir polis bulup durumu izah edeyim, eğer ben yanlış biliyorsam düzelteyim.
gördüğüm ilk polis memuruna amiriniz kimdir diye sorduğumda bir başpolis, bir de gene bir memuru gösterdiler. sanıyorum havalimanlarında komiser yardımcısı bile yok.
ondan sonra bitmek bilmeyen konuşmalarımız başladı. önce başpolisle 15-20 dakika kadar, sonra salon amiri ile 15-20 dakika kadar, kanun, yönetmelik ve nizam haricinde ne kadar konu varsa konuştuk. sanıyorum "tamam abi kusura bakmayın" minvalinde bişey demediğimden dolayı sinirlenen polisler beni mukavemetten tutuklamakla tehditten, amatör telsizcilik belgemin hiç bir şey ifade etmemesine; telsiz taşıyan herkesin "kendini polis olarak tanıtma" ve bombacı veya sabotajcı şüphelisini olmasına kadar çok çeşitli konularda konuştuk.
sonra alt katta kuytu bir kenarda etrafımda 8-9 tane polis beni duvar tarafında tutup sinirli ve elleri kolları yukarıda konuşmaya başlayınca onlardan korktuğumu, beni döveceklerini düşündüğümü, artık konuşmak istemediğimi ve resmi bir işlem varsa avukatlarımla halledebileceklerini söyledim.
halbuki söylediğim tek şey, havalimanına amatör telsizcilik belgemi ibraz ederek el cihazıyla girebilmem gerektiğiydi.
eğer giremiyorsam emanet tutanakla alınmalıydı, eğer girebiliyorsam, silah masasındaki polis hakkında şikayetçi olmak istiyorum diyordum.
sonra beni oturtup su ikram ettiler sağolsunlar. bu noktadan sonra polislerin birçoğu yumuşadı ama kendis hakkında şikayetçi olacağımı söylediğim polis epey bir sinirliydi.
bu esnada neler neler söylediler, salon amiri önce mesleğimi sordu ve önlisans mezunu olduğumu duyunca beni oldukça küçümsedi. mutlaka bir psikiyatriste gitmem gerektiği konusunda beni defalarca uyardı.
sonra birkaç defa hakkımda işlem yapılacağını, eğer polisten şikayetçi olmazsam belki görmezden gelinebileceğini ima eden şeyler söylediler. ben de hep işlem yapılsın, şikayetçi olacağım dedim, aklıma 155'i arayarak ekip çağırmak bile geldi.
sonrasında bir tutanak tutalım konusunda hemfikir olundu ve aşağıya eklediğim tutanak tutuldu. ardından cihazımı bana verdiler ve gönderdiler.
bütün bu işlemler 1,5 - 2 saat sürdü.
bu süre içerisinde bir çok polis memuru:
1- telsizle havalimanına girmenin kesinlikle yasak olduğunu
2- telsizle havalimanına girmenin yasak olmadığını ama uçağa binmenin yasak olduğunu
3- telsizle havalimanına girmenin ve uçağa binmenin yasak olmadığını ama parçalanmış olması gerektiğini
4- telsizle havalimanına girmenin ve uçağa binmenin yasak olmadığını ama tx yapılmaması gerektiğini
ve tam hatırlayamadığım daha değişik kombinasyonlarda defalarca belirttiler.
zamanım olmasaydı sanırım bu kadar uzatmaz, bir yerde tamam abi kusura bakmayın derdim.
Tutanağı da avukat arkadaşıma verdim. bakalım neler olacak.
Bir havalimanı tecrübesi olarak, bütün amatör abi ve kardeşlerimizin bilgisine.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapLinkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=4384.0